Την άμεση ανάγκη μεταρρύθμισης του διοικητικού μοντέλου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) φέρνει στη Βουλή με Ερώτησή του ο Γιώργος Νικητιάδης, Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε. Ανάπτυξης του Κόμματος, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο. Η Ερώτηση κατατέθηκε την Κυριακή 11 Μαΐου.
Ο κ. Νικητιάδης με την Ερώτηση του καλεί την Κυβέρνηση να δώσει τέλος στην προκλητική αδράνεια και να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες αλλαγές στο οργανόγραμμα του ΙΙΒΕΑΑ, ενός ιδρύματος με τεράστια ερευνητική και επιστημονική προσφορά, το οποίο λειτουργεί με ένα αναχρονιστικό, ξεπερασμένο διοικητικό σχήμα που δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
Το ΙΙΒΕΑΑ, που ιδρύθηκε το 2004 από τον αείμνηστο καθηγητή Γρηγόρη Σκαλκέα, είναι το μοναδικό κέντρο στην Ελλάδα και από τα πρώτα στην Ευρώπη που δραστηριοποιούνται στη Μεταφραστική Έρευνα. Διαθέτει 50 ερευνητικές ομάδες, συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε 6 μεταπτυχιακά προγράμματα και έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 1.200 διεθνείς δημοσιεύσεις, 12 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και συμμετοχή σε πάνω από 300 ερευνητικά προγράμματα. Ωστόσο, παρά τα εντυπωσιακά του επιτεύγματα, η διοικητική του λειτουργία εξακολουθεί να βασίζεται σε ένα δυσκίνητο μοντέλο, χωρίς ευελιξία και χωρίς σύγχρονες δομές διοίκησης.
Συμφώνως με το κείμενο της ερώτησης, το σπουδαίο αυτό ίδρυμα, πέρασε σε αξιολόγηση το 2022 όπως όλα τα ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα, από Έλληνες επιστήμονες της διασποράς οι οποίοι επισήμαναν ότι το ίδρυμα έχει έναν αναχρονιστικό τρόπο διοίκησης, ο οποίος αποτελεί βαρίδι για την επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα το ίδρυμα διοικείται από ένα αξιόλογο μεν Διοικητικό Συμβούλιο ωστόσο ένας τέτοιος οργανισμός όπως ορθά επισημάνθηκε και στην διαδικασία αξιολόγησης οφείλει να διαθέτει ένα σύγχρονο οργανόγραμμα με επικεφαλής Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος, κατ’ αντιστοιχία όσων συμβαίνουν στο εξωτερικό με παρόμοια ιδρύματα αλλά και στο εσωτερικό με ιδρύματα όπως το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Αλέξανδρος Φλέμινγκ και άλλα, θα διοικεί τον εν λόγω οργανισμό.
Παρά τις σαφείς συστάσεις και τη θετική στάση που φέρεται να έχει επιδείξει η ίδια η Κυβέρνηση, συμφώνως και με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» και τον έγκριτο δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο, το Υπουργείο Ανάπτυξης εξακολουθεί να αναβάλλει τη λήψη αποφάσεων, αφήνοντας έναν τόσο σημαντικό θεσμό να παραμένει εγκλωβισμένος σε απαρχαιωμένους κανονισμούς λειτουργίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στασιμότητας αυτής και της αδράνειας, ήταν το πρόσφατο ναυάγιο της προσπάθειας να αναλάβει Έλληνας επιστήμονας του εξωτερικού με σπουδαία ακαδημαϊκά διαπιστευτήρια τη θέση του Επιστημονικού Διευθυντή του Ιδρύματος, μια διαδικασία που «κόλλησε» στη γραφειοκρατία.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε. Ανάπτυξης Γιώργος Νικητιάδης ερωτά τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο :
· Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει οι αλλαγές στο οργανόγραμμα και το μοντέλο διοίκησης του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ);
· Τι σκοπεύει να κάνει σχετικώς η Κυβέρνηση και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
Το κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:
Κύριε Υπουργέ,
Το 2004 ο διεθνούς φήμης καθηγητής, αείμνηστος Γρηγόρης Σκαλκέας, δημιούργησε το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) ως λειτουργούντα οργανισμό στο πλαίσιο της Ακαδημίας Αθηνών. Το ΙΙΒΕΑΑ διαθέτει σήμερα ένα κτιριακό σύμπλεγμα 32.000 τετραγωνικών μέτρων, 3 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και αποτελείται από 4 Ερευνητικά Κέντρα τα οποία στεγάζουν 50 ερευνητικές ομάδες.
Το ΙΙΒΕΑΑ είναι το μοναδικό κέντρο στην Ελλάδα και ένα από πρώτα Ευρωπαϊκά κέντρα Μεταφραστικής Έρευνας.
Με κύριο στόχο την επίτευξη αριστείας στις βιοϊτρικές επιστήμες, περισσότεροι από 450 ερευνητές όλων των βαθμίδων δραστηριοποιούνται στις δράσεις του, διεξάγει 6 μεταπτυχιακά προγράμματα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στεγάζει 50 ερευνητικές ομάδες, συμμετέχει σε διεθνείς συνεργασίες και εκπροσωπεί τη χώρα μας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Στα 10 χρόνια λειτουργίας του έχει πάνω από 1200 διεθνείς δημοσιεύσεις ενώ έχει στην κατοχή του 12 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έχει συμμετάσχει σε άνω των 300 ερευνητικών προγραμμάτων.
Το σπουδαίο αυτό ίδρυμα με την παραπάνω πορεία πέρασε σε αξιολόγηση το 2022 όπως όλα τα ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα, από Έλληνες επιστήμονες της διασποράς οι οποίοι επισήμαναν ότι το ίδρυμα έχει έναν αναχρονιστικό τρόπο διοίκησης, ο οποίος αποτελεί βαρίδι για την επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα το ίδρυμα διοικείται από ένα αξιόλογο μεν Διοικητικό Συμβούλιο ωστόσο ένας τέτοιος οργανισμός όπως ορθά επισημάνθηκε και στην διαδικασία αξιολόγησης οφείλει να διαθέτει ένα σύγχρονο οργανόγραμμα με επικεφαλής Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος, κατ’ αντιστοιχία όσων συμβαίνουν στο εξωτερικό με παρόμοια ιδρύματα αλλά και στο εσωτερικό με ιδρύματα όπως το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Αλέξανδρος Φλέμινγκ και άλλα, θα διοικεί τον εν λόγω οργανισμό.
Συμφώνως μάλιστα με πρόσφατο δημοσίευμα του έγκριτου Δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΈΑ, η Κυβέρνηση έχει δεχθεί ήδη κρούσεις προς την κατεύθυνση αυτή και την ανάγκη ένα τέτοιο σπουδαίο ίδρυμα να διαθέτει σύγχρονα συστήματα και δομές διοίκησης με Διευθύνοντα Σύμβουλο κλπ. Ωστόσο το Υπουργείο Ανάπτυξης που ασκεί την εποπτεία στο συγκεκριμένο ίδρυμα, συνεχώς αναβάλλει να λάβει τη σχετική απόφαση, τροποποιώντας τους απαρχαιωμένους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία του, και να εκσυγχρονίσει το κανονιστικό πλαίσιο, ενώ πριν λίγους μήνες ναυάγησε και προσπάθεια να αναλάβει τη θέση του Επιστημονικού Διευθυντή με διευρυμένες αρμοδιότητες, Έλληνας επιστήμονας του εξωτερικού με εξαιρετικές περγαμηνές μέσα μάλιστα από μια εξαιρετικά χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία.
Δεδομένου ότι η χώρα μας δεν διαθέτει πολλά ανάλογων δυνατοτήτων ιδρύματα
Δεδομένου ότι από το 2022 και την αξιολόγηση του εν λόγω ιδρύματος έχουν επισημανθεί οι ανάγκες για αλλαγές στο οργανόγραμμα και το μοντέλο διοίκησης
Δεδομένου ότι και η Κυβέρνηση φαίνεται να είναι θετική σε μια τέτοια εξέλιξη
Ερωτάται ο Υπουργός
1. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει οι αλλαγές στο οργανόγραμμα και το μοντέλο διοίκησης του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ);
2. Τι σκοπεύει να κάνει σχετικώς η Κυβέρνηση και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
Ο ερωτών Βουλευτής
Γιώργος Νικητιάδης