Με ιδιαίτερα καλά λόγια παρουσίασε το μεγάλο κρατικό ρωσικό κανάλι Kultura (Россия Культура) ένα αφιέρωμα στον Ρόδιο συνθέτη, Σάββα Καρατζιά που βρίσκεται στην Μόσχα.
Σε σχετικό ρεπορτάζ αναφέρονται τα εξής:
Η Συμφωνική Χορωδία της Μόσχας παρουσίασε στην Γκαλερί Τρετυάκοφ το μουσικό έργο του Έλληνα συνθέτη Σάββα Καρατζιά «Ο Θεόφανης ο Έλληνας» αφιερωμένο σε έναν εξαιρετικό εικονογράφο. Η παράσταση συναυλιών περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Έτους Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας στη Ρωσία.
«Δεν διασώθηκαν πολλές πληροφορίες για τη ζωή του Θεοφάνη, αλλά οι εικόνες και οι τοιχογραφίες του παρέμειναν. Και μου έδωσε τη δύναμη να γράφω μουσική. Έγραψα τις πρώτες σημειώσεις, παρεμπιπτόντως, όταν είδα την ταινία του Ταρκόφσκι, Andrei Rublev» -δήλωσε ο Σάββας Καρατζιάς.
Η δράση ξεκινά με τη γέννηση του Θεοφάνη του Έλληνα στην Κωνσταντινούπολη, γύρω στο 1340. Η αρχή του, μετά τα χρόνια που πέρασε στη Ρωσία, όπου δημιούργησε τα σπουδαία έργα του, ζωγραφίζοντας τους ναούς στο Νόβγκοροντ και στη Μόσχα.
Πρόκειται για ένα έργο που αγαπήθηκε από την πρώτη του κιόλας εκτέλεση από το κοινό της Ρόδου, τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο όταν παρουσιάστηκε στο Φανάρι, ενώπιον του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και συνεχίζει την περιοδεία του στο εξωτερικό.
Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα ορατόριο για χορωδία ensemble το οποίο αναφέρεται στο έργο του μεγαλύτερου αγιογράφου-ζωγράφου Θεοφάνη του Έλληνα.
Ο «Θεοφάνης ο Έλληνας» αποτελεί πρωτότυπη σύνθεση του Σάββα Καρατζιά, ο οποίος εμπνεύστηκε από την περιπετειώδη πορεία του Θεμελιωτή της Ρωσικής Αγιογραφίας, που φθάνει ως εμάς μέσα από την τέχνη της εικόνας και των έργων του που σώζονται ως σήμερα.
Ο μεγάλος αγιογράφος Θεοφάνης, είναι μια μεγάλη προσωπικότητα του Μεσαίωνα που σε δύσκολους χρόνους, μετέφερε πολιτιστικές επιρροές και αξίες από την Κωνσταντινούπολη στις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας.
Η πορεία του έργου «Θεοφάνης ο Έλληνας» του συνθέτη Σάββα Καρατζιά, συνεχίζεται μέσα στο έτος και στο 2019, μετά τη Ρωσία, στην Αθήνα, τη Γαλλία, την Αμερική και την Αίγυπτο. Αποδίδοντας ορατόριο στον μουσικό μινιμαλισμό, τα μέλη της ομάδας παραδέχονται ότι δεν είναι εύκολο έργο για να εκτελεστεί.
«Αυτή η μουσική γλώσσα που μάς επιτρέπει να βυθιζόμαστε στον πνευματικό βάθος και το περιεχόμενο αυτής της αφήγησης για τα έργα του Θεοφάνη του Έλληνα, είναι, αν θέλετε, μια μουσική τοιχογραφία που αποκαλύπτει το έργο του», εξηγεί ο Αλεξέι Πουζακόφ, επικεφαλής της Συμφωνικής Χορωδίας της Μόσχας.
«Αντιμετωπίσαμε προβλήματα με τη μελέτη του ελληνικού κειμένου, αλλά ο συνθέτης μάς εξήγησε τα πάντα και εισήλθαμε γρήγορα στο ελληνικό αλφάβητο», λέει ο Μιχαήλ Κοτελνίκωφ.
Τώρα ο συνθέτης εργάζεται πάνω σε ένα δοκίμιο για τον Andrei Rublev. Θα είναι η συνέχεια του ορατορίου «Θεόφανης ο Έλληνας».
https://www.dimokratiki.gr/12-07-2019/afieroma-apo-to-megalo-kratiko-rosiko-kanali-kultura-ston-rodio-syntheti-savva-karatzia-gia-to-ergo-theofanis-o-ellinas/?fbclid=IwAR2UTka6dW_V-c9obydXRJRTBOyI117LJQZ-2oEwdgHIUasHWHZCetRzuG8
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.