Συνεντεύξεις

«6 στους 10 γιατρούς φεύγουν στο εξωτερικό»

«Στόχος μου είναι μια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο νησί ευέλικτη, έξυπνη, αποτελεσματική, γρήγορη και όχι δαπανηρή για τον ασφαλισμένο της κρίσης και τον πολίτη που τον έχουν εξουθενώσει τα φορολογικά ΦΕΚ και τα προεδρικά διατάγματα χωρίς ουσία».
Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Χρήστος Μαντάς με αφορμή την τοποθέτησή του στη θέση του διευθυντή της Μονάδας Υγείας του Π.Ε.Δ.Υ. Ρόδου.
«Οι προοπτικές σε ένα σύστημα που γεννήθηκε ξαφνικά, χωρίς μελέτη, σχεδιασμό και προπαντός πολιτική βούληση, από μη έξυπνους ανθρώπους, που αγαπούν τις ψήφους και όχι τον τόπο, μαζί με τα άδεια ταμεία, είναι λιγοστές», δηλώνει ο κ. Χρήστος Μαντάς και προσθέτει πως ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου έχει καταστρώσει ένα πολύ έξυπνο σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο νησί μας, και θα το προτείνει.
«Η άγνοια και η έλλειψη εμπειρίας σε αυτούς που παίρνουν πολιτικές αποφάσεις στην Ελλάδα είναι παροιμιώδης , βέβαια ακόμη πιο πικρό είναι η ανεφάρμοστη πολιτική υλοποίηση των προγραμμάτων αλλά και των νόμων που ψηφίζουν οι ίδιοι οι βουλευτές σε μια δημοκρατία, όπου εκτελεστική και νομοθετική εξουσία είναι η ίδια», δηλώνει ο κ. Χρήστος Μαντάς και τονίζει πως στη Ρόδο οι ασθενείς ταλαιπωρούνται.
«Στο Υπουργείο Υγείας κάνουν συσκέψεις και ολίγον από διαβουλεύσεις και εδώ εμείς χανόμαστε», υπογραμμίζει ο κ. Χρήστος Μαντάς, που αναφέρεται και στον αγώνα που δίνουν οι γιατροί για να ανακουφίσουν όσους πάσχουν χωρίς να πληρώνονται.
Η συνέντευξη του κ. Χρήστου Μαντά, αναλυτικά:
• Εχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο ΠΕΔΥ και στον ΕΟΠΥΥ και πώς διαμορφώνεται τώρα για τους γιατρούς που έχουν συμβάσεις με τον οργανισμό αλλά και τους ασφαλισμένους;
Η Μονάδα Υγείας του Π.Ε.Δ.Υ. Ρόδου έχει αρχίσει να δουλεύει, όχι όμως στο ρυθμό και με την παραγωγή που θα έπρεπε να έχει μια δημόσια ΠΦΥ σύμφωνα με το σκεπτικό του πρόσφατου ΦΕΚ. Το ωράριο είναι μόνο πρωί χωρίς 24ωρη βάση λειτουργίας και επείγοντα, χωρίς καίριες ειδικότητες. Υπάρχουν τρεις παιδίατροι, δυο δερματολόγοι, ένας καρδιολόγος, ένας γυναικολόγος, ένας χειρουργός, ένας με ιδιότητα γενικής ιατρικής, ένας παθολόγος ελεγκτής, ένας παθολόγος ιατρός υποδοχής, ένας ακτινολόγος, ένας μικροβιολόγος, ένας ορθοδοντικός και δύο οδοντίατροι. Επίσης, λειτουργεί το φυσιοθεραπευτήριο και νοσηλευτικό προσωπικό με πέντε νοσηλεύτριες και πέντε μαίες και μια διοικητική υπάλληλο, όλοι ΠΑΑ . Έχει ενεργοποιηθεί η Α’ ΥΕ ( πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή κάθε Παρασκευή καθώς και η Β’ ΥΕ ( δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή) μοναδική στο Αιγαίο. Η δομή Υγείας λειτουργεί μέχρι τις 3 μ.μ. και δεχόμαστε όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μετά από ραντεβού, αλλά και χωρίς, εάν είναι επείγον το περιστατικό και χωρίς καμία συμμετοχή. Το μικροβιολογικό δεν δουλεύει γιατί είμαστε χωρίς υλικά και μαζί με το ακτινολογικό, εάν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, θα μεταφερθούν στο ΓΝΡ μηχανήματα και προσωπικό.
• Υπάρχουν προοπτικές για την αύξηση των ιατρών που εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους μέσω του ΠΕΔΥ;
Οι προοπτικές σε ένα σύστημα που γεννήθηκε ξαφνικά, χωρίς μελέτη, σχεδιασμό και προπαντός πολιτική βούληση, από μη έξυπνους ανθρώπους που αγαπούν τις ψήφους και όχι τον τόπο, μαζί με τα άδεια ταμεία, είναι λιγοστές. Ο ΙΣΡ έχει καταστρώσει ένα πολύ έξυπνο σχέδιο για την ΠΦΥ στο νησί μας, θα το προτείνει, αλλά ο κ. Μάκης Βορίδης θα το εγκρίνει και θα το στηρίξει, ή θα πάρει πρωτόκολλο, θα δώσει συγχαρητήρια για τη δουλειά μας και θα το αποθηκεύσει στο καλάθι των αχρήστων των υπολογιστών του Υπουργού Υγείας; Η άγνοια και η έλλειψη εμπειρίας σε αυτούς που παίρνουν πολιτικές αποφάσεις στην Ελλάδα είναι παροιμιώδης, βέβαια ακόμη πιο πικρό είναι η ανεφάρμοστη πολιτική υλοποίηση των προγραμμάτων αλλά και των νόμων που ψηφίζουν οι ίδιοι οι βουλευτές σε μια δημοκρατία όπου εκτελεστική και νομοθετική εξουσία είναι η ίδια! Πλάκα μας κάνουν; Όταν έχουν να ανέβουν ένα βουνό ας μη νομίζουν ότι θα γίνει μικρότερο αν περιμένουν.

• Με δεδομένο ότι έχετε αναλάβει καθήκοντα διευθυντή στη Μονάδα Υγείας του πρώην ΕΟΠΥΥ, ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Ανέλαβα γιατί ήταν κάτι καινούργιο και αυτό με ελκύει πολύ. Το αίσθημα της δημιουργίας, όπως γνωρίζετε και εσείς, είναι σχεδόν φετίχ σε ορισμένους. Πιστεύω πως πρέπει να αγωνίζεται κανείς με πείσμα και θέληση και καθόλου υπομονή. Το ελληνικό κράτος όμως είναι ακόμα μια ασήκωτη πέτρα γιατί ανακατεύονται πολλοί, δίνοντας μόνο οδηγίες χωρίς να δουλεύουν, γνωρίζουν καλά τα πράγματα λίγοι, ενώ οι περισσότεροι από την ημέρα της εκλογής τους η μόνη τους σκέψη και το έργο τους είναι πως θα επανεκλεγούν! Στόχος μου σε αυτό το ζήτημα που με ρωτάτε είναι μια ΠΦΥ στο νησί ευέλικτη, έξυπνη, αποτελεσματική, γρήγορη και όχι δαπανηρή για τον ασφαλισμένο της κρίσης και τον πολίτη που τον έχουν εξουθενώσει τα φορολογικά ΦΕΚ και τα προεδρικά διατάγματα χωρίς ουσία. Ο ασθενής στη Ρόδο ταλαιπωρείται πολύ και στο επείγον και στο χρόνιο περιστατικό και για αυτό δεν φταίει μόνο το κράτος αλλά και ορισμένοι συνάδελφοι μου ιατροί, που αγνοούν τις σύννομες διαδικασίες διαχείρισης των ιατρικών περιστατικών, την ευθύνη που έχουν και τις κυρώσεις που υπάρχουν. Στο Υπουργείο Υγείας κάνουν συσκέψεις και ολίγον από διαβουλεύσεις και εδώ εμείς χανόμαστε. Η καθυστέρηση πάντα φέρνει κίνδυνο. Και με το να αναβάλεις ένα μεγάλο σχέδιο τελικά το καταστρέφεις.

• Υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα των αμοιβών των ιατρών για την παροχή βεβαιώσεων ικανότητας για τους υποψηφίους οδηγούς;
Ναι, από ιατρούς του ΓΝΡ εξετάστηκαν 800 υποψήφιοι οδηγοί και το πρόβλημα νομίζω του πολιτικού κόστους λύθηκε. Δεν λύθηκε το πρόβλημα όμως που σχετίζεται με το ποιους οδηγούς στέλνουμε για εξετάσεις, ή ποιοι ηλικιωμένοι και επαγγελματίες ανανέωσαν το δίπλωμά τους, αφού η κείμενη νομοθεσία σωστά, ζητά άλλα πράγματα, που ο ιατρός του ΕΣΥ δεν είναι υποχρεωμένος να τα γνωρίζει. Το να υπάρχουν εργαζόμενοι που να θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και να φορολογηθούν δίκαια και να υπάρχει μια πολιτική που να εκφράζει ακριβώς το αντίθετο δηλαδή την μαύρη αμοιβή (π.χ. «δείτε τι κάνουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, πάρτε δυο επισκέψεις» για τον ίδιο οδηγό, αυτό ας το κρίνουν οι νοήμονες πολίτες). Ας μην κρυβόμαστε υπάρχουν και πολίτες που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους έστω και παράνομα! Ποιος αλήθεια νοιάζεται εάν το τελευταίο διάστημα είχαμε οκτώ νεκρούς στους δρόμους μας; Αυτό δεν ενοχλεί κανένα, ίσως γιατί οι νεκροί δεν ψηφίζουν. Μετά τις 22 Αυγούστου, που θα ανοίξει ο ΙΣΡ θα συναντηθούμε ξανά για να αποφασίσουμε τη στάση μας. Στην Ελλάδα η διεκδίκηση του αυτονόητου καλά κρατεί. Όταν οι άνθρωποι έχουν παράπονα από τη ζωή, σχεδόν πάντα οφείλεται στο ό,τι έχουν ζητήσει αδύνατα πράγματα από αυτήν. Εμείς αυτό πάμε να το αλλάξουμε.
• Η κρίση έχει οδηγήσει τους ιατρούς σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό; Πόσοι γιατροί έχουν φύγει από τη Ρόδο;
Τα τελευταία 2,5 χρόνια από τον ΙΣΡ έχουν πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς 102 ιατροί ηλικίας 28-45 ετών . Ο ιατρικός κλάδος είναι μακράν ο 1ος σε μετανάστευση αφού πάνω από 12.000 Έλληνες ιατροί εργάζονται πλέον σε άλλες χώρες με πολλή επιτυχία. Η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται. Οι περισσότεροι δεν θα γυρίσουν πίσω γιατί είναι πολύ ευχαριστημένοι.
• Ποια είναι η άποψή σας για το πλαφόν στις εξετάσεις που έχει προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των ιατρών; Πώς αντιμετωπίζεται το θέμα στη Ρόδο καθώς οι ασφαλισμένοι πληρώνουν και πολύ περισσότερα χρήματα για την αγορά των φαρμάκων τους πλέον;
Το “πλαφόν” ανά περιφέρεια και διαγνωστικό κέντρο ή εργαστήριο που διαμορφώνει το υπουργείο Υγείας για τις διαγνωστικές εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ έχει μια λογική. Θεσπίστηκε για να πολεμηθεί η πλασματική ζήτηση υπηρεσιών υγείας ιδιαίτερα από τις μεγάλες ιατρικές εταιρείες (15) που π.χ. στην Αττική έχουν το 55% των αμοιβών, ενώ 3500 μικρά εργαστήρια μόλις το υπόλοιπο 45%.Το πλαφόν πρέπει να συνοδεύεται από μια θεσμοθετημένη σειρά συνταγογραφικών μέτρων και οδηγιών προς τους κλινικούς ιατρούς με “κόφτη’’ στις ειδικότητες και με καταχώρηση όλων των εξετάσεων σε κάρτα ασφαλισμένου που θα έχει πρόσβαση μόνο από τους παρόχους και τους ελεγκτές δαπανών υγείας γιατί αυτό σήμερα λίγοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει. Η δυνατότητα δυνητικού clawback στους παρόχους για την τελευταία εβδομάδα κάθε μήνα είναι σαφώς καλύτερη λύση από την ισοπέδωση του σημερινού συστήματος που αφήνει απλήρωτους τους εργαστηριακούς ιατρούς για 4 ή 5 μήνες σε εξετάσεις που έχουν ήδη γίνει. Πιστεύω ότι οι νέες διατάξεις θα οδηγήσουν σε εξορθολογισμό του μηχανισμού παραγωγής, εκτέλεσης και αποπληρωμής των διαγνωστικών εξετάσεων και θα συμβάλουν τα μέγιστα στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων εργαστηρίων.
• Από έλλειψη ειδικευμένων ιατρών και νοσηλευτικό προσωπικό πάσχει σοβαρά το νοσοκομείο Ρόδου. Γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμη το αντίδοτο και η λύση του προβλήματος;
Το ΓΝΡ πάσχει από έλλειψη ειδικευόμενων ιατρών γιατί, όπως είπα παραπάνω, όλοι για τους γνωστούς λόγους φεύγουν στο εξωτερικό και αυτό θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμα, εάν δεν αλλάξει η απαξίωση της ιατρικής επιστήμης και των υπηρεσιών της. Οι υψηλότερες αποδοχές και κυρίως οι καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης σε σχέση με αυτές εντός ΕΣΥ σε συνθήκες κρίσης, όπου ο φόρτος εργασίας σε συχνά υποστελεχωμένα νοσοκομεία υπονομεύει το ζητούμενο του ειδικευόμενου που είναι να εκπαιδευτεί στο αντικείμενο που έχει επιλέξει, είναι κυρίαρχο στοιχείο. Η μετανάστευση των νέων γιατρών έχει γίνει “νόμος’’ και 6 στους 10 πια φεύγουν . Ενώ το τελευταίο εξάμηνο έχει αρχίσει να διαπιστώνεται και μεγάλη φυγή ειδικευμένων ιατρών μεγαλύτερης ηλικίας, που οικογενειακώς βρίσκουν δουλειά στο εξωτερικό.
• Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ακόμη και στην περίοδο της κρίσης, που οι παροχές του κράτους προς τους πολίτες μειώνονται, υπάρχουν κάποιοι γιατροί που ζητούν φακελάκια;
Ένας ιατρός που ζητά χρήματα για να εκτελέσει το καθήκον του, που είναι η θεραπεία και η ανακούφιση του πόνου, είναι επίορκος και πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά. Το 2013 από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών του ΕΣΥ είκοσι επτά (27) ιατροί στην Επικράτεια απολύθηκαν γι αυτό το παράπτωμα και ο ένας ήταν και μέλος του ΙΣΡ. Θα ήθελα όμως στο ερωτηματολόγιό σας να υπάρχει και μια ερώτηση για το πόσοι ιατροί σε αυτή την κρίση έχουν προσφέρει ανιδιοτελώς και δωρεάν τις ιατρικές τους υπηρεσίες σε δεκάδες περιοχές στην Ελλάδα αλλά και στη Δωδεκάνησο και πόσοι ιατροί εντός των νοσοκομείων του ΕΣΥ, μη εξαιρουμένου και της Ρόδου, δουλεύουν χωρίς αμοιβή για να αντεπεξέλθουν στην υποστελέχωση των δομών της υγείας! Οι άνθρωποι αυτοί όταν τους ζητάνε βοήθεια οι εφημερεύοντες συνάδελφοί μου ανταποκρίνονται πρόθυμα και μένουν ακόμα και 36 ώρες στα νοσοκομεία, δουλεύοντας ασταμάτητα χωρίς καμία αμοιβή. Για τους πρώτους ντρέπομαι και ζητώ συγγνώμη από τον άρρωστο και την οικογένειά του, για τους δεύτερους αισθάνομαι υπερήφανος και συγκινημένος γιατί το ελληνικό ιατρικό φιλότιμο στην κρίση έδειξε και δείχνει το μεγαλείο του. Η αμοιβή ενός ιατρού για την εκπλήρωση ενός καθήκοντος πρέπει να είναι η δυνατότητά του να εκπληρώσει ένα άλλο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου