Η θλιβερή κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Κω έχει φέρει στα μαχαίρια τη Δημοτική Αρχή με την αρμόδια υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου ενώ στο νησί βρίσκονται ήδη δυο διμοιρίες των ΜΑΤ στην προσπάθεια να υπάρξει μια σχετική τάξη στην ταυτοποίηση και χορήγηση των χαρτιών στους χιλιάδες πρόσφυγες.

Εξάλλου σε νέα σύσκεψη που είχε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης με την κ. Χριστοδουλοπούλου αποφασίστηκε να μεταφερθεί στο λιμάνι της Κω άμεσα πλοίο το οποίο θα φιλοξενήσει 2000-2500 πρόσφυγες και στο οποίο θα εξελίσσεται και η διαδικασία της ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση αυτό θα αποφορτιστεί σε μεγάλο βαθμό η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο νησί.

Υπουργός και Δήμαρχος ανταλλάσσουν βολές και αιχμές

Η υπουργός κατηγόρησε τον δήμαρχο της Κω ότι «έχει το πανελλήνιο ρεκόρ αδιαφορίας για την πόλη του» και εκείνος απάντησε μέσω ανακοίνωσης του Δήμου ότι η « κα Τασία δημιούργησε το πρόβλημα στην Κω και έχει το θράσος να κουνά το δάχτυλο στους πολίτες του νησιού και στο Δήμο της Κω» .

Στην μακροσκελή ανακοίνωσή του Δήμου της Κω αναφέρεται στην υπουργό με το μικρό της όνομα « κα.Τασία» και απαντά στο επιχείρημα της ότι ο Δήμαρχος δεν συνεργάζεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος με το καρφί « ο Δήμος συνεργάζεται άψογα με υπουργούς της κυβέρνησης, που διακρίνονται από σοβαρότητα και υπευθυνότητα όπως ο Αν. Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Πανούσης». Και ζητά μάλιστα να περάσουν στον κ. Πανούση οι αρμοδιότητες και η μεταχείριση του μεταναστευτικού.

Απειλή και για αναζήτηση ποινικών ευθυνών

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ο δήμος Κω θα κινήσει τις νομικές διαδικασίες για τη σφράγιση του ξενοδοχείου Κάπτεν Ηλίας ( φιλοξενεί πρόσφυγες) για λόγους που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια.

«Δημιούργησε μια υγειονομική βόμβα, στοιβάζοντας εκατοντάδες μετανάστες σε ένα ακατάλληλο και εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο. Τους άφησε χωρίς τροφή, υγειονομική παρακολούθηση και χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας. Απέφυγε ν’ αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης του χώρου γιατί γνώριζε και γνωρίζει ότι αυτό ενέχει ποινικές ευθύνες. Να είναι βέβαιη ότι δεν θα τις αποφύγει».

Και ξεκαθαρίζει πως «μόνιμος χώρος φιλοξενίας όπως τον εννοεί η κ. Χριστοδουλοπούλου, δηλαδή ένας ανεξέλεγκτος καταυλισμός στον οποίο σε 10 μέρες μπορεί να έχουν συγκεντρωθεί 10.000 παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες, δεν θα δημιουργηθεί στην Κω»

Μαξίμου καλύπτει Τ.Χριστοδουλοπούλου

«Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει η μικροκομματική εκμετάλλευση του τραγικού προβλήματος που δημιουργείται από τη συνεχιζόμενη ροή προσφύγων στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα νησιά μας, δήλωσε ο Αλ. Φλαμπουράρης μετά από σύσκεψη που είχε με την Τ. Χριστοδουλοπούλου.

Ο ίδιος κάλεσε όσους ασκούν κριτική « κόμματα, οργανώσεις, μέσα μαζικής ενημέρωσης να μας πουν τι προτείνουν».

Θέτοντας τα ρητορικά ερωτήματα «Να βουλιάξουμε και να πνίξουμε γυναίκες και παιδιά; Να τους απωθούμε και να πνίγονται από άλλους;» συνέστησε «Αυτό να το βγάλουν από το μυαλό τους! Η κυβέρνηση μας προσπαθεί με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου να λύσει το πρόβλημα».

Πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα αναλογιστεί τις ευθύνες της και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.

Στο νησί τα ΜΑΤ

Εν τω μεταξύ οι διμοιρίες των ΜΑΤ που έφτασαν στο νησί προσπαθούν να επιβάλλουν μια σχετική τάξη στην διαδικασία ταυτοποίησης των προσφύγων και μεταναστών που ωθούνται έξω από το αστυνομικό τμήμα για να λάβουν τα χαρτιά τους.

thetoc.gr

Φωτορεπορτάζ:

2 σχόλια στο Πλοίο στην Κω θα φιλοξενήσει 2000-2500 πρόσφυγες-Απειλή και για αναζήτηση ποινικών ευθυνών από τον Δήμο

 1. Avatar Ο/Η Γιωργος λέει:

  Να τους παρη η γρηα σπιτι της.

 2. Avatar Ο/Η βαγγελης λέει:

  Η Αμυγδαλέζα σας ξύνιζε!

  Θα τους κάνετε κρουαζιέρα και θα μαζευτούν εκατομμύρια

  Η Βουλγαρία έχει φράχτη, οπότε θα εγκλωβιστούν εδώ

  Αλλά τι σας νοιάζει, ειδικά μετά το μνημόνιο, ψάχνετε ψηφαλάκια

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ