Τοπικές Ειδήσεις

Σ. Kαραταπάνης: «Η Ρόδος έχει μείνει πολύ πίσω στους εμβολιασμούς»

Την πεποίθηση ότι η Ρόδος έχει μείνει πολύ πίσω στους εμβολιασμούς, εξέφρασε χτες σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο διευθυντής του παραρτήματος ΕΚΑΒ Αιγαίου, αναισθησιολόγος και δημοτικός σύμβουλος Ρόδου κ. Σάββας Καραταπάνης.
«Το έχω επισημάνει και στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου και το επαναλαμβάνω. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε μείνει πολύ πίσω στους εμβολιασμούς. Σε συνεργασία με το δ.σ. του Νοσοκομείου Ρόδου, τον ΙΣΡ και την ομάδα των αυτοδιοικητικών γιατρών την οποία έχουμε συστήσει, παρακολουθούμε το θέμα καθημερινά. Στη Ρόδο με 115.000 κατοίκους, οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι 8.898 περίπου, ενώ ο Νομός Ρεθύμνης με πληθυσμό 85.000 κατοίκους έχει 10.239 πλήρως εμβολιασμένους. Σε σχέση με άλλα νησιά, όπως π.χ. η Σαντορίνη και τα μικρά νησιά θα έπρεπε να είχαμε τουλάχιστον τριπλάσιο αριθμό πλήρως εμβολιασμένων ατόμων. Είναι σίγουρα κάτι ανησυχητικό κι εκτιμώ πως υπήρξαν εξ αρχής κάποιες λάθος εκτιμήσεις. Ίσως έγιναν αναλογικά κάποια λάθη σε κεντρικό επίπεδο και δεν λάβαμε όσα εμβόλια θα έπρεπε να μας χορηγηθούν. Επιπλέον, είναι γνωστό πως δεν έχει ενισχυθεί το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου με εμβολιαστικές γραμμές –και γνωρίζω τις δυσκολίες. Ξέρω πως οι τοπικοί φορείς βρίσκονται σε συντονισμό και συνεργάζονται προς την κατεύθυνση να αυξηθούν οι εμβολιαστικές γραμμές, ενώ ήδη έχει ανοίξει το εμβολιαστικό, μέσα στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Ρόδου. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα αλλά χρειάζεται επιτάχυνση των εμβολιασμών και προμήθεια περισσοτέρων εμβολίων».
Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες, που είδαν την δημοσιότητα, της Προέδρου των Νοσοκομειακών Ιατρών Ρόδου Πολύμνιας Γαλανού, σχετικά με τις ελλείψεις και τα προβλήματα των αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο, ο κ. Καραταπάνης δήλωσε τα εξής:

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και σε εμάς είναι γνωστή. Το αναισθησιολογικό τμήμα του Νοσοκομείο Ρόδου ‘νοσεί’ σοβαρά. Υπηρέτησα και εγώ στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου της Ρόδου και γνωρίζω πως η πίεση που ασκείτο από γιατρούς του Χειρουργικού Τομέα ήταν ιδιαίτερα έντονη και καταπιεστική. Θεωρώ πως ο… κόμπος έφτασε στο χτένι και ίσως τα πράγματα να χειροτερέψουν. Το Νοσοκομείο πρέπει να είναι επαρκώς στελεχωμένο».
Είπε ακόμη πως οι όποιες καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα πρέπει να ελεγχθούν και να φτάσουν στα θεσμικά όργανα αλλά και στην δικαιοσύνη.
Ερωτηθείς για το αν γίνονται προσλήψεις ο κ. Καραταπάνης δήλωσε πως γίνονται κατά καιρούς αλλά ειδικά στο Αναισθησιολογικό Τμήμα από εννέα γιατρούς, έχουν μείνει μόνον δύο. Συνεπώς θα πρέπει να διερευνηθεί τι συμβαίνει.
-Μιλώντας για την δραστηριότητα και τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, ο κ. Καραταπάνης υπογράμμισε πως καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες: «Εκτιμώ πως το ΕΚΑΒ ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και στις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ ειδικά στις αεροδιακομιδές, επιτελείται μεγάλο έργο με σοβαρό επαγγελματισμό. Ακούω διάφορα παράπονα ή καταγγελίες. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποκρύψουμε κάτι ή να ανακοινωθούν ψευδείς πληροφορίες.
Τον συντονισμό των αεροδιακομιδών τον έχει το Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ στην Ελευσίνα. Εκεί συγκεντρώνονται όλες οι κλήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα και όταν ένας γιατρός από οποιοδήποτε νησί μικρό ή μεγάλο, αξιολογεί και θέτει προτεραιότητες η ανταπόκριση είναι άμεση. «Οι επικρίσεις είναι άδικες», κατέληξε ο κ. Καραταπάνης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου