Συνεντεύξεις

Ν. Σαντορινιός: «Κατατέθηκε μια πρόταση διεξόδου από την κρίση»

«Η πρόταση που κατατέθηκε από ελληνικής πλευράς και θα παλέψουμε να είναι, χωρίς άλλους εκβιασμούς, η οριστική συμφωνία, αποτελεί μία πρόταση διεξόδου από την κρίση που περιλαμβάνει μέτρα με ταξικό πρόσημο. Είναι μια πρόταση που απαραιτήτως θα συνοδεύεται από αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ., κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και ρύθμιση του δημοσίου χρέους».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στη “δ”, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νέκτάριος Σαντορινιός αναφερόμενος στην πρόταση που κατατέθηκε στους θεσμούς.
«Ο δρόμος για την επανεκκίνηση της χώρας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Η Αριστερά είναι για τα δύσκολα άλλωστε. Πιστεύω πως αυτή η πρόταση είναι μια λύση που μπορούν να δεχτούν οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει παράλληλα με τις εσωτερικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβει», δηλώνει ο κ. Σαντορινιός.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται και στο θέμα των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.
«Εμείς προτείνουμε προς τους θεσμούς να διατηρηθούν οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά, τα οποία όμως δεν είναι στην παραμεθόριο, όπως τα Δωδεκάνησα. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει αυξηθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ και η πάταξη της φοροδιαφυγής, που θα επιτρέψουν, όπως προβλέπεται στο κείμενο, την επαναδιαπραγμάτευση των συντελεστών συνολικά», υπογραμμίζει ο κ. Σαντορινιός.
Σε ερώτηση σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο κ. Σαντορινιός δηλώνει, πως ο ελληνικός λαός εξέπληξε με την απάντησή του.
Η συνέντευξη του κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, αναλυτικά:

• Περιμένατε το πολύ θετικό για την κυβέρνηση αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος;
Το δημοψήφισμα αυτό έγινε μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Από τη μια κλειστές τράπεζες, όριο συναλλαγών, capital controls και από την άλλη η τρομοκρατία των ιδιωτικών ΜΜΕ. Η εγχώρια αστική τάξη, οι καναλάρχες και οι Ευρωπαίοι ηγέτες και εκπρόσωποι θεσμών, σε απόλυτη στοίχιση, επιτίθεντο κλιμακωτά στην κυβέρνηση και προσπαθούσαν να φέρουν ρήγμα στη σχέση της με τους πολίτες. Έβγαλαν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας φιγούρες που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην κατρακύλα της χώρας μας. Έσπειραν τον φόβο και στην ουσία προσπάθησαν να πυρπολήσουν την δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος. Επομένως, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ο κόσμος θα αντέξει σε τέτοιο ποσοστό ακόμη και μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Είχα φοβηθεί τις επιπτώσεις του φόβου αλλά και πάλι ο Ελληνικός λαός μας εξέπληξε αποδεικνύοντας ότι δεν εκβιάζεται και ακυρώνει κάθε προσπάθεια χειραγώγησής του. Με το αποτέλεσμα μας έδειξε το δρόμο για την δημοκρατία και την αξιοπρέπεια.

• Παρόλα αυτά όμως οι Ευρωπαίοι ακολούθησαν σκληρή γραμμή. Ακόμη μιλούν για έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ. Μπορεί να αποτραπεί αυτό;
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής 5 Ιουλίου ήταν μια εκ νέου στήριξη του λαού στην κυβέρνηση, στον Αλέξη Τσίπρα και σε μια πολιτική που προσπαθεί να ανατρέψει τα μνημόνια της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Το μήνυμα του λαού ήταν σαφές: Θέλουμε να βρισκόμαστε μέσα στην Ευρώπη ως ισότιμο μέλος, με αξιοπρέπεια και ίδιες προοπτικές και όχι ως φτωχοί, χρεοκοπημένοι συγγενείς. Αυτό το μήνυμα ξεπέρασε τα σύνορά μας και προκάλεσε ανακατατάξεις στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, έφερε ρωγμές στις γραμμές των οικονομικών και πολιτικών παραγόντων της Ευρώπης, άναψε σπίθα ακόμη και στον Λευκό Οίκο και στο Κρεμλίνο. Το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε ακόμη και στον ανώτατο θεσμό της Ευρώπης, το ευρωκοινοβούλιο, όπου είδαμε να χωρίζονται στα δυο τα ευρωπαϊκά κόμματα με θέμα την ανατροπή των εφαρμοσμένων μέχρι τώρα συνταγών «διάσωσης» για τη χώρα μας.
Αυτή τη στιγμή το grexit, θεωρώ ότι έχει φύγει από το τραπέζι. Θεωρώ ότι η τακτική από το κυβερνητικό επιτελείο για διεθνοποίηση του ζητήματος σε συνδυασμό με το ηχηρό ΟΧΙ προκάλεσαν αναδίπλωση σε κάθε νέα προσπάθεια για εκβιασμούς, μπλόφες και τελεσίγραφα στο στρατόπεδο των δανειστών. Κανείς δεν μπορεί πια να παραγνωρίσει την κατάσταση στη χώρα μας και να παίξει παιχνίδια εκβιασμού και ιδιοτελών συμφερόντων στην πλάτη της.

• Πόσο αισιόδοξος είστε ότι θα υπάρξει συμφωνία την Κυριακή;
Η πρόταση για γενναίο επενδυτικό πακέτο για ανάπτυξη, αναδιανομή των βαρών αναφορικά με τα μέτρα, αντιμετώπιση του μη αντιμετωπίσιμου χρέους, είναι μια πρόταση στο πλαίσιο της εντολής του ελληνικού λαού της 27ης Ιανουαρίου και της 5ης Ιούλη: όχι ρήξη, λύση εντός της Ευρώπης ακολουθώντας μια άλλη πολιτική.
Διαβάζοντας την ελληνική πρόταση μπορώ να αναγνωρίσω σε αυτήν ότι έχει συνταχθεί με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης που αντιμετωπίζουμε και με σκοπό να βγάλει οριστικά την χώρα από την κρίση. Ξέραμε ότι δεν θα μας δοθούν εύκολες λύσεις άλλωστε δεν ανήκουμε στον κύκλο των εκλεκτών για τους δανειστές. Ο δρόμος για την επανεκκίνηση της χώρας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Η Αριστερά είναι για τα δύσκολα άλλωστε. Πιστεύω πως αυτή η πρόταση είναι μια λύση που μπορούν να δεχτούν οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει παράλληλα με τις εσωτερικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβει.

• Πότε πιστεύετε ότι θα τεθούν σε λειτουργία ξανά οι τράπεζες, γεγονός που θα συμβάλει στο να επανέλθει η οικονομία στους κανονικούς της ρυθμούς.
Η υπογραφή της συμφωνίας και η ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Γνωρίζω ότι το Οικονομικό Επιτελείο έχει σαν επιδίωξη τη σταδιακή ομαλοποίηση του συστήματος με προτεραιότητα την διευκόλυνση των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μέσα στις επόμενες μέρες θα εκδοθεί νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα διευρύνει τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι τράπεζες στο κοινό. Στόχος είναι να διευκολυνθεί ο κόσμος, να μην ταλαιπωρηθεί άλλο και να μπορούν οι επιχειρήσεις να προχωρούν σε συναλλαγές αναγκαίες για την λειτουργία τους.

• Αν υπάρξει συμφωνία θα βελτιωθεί η κατάσταση και στον τουρισμό;
Το ζήτημα δεν είναι μόνο ο τουρισμός αλλά συνολικά η νησιωτικότητα. Το να βελτιωθεί η κατάσταση στον τουρισμό γενικά και να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι του κλάδου, να εξακολουθούν οι νησιώτες να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και τις εισπράξεις από το τουριστικό προϊόν να τις καρπώνονται μόνο μεγάλα συμφέροντα, δεν αποτελεί σχέδιο ανάπτυξης. Δεν μας αφορά η συνέχιση των μονοπωλίων και του εργασιακού μεσαίωνα. Από την πρότασή μας φαίνεται η σαφής προσπάθεια της κυβέρνησης για μια δίκαιη πολιτική στα νησιά αλλά και μια προσπάθεια για τόνωση των τουριστικών μεσαίων επιχειρήσεων, που είναι αυτές ουσιαστικά που χτυπήθηκαν από τις μέχρι τώρα πολιτικές. Εμείς προτείνουμε προς τους θεσμούς να διατηρηθούν οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά, τα οποία όμως δεν είναι στην παραμεθόριο, όπως τα Δωδεκάνησα. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει αυξηθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ και η πάταξη της φοροδιαφυγής που θα επιτρέψουν, όπως προβλέπεται στο κείμενο, την επαναδιαπραγμάτευση των συντελεστών συνολικά. Επίσης προτείνουμε τον ΦΠΑ των ξενοδοχείων στον χαμηλό συντελεστή 13%.
Μέχρι το 2016 είναι επαρκής χρόνος ώστε να προτείνουμε και να νομοθετήσουμε πολιτικές νησιωτικότητας που πράγματι θα βοηθούν τη ζωή και την οικονομία των νησιών. Οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις δεν είχαν καμιά πολιτική για τα νησιά. Τους αρκούσε να γεμίζουν με τουρίστες το καλοκαίρι, να δείχνουν ότι ανέβηκαν τα νούμερα των κρατήσεων και από κει και πέρα το πώς ζούσαν οι νησιώτες το χειμώνα, ποιοι ωφελούνταν από τα χρήματα του τουρισμού και πως κινείτο η ντόπια οικονομία, τους ήταν παντελώς αδιάφορα. Νομοθετούσαν αποκλειστικά με το να εξυπηρετήσουν τα ολιγοπωλειακά συμφέροντα του τουρισμού και ας μην είχε γιατρό η Κάσος ή ακτοπλοϊκή σύνδεση το Καστελόριζο. Αυτά δεν μπορούν να συνεχιστούν άλλο. Τα νησιά χρειάζονται μια ολοκληρωμένη, σταθερή και με ορίζοντα πολιτική που θα τα καθιστά αυτόνομα, δημιουργώντας προοπτικές πραγματικής ανάπτυξης με βάση τις τοπικές δυνατότητες.

• Εσείς που στηρίξατε τη συμφωνία πιστεύετε ότι με αυτή την πρόταση θα κατανεμηθούν τα βάρη σε όλους ώστε να πληρώσουν και οι έχοντες;
Η πρόταση που κατατέθηκε από ελληνικής πλευράς και θα παλέψουμε να είναι, χωρίς άλλους εκβιασμούς, η οριστική συμφωνία, αποτελεί μία πρόταση διεξόδου από την κρίση που περιλαμβάνει μέτρα με ταξικό πρόσημο. Είναι μια πρόταση που απαραιτήτως θα συνοδεύεται από αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ., κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και ρύθμιση του δημοσίου χρέους.
Δε μπορώ να μην παραδεχτώ όμως, ανοιχτά, ότι έχει αναγκαστικές και δύσκολες επιλογές. Η πρόταση δεν έρχεται σε ιδανικές συνθήκες. Οφείλουμε να την εντάξουμε στο πλαίσιο της πραγματικότητας που αυτή τη στιγμή βιώνουμε. Η χώρα ακολουθώντας πιστά 5 χρόνια Μνημονίων λιτότητας έχει γονατίσει. Οι παθογένειες του παλιού πολιτικού καθεστώτος μαστίζουν ακόμη τη ζωή μας. Εγώ προσωπικά βλέπω σε αυτή την πρόταση την διέξοδο με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη και τη μεταφορά των βαρών από τους αδύναμους στους οικονομικά ισχυρούς. Βλέπω πως για πρώτη φορά η χώρα έχει την ευκαιρία για μια βιώσιμη λύση με την αναδιάρθρωση του χρέους και με ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό σχέδιο ώστε να δοθεί η ώθηση και να επανακκινηθεί η οικονομία. Στηρίζω αυτή την πρόταση γιατί είναι μια πρόταση που ξεπερνά τον φαύλο κύκλο των αδιέξοδων πολιτικών της βάρβαρης λιτότητας, ώστε να σταθεί ξανά η Ελλάδα και ο λαός μας στη θέση που μας αξίζει.

• Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν την περασμένη Κυριακή στο να επικρίνετε έντονα τους αιρετούς που ανοικτά υποστήριξαν το Ναι; Ο Περιφερειάρχης έδωσε πολύ σκληρή απάντηση και μίλησε για «φασίζουσες συμπεριφορές». Γιατί έφθασαν τα πράγματα στα άκρα;
Ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας έχει το δικαίωμα να εκφράζει δημόσια τις πολιτικές του απόψεις και φυσικά την επιλογή του σε ένα δημοψήφισμα. Οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης οφείλουν να υπηρετούν την αυτονομία του θεσμού και να εκπροσωπούν το σύνολο της κοινωνίας μακριά από επιμέρους κομματικά ή πολιτικά συμφέροντα. Με αυτή τη λογική λοιπόν θεωρώ ότι ήταν λάθος να εμπλακούν οι φορείς της αυτοδιοίκησης στο δημοψήφισμα. Είναι προφανές ότι δεν κρίνω τις πολιτικές επιλογές κανενός αλλά τη θεσμική υπέρβαση που έγινε. Όσο για τα περί φασίζουσων συμπεριφορών, ευτυχώς ο τόπος είναι μικρός και όλοι γνωρίζουν ποιοι διαχρονικά χαρακτηρίζονται από αυτές!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Γιωργος    17.07.2015 06:32

    Εκει μας φερατε. Εσεις που κατηγορουσατε τους αλλους για υποταγη στα μνημονια. εσεις μας ξεπουλησατε και μας φερατε χειροτερα μνημονια. Με ψεματα βγηκατε και με τα ψεματα κυβερνατε. Λιγο ακομη και θα μας εκανε πραξικοπημα ο Λαφαζανης με το Βαρουφακη

  • ΠΕΡΙΚΛΗΣ    12.07.2015 18:22

    Η
    Ελλάδα, από την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015, βρίσκεται εκτός προγράμματος και με το
    ένα πόδι έξω από την Ευρώπη.

    Ποια;

    Η
    χώρα που πάλεψε για να μπουν η Κύπρος και όλα τα Βαλκάνια στην Ευρώπη. Η χώρα
    που βοήθησε να μπουν στην Ευρώπη η Βουλγαρία και η
    Ρουμανία.

    Η
    χώρα που πάλευε έως το 2014 να ανοίξει η πόρτα της Ευρώπης και για τις υπόλοιπες
    χώρες των δυτικών Βαλκανίων.
    Ετσι,
    λοιπόν, θα καταντήσουμε σε λίγο – σε πολύ λίγο – να βγούμε εμείς από την Ευρώπη
    και θα γίνουν μέλη της οι: Σερβία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Κόσσοβο, Μολδαβία και
    Μαυροβούνιο.

    Για
    να φτάσουμε στο όνειρο Λαφαζάνη:

    Να γίνει η Ελλάδα η Βόρεια Κορέα της Ευρώπης’
    Ποια κυβέρνηση στον Κόσμο θα ξεκινούσε
    διαπραγματεύσεις τον Φεβρουάριο, αντιμετωπίζοντας
    μέτρα

    *Μόνο 1,7 δισ. Ευρώ και θα κατέληγε τον Ιούνιο, ύστερα από
    διαπραγματεύσεις 5 μηνών, να προτείνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της μέτρα ύψους 8
    δισ. Ευρώ.

    Αυτό το
    κατάφερε μόνον η ελληνική κυβέρνηση των
    Τσίπρα-Βαρουφάκη-Κωνσταντοπούλου.

    Είναι παγκόσμιο ρεκόρ που δεν θα κατορθώσει
    καμιά άλλη κυβέρνηση στον Κόσμο.

    ΚΡΕΙΤΟΝ ΤΟ ΣΙΓΑΝ…….κ.ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΕ αν καταλαβαίνειs kαθόλου τι σου γίνεται…

Σχολιασμός άρθρου