Ειδήσεις

Διαρκής Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το θέμα των διαγνωστικών εξετάσεων

Μετά από αίτημα του Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και των βουλευτών προσήλθε ενώπιον της Επιτροπής ο Υπουργός Υγείας κ. Βορίδης και ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντός προκειμένου να διευκρινίσουν το θέμα του περιορισμού των διαγνωστικών εξετάσεων.
Στην επιτροπή παρέστησαν οι Πρόεδροι  του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Βλασταράκος , του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Πατούλης, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων κ. Πατσουράκος  καθώς επίσης και ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ.κ. Καλλικάζαρος και Φούσας.
Ο Υπουργός αφού εξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα περιορισμού των διαγνωστικών εξετάσεων αλλά θέμα συμμόρφωσης προς τις οδηγίες του ΕΟΠΥΥ ετόνισε χαρακτηριστικά ότι η δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις το 2012 ανήλθε περίπου  στα 400 εκατομμύρια ευρώ, το 2013 περίπου  στα 600 εκατομμύρια ευρώ με προοπτική το 2014 να ανέλθει περίπου στα 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός αναγράφει ότι είναι διαθέσιμα μόνο 350 εκατομμύρια ευρώ.  Η υπέρβαση αυτή είναι αδικαιολόγητη και δεν επιτρέπει στο κράτος να ανταποκριθεί.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κρεμαστινός ετόνισε ότι αυθαίρετοί περιορισμοί στην αναγραφή των διαγνωστικών εξετάσεων από γιατρούς δεν είναι ανεκτοί. Συγκεκριμένα είπε: <<   Ο περιορισμός των διαγνωστικών εξετάσεων θα πρέπει να είναι σύμφωνος με τις υποδείξεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και τις κατευθυντήριες οδηγίες που διεθνώς γίνονται αποδεκτές, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Αμερικανικής Καρδιολογικής  Εταιρείας.  Εφόσον ο περιορισμός γίνεται με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες, έχει στόχο να αποτρέψει το μεγάλο αριθμό εξετάσεων που όχι μόνο δεν βοηθούν τον άρρωστο, αλλά πολλές φορές, αν συνδέονται με τη χρήση ακτινοβολιών, είναι και βλαπτικές>> εξηγεί, διαφωνώντας με τον τρόπο που διαμορφώθηκαν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ δηλαδή με επιπόλαιη αντιγραφή ξένων προτύπων όσον αφορά τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.  <<  Ένα δεύτερο θέμα>>, επισημαίνει ο καθηγητής, << είναι η εκπαίδευση του γιατρού και η μετεκπαίδευση του.  Ο γιατρός εκπαιδεύεται και μετεκπαιδεύεται σε συνέδρια που υποστηρίζονται από φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες φαρμακευτικών προϊόντων .  Εκπαίδευση που πρέπει να γίνεται υπό την αυστηρή εποπτεία των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, διότι έτσι δεν θα γίνεται πλύση εγκεφάλου του γιατρού για να ζητά υπερβολικό αριθμό εξετάσεων που δεν τις χρειάζεται ο άρρωστος.  Ο γιατρός που δεν εκπαιδεύεται και μετεκπαιδεύεται σωστά αισθάνεται ανασφάλεια και αναγκάζεται να καταφεύγει σε όλες τις διαθέσιμες εργαστηριακές εξετάσεις με την σκέψη ότι δεν θα του διαφύγει η σωστή διάγνωση>>.
Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε εντός μηνός ο ΕΟΠΥΥ να αναδιατυπώσει την απόφαση του σχετικά με τους περιορισμούς των διαγνωστικών εξετάσεων με βάση όσα ισχύουν διεθνώς, δηλαδή τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας και της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής και με συμμετοχή στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου των εκπροσώπων των επιστημονικών εταιρειών των γιατρών.
Κλείνοντας τη συνεδρίαση της Επιτροπής ο Πρόεδρος χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιτυχή τη σύγκλιση της δεδομένου ότι το θέμα των διαγνωστικών εξετάσεων φαίνεται να επιλύεται.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου