Για την 13η Νοεμβρίου 2019 αναβλήθηκε εκ νέου, οίκοθεν, από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η συζήτηση της αίτησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την ακύρωση της απόφασης του πρώην υπουργού Πολιτισμού κ. Αρ. Μπαλτά με την οποία, μετά από αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Ερημοκάστρου, χαρακτηρίστηκε ως αρχαιολογικός χώρος μείζων έκταση 10.000 στρεμμάτων περίπου, από το Λαδικό έως τον Λουτάνη ποταμό, στα Κολύμπια.
Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, την προσφυγή υπογράφουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, νομίμως εκπροσωπούμενη από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο και οι κ.κ. Νικόλαος Κουμνάκης, αρχιτέκτονας – μηχανικός, κάτοικος Ρόδου και Αντιγόνη Μιχαλάκη, δικηγόρος, κάτοικος Ρόδου.
Με την προσφυγή υποστηρίζεται ότι ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε την αναοριοθέτηση του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Ερημοκάστρου – Τραουνού – Αφάντου, για λόγους προστασίας του συνόλου των αρχαιοτήτων, που έχουν αποκαλυφθεί στα νότια του λόφου του Ερημοκάστρου Καλυθιών μετά τη κήρυξη του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου και τη διεξαγωγή νεώτερων ανασκαφικών ερευνών, όπως εργαστηριακές εγκαταστάσεις, που χρονολογούνται από την ελληνιστική έως την ύστερορωμαϊκή περίοδο, διευρύνοντας υπέρμετρα τα όρια της αρχαιολογικής ζώνης.
Σημειώνεται ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διερευνητικές τομές στα δύο οικόπεδα και δεν προέκυψαν ευρήματα που μπορούν να ματαιώσουν τις επενδύσεις.
Στο μεταξύ στις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπογραφεί μεταξύ της T.N. Aegean Sun Investment Limited και του ΤΑΙΠΕΔ και το δεύτερο συμβόλαιο πώλησης του νότιου τμήματος της προς αξιοποίηση περιοχής.
Προηγήθηκε η υπογραφή για το βόρειο τμήμα με την εταιρεία M.A. Angeliadis.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η καθυστέρηση της υπογραφής για το νότιο τμήμα σημειώθηκε διότι έπρεπε να προηγηθεί η έκδοση πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής από τους καταληψίες στο συγκεκριμένο τμήμα με ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ.
Επιπλέον υπήρξε χρυσή τομή μεταξύ του επενδυτή του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας Aqua Sol στο θέμα της κατάληψης 3,5 στρεμμάτων του ακινήτου στο οποίο έχει ανεγερθεί τμήμα του ξενοδοχείου της τελευταίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο τμήμα θα παραμείνει ως έχει και η Αqua Sol θα αποζημιώσει την εταιρεία T.N. Aegean Sun Investment Limited.
Πέραν των ανωτέρω καθυστέρηση σημειώθηκε με την τακτοποίηση και εκκρεμότητας κτηματολογικής στο τμήμα του ακινήτου που υφίστανται οι εγκαταστάσεις της πρώην Φωνής της Αμερικής.
Κατά την υποβολή των προσφορών αξιοποίησης των δύο ακινήτων στ’ Αφάντου Ρόδου, τον Ιούλιο του 2014, η M.A. Angeliades Inc. με προσφορά 26,9 εκατ. ευρώ για το βόρειο ακίνητο της περιοχής και η Τ.Ν. Aegean Sun Investment Ltd με προσφορά ύψους 15,0 εκατ. ευρώ για το νότιο ακίνητο, πλειοδότησαν στον σχετικό διαγωνισμό.
Εκτοτε, το ακίνητο έκτασης 500 στρεμμάτων παραμένει αναξιοποίητο.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ