Ρεπορτάζ

Δεκτή εν μέρει αγωγή Τσέχας ξενοδοχοϋπαλλήλου που υπέστη σοβαρά εγκαύματα σε σιδερωτήριο

Με απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου με την ειδική διαδικασία των περιουσιακών διαφορών έγινε εν μέρει δεκτή η αγωγή που άσκησε μια υπήκοος Τσεχίας για εργατικό ατύχημα κατά μιας ανώνυμης ξενοδοχειακής εταιρείας η οποία την απασχολούσε.
Πρόσθετη παρέμβαση άσκησε στην δίκη ασφαλιστική εταιρεία.
Η υπάλληλος χειριζόταν μηχάνημα για το σιδέρωμα των ειδών ιματισμού (σιδερωτήριο). Πρόκειται για μηχάνημα επαγγελματικού μεγέθους το οποίο αποτελείται από κύλινδρο και κυλιόμενους επ’ αυτού ιμάντες, επί των των οποίων τοποθετείται, ο ιματισμός και κατόπιν -κατά την κίνηση των ιμάντων- εισέρχεται, στη θερμαινόμενη λεκάνη, εντός της οποίας παράγεται υψηλή θερμότητα, προκειμένου να σιδερώνεται ο ιματισμός.
Οπως προέκυψε, η κατάσταση των ιμάντων επί των οποίων τοποθετείται ο ιματισμός δεν ήταν καλή, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κενό περίπου 2-3 εκατοστών μεταξύ των ιμάντων και της προστατευτικής διάταξης, επιπλέον δε, το σιδερωτήριο δεν διέθετε αυτόματη ηλεκτρονική διάταξη ασφαλείας, που θα το έθετε εκτός λειτουργίας, τη στιγμή που θα ανιχνευόταν μη προβλεπόμενη κίνηση εντός της επικίνδυνης ζώνης έτσι, το ανωτέρω μηχάνημα, λόγω της παλαιότητάς του και του ό,τι δε διέθετε τις απαιτούμενες προδιαγραφές και τη σήμανση CE, θα έπρεπε να έχει αποσυρθεί από τη λειτουργία, άλλως να έχουν γίνει εκ μέρους της ξενοδοχειακής εταιρείας οι απαιτούμενες τροποποιήσεις, ώστε να είναι προσαρμοσμένο στις ανωτέρω προδιαγραφές, έχοντας υποβληθεί προς τούτο σχετικός φάκελος στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να λάβει δήλωση συμμόρφωσης ΕΚ και ειδικότερα να διαθέτει αυτόματη ηλεκτρονική διάταξη ασφαλείας που θα το ακινητοποιούσε άμεσα κατά την είσοδο ξένου σώματος, εντός της επικίνδυνης ζώνης.
Ακολούθως, στις 4 Αυγούστου 2015 και ενώ η ενάγουσα εργαζόταν στο ανωτέρω μηχάνημα,εκτελώντας εργασίες σιδερώματος, το αριστερό της χέρι εισήλθε στην ως άνω περιγραφόμενη επικίνδυνη ζώνη.
Εν συνεχεία, μεταφέρθηκε αυθημερόν στο ΚΥ Αρχαγγέλου και από εκεί, με αναφερόμενο έγκαυμα γ’ βαθμού στο ΓΝ Ρόδου, όπου εισήχθη στη Β” χειρουργική κλινική, με διάγνωση θερμικού εγκαύματος γ” βαθμού παλαμικής χώρας αριστερής άκρας χειρός, το οποίο αντιμετωπίστηκε συντηρητικά. Εξήλθε, δε, δύο μέρες αργότερα με διάγνωση θερμικού εγκαύματος γ’ βαθμού καρπού και άκρας αριστερής χειρός, προκειμένου να μεταβεί στη χώρα καταγωγής της (Τσεχία) και να εξεταστεί από πλαστικό χειρούργο.
Έπειτα, η ενάγουσα νοσηλεύτηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης Brno της Τσεχίας, με καμένες περιοχές του αριστερού χεριού, σκληρή νέκρωση στα περιφερειακά 2/3 της παλάμης, κυκλικά εγκαύματα όλων των φαλαγγών του α’ έως του ε’ δακτύλου, μουμιοποίηση στην περιοχή των περιφερειακών και μέσων φαλαγγών, συνολική δε, έκταση των καμένων περιοχών 1,5% της επιφάνειας του σώματος.
Το δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε υποχρεώνει τους εναγόμενους να καταβάλουν εις ολόκληρον στην ενάγουσα, το ποσό των 45.000 €, με το νόμιμο τόκο από την επομένη της επίδοσης της αγωγής μέχρι την εξόφληση.
Κηρύσσει δε την απόφαση προσωρινά εκτελεστή για το ποσό των 20.000 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου