Ειδήσεις

Χ. Θεοχάρης: Θα μπορούσε να ανοίξει η αγορά των ΗΠΑ τον Αύγουστο-Ολοι είναι καλοδεχούμενοι και ακόμη περισσότερο οι ομογενείς

Αν και δεν είναι σε θέση επί του παρόντος να προβεί σε εκτίμηση ως προς το χρονικό σημείο που θα αρθούν οι περιορισμοί στον εισερχόμενο τουρισμό από τις Η.Π.Α, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στη Greek News, δεν θεωρεί πολύ ρεαλιστικό να περιμένουμε την απελευθέρωση της εισόδου Αμερικανών στην Ελλάδα μέσα στον Ιούλιο.

«Από την άλλη, προσθέτει, ο Αύγουστος είναι ένας μήνας κατά τον οποίον θα μπορούσε να συμβεί αυτό το άνοιγμα. ».

Στην αποκλειστική συνέντευξη προς την εφημερίδα μας ο κ. Θεοχάρης τονίζει ότι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η Ελλάδα απέδειξε ότι βάζει ως προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών, καθώς επίσης και την ασφάλεια των φιλοξενούμενων στη χώρα μας, έχοντας τον τουρισμό ανοιχτό. Κι ότι οι πρόσφατες αποφάσεις δεν ελήφθησαν ελαφρά τη καρδία.

Καθώς Ελληνοαμερικανοί που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ελλάδα προκάλεσαν προβλήματα όταν βρέθηκαν θετικοί στον ιό η σύσταση του κ. Θεοχάρη είναι η .. «αυτονόητη».

«Εξυπακούεται ότι όλοι είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα -και ίσως ακόμη περισσότερο οι ομογενείς, τα αδέλφια μας. Όμως, η φυσική απόσταση, η τήρηση των κανόνων υγιεινής και η εν γένει συμμόρφωση με τη νομοθεσία, τα πρωτόκολλα κ.λπ. στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις και οπουδήποτε βρεθεί κάποιος, αποτελούν όλα απαραίτητα συστατικά για τη διασφάλιση της δικής μας υγείας, των φίλων και των συγγενών μας».

Η η συνέντευξη δόθηκε με την ευκαιρία του κλεισίματος της 11ης Εκστρατείας «Πάμε Ελλάδα» της Greek News κι ο υπουργός Τουρισμού χαρακτηρίζει «συγκινητική» την πρωτοβουλία κι αξιέπαινες της προσπάθειες της εφημερίδας μας.

«Τίποτα δεν θα πάει χαμένο. Αντιθέτως, πιστεύω ακράδαντα ότι η ομοψυχία και η αλληλεγγύη που δείχνουμε ως λαός, μαζί με τους Έλληνες της διασποράς, είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον. Το μήνυμά μας είναι το μήνυμα μιας ανοιχτής αγκαλιάς, είναι το μήνυμα της προσμονής να ξαναδούμε τους φίλους και τα αγαπημένα μας πρόσωπα από την ομογένεια. Η Ελλάδα είναι ασφαλής, είναι φιλόξενη, όπως ήταν πάντα. Ανυπομονούμε να δούμε τους ομογενείς να επιστρέφουν στην πατρίδα, την κοινή μας αγάπη. Δεν πρέπει να απελπιζόμαστε».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αναρωτιέμαι, αν μετά τον αποκλεισμό των ΗΠΑ από τις χώρες που άνοιξαν στην 1η Ιουλίου, υπάρχουν ακόμη περιθώρια για μη ελληνικής καταγωγής Αμερικανούς να έρθουν το καλοκαίρι στην Ελλάδα;

Κατ’ αρχάς, σε εντελώς ανθρώπινο και σε προσωπικό, αν θέλετε, επίπεδο, συμμεριζόμαστε την απογοήτευση και τη θλίψη όλων όσοι αναγκάστηκαν να αναβάλουν το φετινό τους ταξίδι στην Ελλάδα. Όμως, δεν παύουμε να ελπίζουμε σε μια θετική ανατροπή, σε μια ύφεση της επιδημίας, η οποία θα μας επιτρέψει να υποδεχτούμε ξανά τους φίλους Αμερικανούς στη χώρα μας. Παρόλ’ αυτά, οφείλω να τονίσω ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει να εφαρμόζει απαρέγκλιτα τις κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις σε σχέση με το άνοιγμα του τουρισμού σε τρίτες χώρες. Αυτό είναι κάτι υποχρεωτικό και δεσμευτικό, λόγω των υποχρεώσεών μας ως χώρας της ζώνης του Σένγκεν. Δυστυχώς, η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προσωρινά αποκλείσει τις Η.Π.Α. Ελπίζουμε, όμως, τα επιδημιολογικά στοιχεία να είναι τέτοια που να επιτρέψουν αυτό το άνοιγμα τουλάχιστον κάποια στιγμή μέσα στον Αύγουστο. Ας μην ξεχνάμε ότι η συμφωνία της ΕΕ για το άνοιγμα του ευρωπαϊκού τουρισμού αναθεωρείται κάθε 15 ημέρες.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, πότε βλέπετε να ανοίγει η Ελλάδα για Αμερικανούς; Τι πληροφορίες έχετε για τις απευθείας πτήσεις;

Και πάλι, λυπάμαι ειλικρινά που το λέω, αλλά επί του παρόντος δεν μπορώ να κάνω την παραμικρή εκτίμηση ως προς το χρονικό σημείο που θα αρθούν οι περιορισμοί στον εισερχόμενο τουρισμό από τις Η.Π.Α. Όπως είπαμε, δεν είναι πολύ ρεαλιστικό να περιμένουμε την απελευθέρωση της εισόδου Αμερικανών στην Ελλάδα μέσα στον Ιούλιο. Από την άλλη, ο Αύγουστος είναι ένας μήνας κατά τον οποίον θα μπορούσε να συμβεί αυτό το άνοιγμα. Βεβαίως, πάντα με την προϋπόθεση ότι η υγειονομική κατάσταση θα έχει βελτιωθεί.

Η Ελλάδα και στο προηγούμενο διάστημα, αλλά και πρόσφατα με την απαγόρευση στους Σέρβους, έδειξε ότι θέτει την ασφάλεια ως βασική προτεραιότητα. Πιστεύετε ότι αυτό είναι αρκετό για να προστατεύσει από επιστροφή της επιδημίας και, δεύτερον, να χτίσει η χώρα ένα προφίλ ασφαλούς προορισμού;

Φυσικά. Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας αποδείξαμε ότι βάζουμε ως προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών, καθώς επίσης και την ασφάλεια των φιλοξενούμενων στη χώρα μας, έχοντας τον τουρισμό ανοιχτό. Οι πρόσφατες αποφάσεις δεν ελήφθησαν ελαφρά τη καρδία. Ελήφθησαν ακριβώς με τον γνώμονα ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στον ελληνικό τουρισμό, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, θα είναι απολύτως ασφαλείς. Και αν χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον δύσκολες αποφάσεις, να είστε σίγουροι πως είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε. Η επιθυμία μας παραμένει να υποδεχτούμε όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες, αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Η φιλοξενία για την Ελλάδα είναι μέρος του εθνικού DNA, είναι κάτι ιερό και σύμφυτο με την ιστορία μας ως λαού. Όμως, θα επιτρέψουμε στον εαυτό μας να δεχτεί τουρίστες από το εξωτερικό, μόνο έχοντας αποκλείσει κάθε κίνδυνο για την ασφάλεια όλων. Τόσο για λόγους υγείας, όσο και για τη διεθνή φήμη της χώρας μας.

Καθώς ήδη είχαμε ένα φαινόμενο ζεύγους Ελληνοαμερικανών που έθεσαν πολλούς σε κίνδυνο στην Κάρπαθο, ποια είναι η σύσταση που δίνετε σε όσους συμπατριώτες μας είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν;

Η σύσταση που απευθύνουμε προς όλους είναι η αυτονόητη: Όλοι πρέπει να είναι, να είμαστε, προσεκτικοί. Εξυπακούεται ότι όλοι είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα -και ίσως ακόμη περισσότερο οι ομογενείς, τα αδέλφια μας. Όμως, η φυσική απόσταση, η τήρηση των κανόνων υγιεινής και η εν γένει συμμόρφωση με τη νομοθεσία, τα πρωτόκολλα κ.λπ. στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις και οπουδήποτε βρεθεί κάποιος, αποτελούν όλα απαραίτητα συστατικά για τη διασφάλιση της δικής μας υγείας, των φίλων και των συγγενών μας.

Φέτος, η Greek News πραγματοποίησε την 11η εκστρατεία της. Το σύνθημά μας ήταν «We are going back to Greece; Enjoy the beauty, stay safe». Αναρωτιόμαστε αν η φετινή μας προσπάθεια πάει χαμένη. Καθώς κλείνει η δίμηνη εκστρατεία, ποιο είναι το μήνυμά σας;

Η πρωτοβουλία σας είναι συγκινητική και οι προσπάθειές σας αξιέπαινες. Τίποτα δεν θα πάει χαμένο. Αντιθέτως, πιστεύω ακράδαντα ότι η ομοψυχία και η αλληλεγγύη που δείχνουμε ως λαός, μαζί με τους Έλληνες της διασποράς, είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον. Το μήνυμά μας είναι το μήνυμα μιας ανοιχτής αγκαλιάς, είναι το μήνυμα της προσμονής να ξαναδούμε τους φίλους και τα αγαπημένα μας πρόσωπα από την ομογένεια. Η Ελλάδα είναι ασφαλής, είναι φιλόξενη, όπως ήταν πάντα. Ανυπομονούμε να δούμε τους ομογενείς να επιστρέφουν στην πατρίδα, την κοινή μας αγάπη. Δεν πρέπει να απελπιζόμαστε. Είμαστε σίγουροι ότι και οι απευθείας πτήσεις θα ανοίξουν το συντομότερο δυνατό. Αλλά δεν είναι και όλες οι παράμετροι στα χέρια μας. Το αν υπάρχουν εμβόλια, το αν η νόσος είναι σε έξαρση ή αν υπάρχουν άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις και υπαγορεύουν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όλα αυτά τα παρακολουθούμε στενά. Έτσι ώστε όταν το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων στους Αμερικανούς τουρίστες συμβεί, να συντελεστεί με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Πηγή: greeknewsonline.com

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου