Ειδήσεις

Τουρκία: «Παρενοχλούμε, αλλά δε θα χτυπήσουμε»

Νέες οδηγίες πήρε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο από την πρωθυπουργία.

Η Άγκυρα ζητά να παρακολουθούνται στενά όλες οι κινήσεις στην περιοχή γύρω από την Κύπρο, αλλά η εντολή για χτύπημα ανήκει αποκλειστικά στον Τούρκο πρωθυπουργό.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», της αντιπολίτευσης και φερέφωνο συχνά του τουρκικού στρατού, η πρωθυπουργία της Τουρκίας έδωσε αρμοδιότητα για κλιμάκωση της κρίσης, αλλά οι «κανόνες εμπλοκής» δεν συμπεριλαμβάνουν χτύπημα, όπως στην περίπτωση της Συρίας. Οι τουρκικές φρεγάτες θα παρακολουθούν από κοντά τα πλοία των άλλων χωρών, όπως της Ελλάδας, αλλά δεν θα χτυπούν. Ήδη παρακολουθείται στενά η φρεγάτα και το υποβρύχιο που έστειλε η Ελλάδα στην περιοχή, όπως αναφέρεται.

Στόχος αυτής της στενής παρακολούθησης είναι να μην επιτραπεί σε αυτά τα πλοία να εμποδίσουν τις εργασίες του Μπαρμπαρός.

Σύμφωνα με τις νέες αρμοδιότητες που υπέδειξε η τουρκική πρωθυπουργία, οι Τούρκοι πλωτάρχες θα έχουν τη δυνατότητα να εγκλωβίζουν τα ραντάρ των πολεμικών πλοίων που θα τους πλησιάζουν απειλητικά, ωστόσο η αρμοδιότητα για να χτυπήσουν θα ανήκει αποκλειστικά στον Τούρκο πρωθυπουργό.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το γεγονός ότι οι «κανόνες εμπλοκής» της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειοδεν είναι τόσο σκληροί, όπως στην Συρία, οφείλεται στο ότι η Κύπρος και η Ελλάδα ανήκουν στο ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκει και η Τουρκία.

Η εφημερίδα σχολιάζει επίσης ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν έχει κανέναν σύμμαχο στην ανατολική Μεσόγειο και ότι οι κακές σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο ωφέλησαν την Ελλάδα.

Υπενθυμίζει επίσης ότι πέρυσι η Ελλάδα είχε προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη ζητώντας 200 ναυτικά μίλια υφαλοκρηπίδα και ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την αρχή της «μέσης γραμμής» και για τα νησιά. Η εφημερίδα διερωτάται αν αυτό σημαίνει ότι και το Καστελόριζο έχει 200 ναυτικά μίλια υφαλοκρηπίδα. Αν η γραμμή αυτή του Καστελόριζου ενωθεί με την γραμμή της Κρήτης και της Ρόδου τότε η Μεσόγειος μετατρέπεται σε ελληνική θάλασσα, εκτιμά η Τζουμχουριέτ και προσθέτει ότι σύμφωνα με τη θεωρία αυτή η Τουρκία περιορίζεται στα 12 ναυτικά μίλια.

Για την Κύπρο αναφέρει ότι το 2004 κήρυξε ως ΑΟΖ της στην Ανατολική Μεσόγειο επίσης 200 ναυτικά μίλια. Επιπλέον έδωσε άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων σε 13 περιοχές και έκανε συμφωνίες για οριοθέτηση της ΑΟΖ με Ισραήλ, Λίβανο και Αίγυπτο. Στη συνέχεια υπέγραψε συμφωνίες με αμερικανικές, γαλλικές και ολλανδικές εταιρείες ερευνών.

«Τώρα η Τουρκία τρέχει να βγάλει το γκολ από τα δίκτυα!», καταλήγει το δημοσίευμα.

http://www.antenna.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου