Τοπικές Ειδήσεις

Ο «Ορέστης» του Ευριπίδη στη Ρόδο

Eνα από τα κορυφαία έργα του αρχαίου δράματος, ο Ορέστης του Ευριπίδη, έρχεται στη Ρόδο. Πρόκειται για μια παράσταση που ήδη παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο και εισέπραξε άριστες κριτικές. Σημειώνεται ότι η Ρόδος έχει να δει αρχαίο δράμα πάνω από… 15 χρόνια.
Για την παράσταση που έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, δόθηκε χτες συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του ΔΟΠΑΡ κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, πλαισιωμένο από την καλλιτεχνική διευθύντρια κα Ελένη Σμυρνιού και το μέλος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο κ. Μανώλη Χατζηκαντή.
Ο κ. Κολιάδης, δήλωσε τα εξής: “Ο ΔΟΠΑΡ στο πλαίσιο των θερινων πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού μας παρουσιάζει την παράσταση “ΟΡΕΣΤΗΣ” του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.
Θέλοντας να προσδώσει φιλανθρωπικό χαρακτήρα σ αυτό το πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός στο νησί μας, δίνει την ευκαιρία στον καθένα από μας, που θέλει να παρακολουθήσει την παράσταση να συμμετάσχει σ’ αυτόν τον κοινωνικό σκοπό με το συμβολικό ποσό εισιτηρίου των 10 €. Ολα τα έσοδα των παραστάσεων θα διατεθούν στο Γ. Σ. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ – ΜΕΛΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΗΝΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ”.

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 και ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021 ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου “Μελίνα Μερκούρη”
Αγγλικοί υπέρτιτλοι
Καλλιτεχνική Διεύθυνση – Εκτέλεση παραγωγής: Ελένη Σμυρνιού
Ωρα έναρξης: 9.30 μ.μ.
Ανοιγμα πόρτας: 8.30 μ.μ.
Συμβολική τιμή εισιτηρίου: 10 €
Τηλέφωνο πληροφοριών και κρατήσεων: 6934856048
Απαγορεύεται η είσοδος σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών.
Απαγορεύεται η είσοδος φαγητών, σνακ και ποτών.
Επιτρέπεται μόνο νερό.
Σημεία πώλησης εισιτήριων 7.00μ.μ. – 10.00μ.μ :
Δ.Α.Κ. ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ και ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΑΚΤΑΙΟΝ
Η προετοιμασία και η πραγματοποίηση της παράστασης γίνεται με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων που συστήνει το Υπουργείο Υγείας και ο Ε.Ο.Δ.Υ.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Γιάννης Κακλέας επιστρέφει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου καταθέτοντας την πρώτη του σκηνοθεσία αρχαίας ελληνικής τραγωδίας με τον Ορέστη του Ευριπίδη, στη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. Στις 18 και 19 Αυγούστου, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο Θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου “Μελίνα Μερκούρη” ένα έργο γεμάτο σφοδρές συγκρούσεις, ανατροπές, απολογίες και έντονο πολιτικό προβληματισμό. Ένα έργο που δεν σταματά να θέτει συνεχώς ερωτήματα για τις σχέσεις των γενεών και των φύλων, της κοινωνικής συνοχής και της επιβίωσης των νέων σ’ έναν κόσμο που καθορίζεται από παράγοντες έξω από τους ίδιους.
Στο ρόλο του Ορέστη ο εξαιρετικός ‘Αρης Σερβετάλης, ενώ δίπλα του πρωταγωνιστεί ένας λαμπερός θίασος ηθοποιών που ξεχωρίζουν για τις ερμηνευτικές τους ικανότητες μεταξύ των οποίων: η Μαίρη Μηνά ως Ηλέκτρα, ο Πάνος Βλάχος ως Μενέλαος, ο Γιώργος Ψυχογιός ως Τυνδάρεως, ο Αιμιλιανός Σταματάκης ως Πυλάδης, η Νικολέτα Κοτσαηλίδου ως Ωραία Ελένη, ο Ζερόμ Καλουτά ως Φρύγας.
Συμμετέχουν οι Κατερίνα Ζαφειροπούλου, ‘Αλκηστις Ζιρώ, Νίκη Λάμη, Ιωάννα Λέκκα, Δανάη Μουτσοπούλου, Ματίνα Περγιουδάκη, Ελίζα Σκολίδη, Αναστασία Στυλιανίδη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη.
Βρισκόμαστε στο Άργος. Η Ηλέκτρα και ο Ορέστης νέοι, πληγωμένοι, εύθραυστοι, απροστάτευτοι και ευάλωτοι, ασφυκτιώντας μέσα στον μύθο τους, μετατρέπονται σε άγρια ζώα. Αποδιωγμένοι μετά την πράξη τους γίνονται από παιδιά βασιλέων μιάσματα στην ίδια τους την οικογένεια και ανεπιθύμητοι στην ίδια τους την πατρίδα.
O Μενέλαος και η Ελένη φτάνουν από την Τροία. Τα δύο αδέλφια ελπίζουν στην παρέμβαση του Μενέλαου, αλλά ούτε αυτός ούτε ο Τυνδάρεως σκοπεύουν να τους βοηθήσουν. Ο Ορέστης στρέφεται τότε στον Πυλάδη. Οι δυο τους, με τη βοήθεια της Ηλέκτρας, σχεδιάζουν ένα πλάνο εκδίκησης με θύματα την Ελένη και την κόρη της, Ερμιόνη. Την τελική λύση έρχεται να δώσει η παρέμβαση του από μηχανής θεού, Απόλλωνα.
Στον Ορέστη ο Ευριπίδης πιάνει το νήμα του μύθου των δύο αδερφών, του Ορέστη και της Ηλέκτρας, αμέσως μετά τη δολοφονία της Κλυταιμνήστρας, για να τον φέρει πιο κοντά στα ανθρώπινα μέτρα και να μιλήσει για την επιβίωση των νέων σ’ έναν κόσμο που καθορίζεται από συνθήκες που τους ξεπερνούν. Βυθίζει τους ήρωες του στο σκοτάδι της θλίψης, της απελπισίας και της απόγνωσης αναζητώντας το Φως. Την Αλήθεια. Την Αυτογνωσία.
Ο Ορέστης του Ευριπίδη (408 π.Χ.) συνιστά ένα καίριο σχόλιο στη λειτουργία της αθηναϊκής δημοκρατίας. Θεωρείται το τελευταίο έργο του ποιητή που παραστάθηκε στην Αθήνα πριν την αναχώρηση του για τη Μακεδονία και πραγματεύεται την τύχη των νεαρών μητροκτόνων μετά το έγκλημα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Αγγελική    14.08.2021 14:40

    Το άρθρο σας είναι ανακριβές.Η Ρόδος έχει δει αρχαίο δράμα τα τελευταία 15 χρόνια.
    2011 “Τρωάδες” Ευριπίδη
    2014 “Πλούτος” Αριστοφάνη
    2017 “Αντιγόνη” Σοφοκλή
    Παραγωγές σε συνεργασία του ΔΟΠΑΡ με το θέατρο ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΊΟΥ και με μεγάλη επιτυχία.

Σχολιασμός άρθρου