Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου “Διαχείριση Θυμάτων Καταστροφών”

Ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου «Διαχείρισης Θυμάτων Καταστροφών» στο ξενοδοχείο ‘Ρόδος Παλάς’.
Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που πραγματοποιείται το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας’ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ – 7ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Διαχείριση Θυμάτων Καταστροφών».
Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 6 Οκτωβρίου και το συγκεκριμένο Πρόγραμμα συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ρόδου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο ακαδημαϊκά υπεύθυνος και διευθυντής του Προγράμματος Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Πικουλής, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων’ του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του ΕΚΠΑ, με ακαδημαϊκά υπεύθυνο και διευθυντή τον Καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα και το Τμήμα Επείγουσας Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης, (Ελβετία), με επικεφαλής τον καθηγητή Επείγουσας Ιατρικής κ. Αριστομένη Εξαδάκτυλο.
Η δράση αυτή είχε ως αντικείμενο αφενός την εκπαίδευση και πρακτική άσκηση μέσω σεναρίων προσομοίωσης νέων επιστημόνων σε θέματα έγκαιρης διάγνωσης και διαχείρισης καταστροφών και μαζικών συμβάντων και αφετέρου τη διάχυση της ειδικής αυτής τεχνογνωσίας σε επαγγελματίες και εθελοντές του δικτύου πολιτικής προστασίας και των υπηρεσιών υγείας με έμφαση σε θέματα αντιμετώπισης μεγάλων συμβάντων, όπως σεισμοί, πυρκαγιές, ατυχήματα με μαζικές απώλειες υγείας.
Για 6 μέρες βρέθηκαν στην Ρόδο περισσότεροι από 200 εκπαιδευόμενοι, φοιτητές των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, εκπρόσωποι φορέων του νησιού, των εθελοντικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών οι οποίοι συμμετείχαν σε ασκήσεις προσομοίωσης μαζικών συμβάντων στο Νοσοκομείο, στο Λιμάνι, στο Αεροδρόμιο και στην Κοιλάδα των Πεταλούδων.
Για τη συνάντηση αυτή, βρέθηκαν στη Ρόδο 18 εξέχουσες ακαδημαϊκές προσωπικότητες από το χώρο της επείγουσας ιατρικής και της διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων με μεγάλη εμπειρία και εμπλοκή στη διαχείριση μαζικών συμβάντων από 11 χώρες, από όλο τον κόσμο.
Παράλληλα, συμμετείχαν τοπικοί εκπρόσωποι των υπηρεσιακών, κοινωνικών και εθελοντικών φορέων, που υπογράμμισαν την αμέριστη υποστήριξη σε αυτό το αναγνωρισμένου κύρους, επιστημονικής αρτιότητας και διεθνούς προβολής πρόγραμμα, το οποίο θεωρούν ότι μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης και προβολής για αντίστοιχα εγχειρήματα στο μέλλον σε μια περίοδο που τόσο ο αριθμός όσο και η ένταση μαζικών συμβάντων, ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών αυξάνονται ραγδαία με ενδεικτικό παράδειγμα την περίπτωση του σεισμού στην Κω και τον τρόπο διαχείρισής του.
Με δηλώσεις του, αμέσως μετά το πέρας των εργασιών και την απονομή τίτλων στους συμμετέχοντες, ο καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ασκήσεις ετοιμότητας και τόνισε τα εξής:
«Την τελευταία εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε αυτό το σεμινάριο στην Ρόδο με δύο πυλώνες: ο ένας ήταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών με δύο τμήματα και ο δεύτερος ήταν όλοι οι φορείς οι οποίοι θεσμικά εμπλέκονται στην διαχείριση των εκτάκτων αναγκών (αστυνομία, λιμενικό, στρατός, δήμος, περιφέρεια κ.λπ.)
Ο στόχος ήταν να υπάρξει μία ‘όσμωση’ ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πυλώνες καθώς από την μία οι επιστήμονες συμμετέχουν και προσφέρουν με τις γνώσεις τους στην Διαχείριση Θυμάτων Καταστροφών, ενώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι αυτοί που καθορίζουν τις προτεραιότητες προκειμένου να υπάρχει επιτυχής παρέμβαση. Διεξήχθησαν τέσσερις ασκήσεις: στο Λιμάνι της Ρόδου, στο Αεροδρόμιο, στο Νοσοκομείο και στην Κοιλάδα των Πεταλούδων και παράλληλα, έγιναν πολλά μαθήματα, σεμινάρια, διαλέξεις και διαδραστικές διαδικασίες μάθησης και εκπαίδευσης. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να δούμε εάν υπάρχει καλός συντονισμός ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κάτω από την επιστημονική καθοδήγηση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αυτές οι ασκήσεις, έχουν ιδιαίτερη σημασία διότι γίνονται για να διαπιστώσουμε τις αδυναμίες μας και να τις βελτιώσουμε. Για να καταλάβετε, στην περίπτωση της Κω οι ασκήσεις αυτές οδήγησαν στην καλύτερη και πιο επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης που επέφερε ο σεισμός, σε πραγματικές συνθήκες. Στον σεισμό της 22ας Ιουλίου που σημειώθηκε στο νησί της Κω, δοκιμάστηκαν όλες οι δομές τόσο οι κεντρικές όσο και οι περιφερειακές. Προσπαθούμε να κάνουμε τέτοιες ασκήσεις ώστε όλοι οι φορείς να είναι έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και να μειώσουν τις απώλειες από τα φαινόμενα αυτά».
Η έξαρση της σεισμικής ακολουθίας στα Δωδεκάνησα
Σε ερώτηση εάν είναι ανησυχητική η έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας που σημειώνεται στα νησιά μας, ο κ. Λέκκας δήλωσε­­­: «Είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Την Τρίτη στις 10 το βράδυ σημειώθηκε ένας σεισμός 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στον ίδιο χώρο με αυτόν του σεισμού της 22ας Ιουλίου που ήταν 6,6 βαθμούς. Όλοι αυτοί εντάσσονται, σαφώς, μέσα στην μετασεισμική ακολουθία. Το είχα τονίσει ότι θα συνεχιστούν οι σεισμοί αφού εκτονώνεται η ενέργεια που έχει συσωρευτεί. Βαίνουμε σε μια κατάσταση εκτόνωσης και ισορροπίας. Ευτυχώς που όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην περιοχή, βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα με ψυχραιμία».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου