Από την αρχαιότητα, το ρόδι θεωρείται ιερός καρπός, σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλής τύχης, ενώ έχει εξέχουσα θέση σε τελετές, στην τέχνη και στη μυθολογία των αρχαίων Ελλήνων και Αιγυπτίων. Εκτός από τη συμβολική του σημασία, χρησιμοποιείται και στη σύγχρονη ιατρική χάρη στις ευεργετικές του ιδιότητες.

Η ροδιά καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου, κυρίως σε θερμά κλίματα, νησιά και πεδιάδες. Είναι φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο με εντυπωσιακά κόκκινα άνθη. Ο καρπός της, το ρόδι, αποτελείται από πολλά μικρά σπόρια, ενώ ο χυμός του αντιστοιχεί στο 75% του συνολικού του βάρους.
Το ρόδι και ο χυμός του ξεχωρίζουν για τη γεύση τους και το έντονο κόκκινο χρώμα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες (K, C, E, φυλλικό και παντοθενικό οξύ, B6), μέταλλα (χαλκό, κάλιο, μαγγάνιο), φυτικές ίνες και ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως οι ελλαγιτανίνες, τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανίνες και οιστρογονικά φυτοχημικά.
Θερμιδική αξία:
• 1 μέτριο ρόδι (154 γραμμάρια) περιέχει περίπου 105 θερμίδες
• 100 γραμμάρια σπόρια ροδιού περιέχουν περίπου 97 θερμίδες
• 1 ποτήρι χυμός ροδιού (250 γραμμάρια) περιέχει περίπου 110 θερμίδες
Τα κύρια οφέλη του ροδιού σχετίζονται με τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, μειώνει το οξειδωτικό στρες, συμβάλλει στη μείωση της δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας, στην προστασία του δέρματος από τη γήρανση και στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να προστατεύει από διάφορους τύπους καρκίνου (π.χ. προστάτη, μαστού, παχέος εντέρου, δέρματος, πνεύμονα).
Άλλες πιθανές ευεργετικές επιδράσεις περιλαμβάνουν:
• προστασία από οστεοαρθρίτιδα
• υποστήριξη της αιμοποίησης (παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων)
• μείωση της αρτηριακής πίεσης
• καταπολέμηση λοιμώξεων και στοματικών προβλημάτων
• πρόληψη της στυτικής δυσλειτουργίας και της ανδρικής υπογονιμότητας
• πιθανή συμβολή στην πρόληψη της νόσου Alzheimer και της παχυσαρκίας
Το ρόδι μπορεί να καταναλωθεί ως φρούτο ή χυμός, σε σαλάτες, ρύζι, γιαούρτι, δημητριακά, γλυκά ή σάλτσες. Ο χυμός του χρησιμοποιείται και σε ντρέσινγκ ή ακόμα και στην παρασκευή λικέρ. Ωστόσο, άτομα με νεφροπάθειες πρέπει να προσέχουν την κατανάλωσή του λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κάλιο.
Το ρόδι είναι ένας θησαυρός για την υγεία και αξίζει να έχει καθημερινή θέση στη διατροφή μας!