ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περισσότερα εναέρια μέσα για τις πυρκαγιές υπόσχεται η κυβέρνηση

news room 1 λεπτό ανάγνωση
φωτιά

Τις στο­χευό­με­νες κι­νή­σεις, και τον σχε­δια­σμό της κυ­βέρ­νη­σης, που της επι­τρέ­πουν να δη­λώ­νει φέτος κα­λύ­τε­ρα προ­ε­τοι­μα­σμέ­νη ενό­ψει της αντι­πυ­ρι­κής πε­ριό­δου, σε σχέση με πέ­ρυ­σι, με­τέ­φε­ρε σή­με­ρα για λο­γα­ρια­σμό του ανα­πλη­ρω­τή υπουρ­γού Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη, Νίκου Τόσκα, ο υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Γιάν­νης Αμα­να­τί­δης, στη διάρ­κεια της απο­κα­λυ­πτή­ριας εκ­δή­λω­σης για το «Μνη­μείο Πε­σό­ντων Πυ­ρο­σβε­στών» στην Θεσ­σα­λο­νί­κη. Η εκ­δή­λω­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στον αύ­λειο χώρο των εγκα­τα­στά­σε­ων του Γρα­φεί­ου Συ­ντο­νι­στή Επι­χει­ρή­σε­ων του Α΄ Πυ­ρο­σβε­στι­κού Σταθ­μού, στην συμ­βο­λή των οδών 25ης Μαρ­τί­ου και Αλε­ξαν­δρεί­ας.

Κατά τη διάρ­κεια της εκ­δή­λω­σης έγινε κα­τά­θε­ση στε­φά­νων, τη­ρή­θη­κε ενός λε­πτού σιγή στη μνήμη των 56 πε­σό­ντων πυ­ρο­σβε­στών, ενώ το «παρών» έδωσε πλή­θος κό­σμου και εκ­πρό­σω­ποι θρη­σκευ­τι­κών, κυ­βερ­νη­τι­κών, πο­λι­τι­κών, αυ­το­διοι­κη­τι­κών και στρα­τιω­τι­κών αρχών.

Το­νί­ζο­ντας, ότι για την όσο το δυ­να­τόν κα­λύ­τε­ρη αντι­με­τώ­πι­ση των επι­πτώ­σε­ων των και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων χρειά­ζο­νται και καλές υπο­δο­μές, αλλά και εκ­παι­δευ­μέ­νες και εξο­πλι­σμέ­νες δυ­νά­μεις για να επέμ­βουν, ο κ. Αμα­να­τί­δης ση­μεί­ω­σε: «Φέτος, κατά την αντι­πυ­ρι­κή πε­ρί­ο­δο θα εί­μα­στε κα­λύ­τε­ρα προ­ε­τοι­μα­σμέ­νοι σε σχέση με πέ­ρυ­σι. Θα έχου­με πε­ρισ­σό­τε­ρα ενα­έ­ρια μέσα δια­θέ­σι­μα, καθώς θα έχου­με τέσ­σε­ρα μι­σθω­μέ­να ελι­κό­πτε­ρα βα­ρέ­ως τύπου αντί τριών πέ­ρυ­σι, δύο επι­πλέ­ον ελι­κό­πτε­ρα με­σαί­ου τύπου (συ­νο­λι­κά εννέα αντί επτά πέ­ρυ­σι), ενώ εντάσ­σο­νται στην πυ­ρό­σβε­ση και τα ελι­κό­πτε­ρα «Σού­περ Πούμα» και τα μι­κρό­τε­ρα τύπου BK, φέ­ρο­ντας κάδο, τα οποία τα προη­γού­με­να χρό­νια χρη­σι­μο­ποιού­νταν μόνο για «πτή­σεις Vip»». Στο πλαί­σιο αυτό, ση­μεί­ω­σε μά­λι­στα ότι στη διάρ­κεια του χει­μώ­να εκ­παι­δεύ­τη­καν οι πι­λό­τοι, πι­στο­ποι­ή­θη­κε η χρήση κάδων και «τώρα είναι ετοι­μο­πό­λε­μα».

Ταυ­τό­χρο­να, σύμ­φω­να με τον κ. Αμα­να­τί­δη, φέτος θα είναι δια­θέ­σι­μα ελι­κό­πτε­ρα «Σι­νούκ» από την αε­ρο­πο­ρία στρα­τού, που όπως επι­σή­μα­νε «η πα­ρού­σα κυ­βέρ­νη­ση τα έριξε στη μάχη των πυρ­κα­γιών, όπως και τα αε­ρο­πλά­να PZL που συ­ντη­ρή­θη­καν, έχουν υψηλό πο­σο­στό δια­θε­σι­μό­τη­τας και η επέμ­βα­σή τους κατά τον πρώτο χρόνο εκ­δή­λω­σης της πυρ­κα­γιάς σε πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις απο­δεί­χθη­κε σω­τή­ρια».

Πα­ράλ­λη­λα, όπως ανέ­φε­ρε ο υφυ­πουρ­γός, για πρώτη φορά εδώ και χρό­νια, εστά­λη στο εξω­τε­ρι­κό προς επι­σκευή ένας με­γά­λος αριθ­μός κι­νη­τή­ρων των αε­ρο­σκα­φών «Κα­να­ντέρ» και -έπει­τα από πολλά χρό­νια- η δια­θε­σι­μό­τη­τά τους θα είναι αυ­ξη­μέ­νη.

«Είναι μόνο ένα μικρό μέρος της προ­ε­τοι­μα­σί­ας που έγινε κατά τη χει­με­ρι­νή πε­ρί­ο­δο, ώστε να εί­μα­στε κα­λύ­τε­ρα προ­ε­τοι­μα­σμέ­νοι για το κα­λο­καί­ρι», υπο­γράμ­μι­σε.

 Πέραν όμως των ενα­έ­ριων μέσων, ο κ. Αμα­να­τί­δης ση­μεί­ω­σε ότι η Πυ­ρο­σβε­στι­κή αξιο­ποιεί πλέον στις επι­χει­ρή­σεις εξο­πλι­σμό και μέσα, «που μέχρι πρό­τι­νος ήταν ξε­χα­σμέ­να σε απο­θή­κες και είχαν αγο­ρα­στεί για τη διορ­γά­νω­ση των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων της Αθή­νας το 2004. Για πα­ρά­δειγ­μα, τα κι­νη­τά επι­χει­ρη­σια­κά κέ­ντρα και οι δε­ξα­με­νές νερού, που με­τα­φέ­ρο­νται στο πεδίο με ελι­κό­πτε­ρα».

Επί­σης, όπως τό­νι­σε, στα ανα­μορ­φω­μέ­να σχέ­δια της Πυ­ρο­σβε­στι­κής πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται και η με­τα­φο­ρά πυ­ρο­σβε­στών με ελι­κό­πτε­ρο, όπως και η στο­χευ­μέ­νη κα­τα­νο­μή των πε­ζο­πό­ρων τμη­μά­των.

Διε­ρω­τώ­με­νος εάν όλα τα προ­α­να­φε­ρό­με­να αρ­κούν, ο υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών ση­μεί­ω­σε «κά­νου­με ό,τι κα­λύ­τε­ρο μπο­ρού­με, ό,τι είναι εφι­κτό, παρά τους δη­μο­σιο­νο­μι­κούς πε­ριο­ρι­σμούς», και υπεν­θύ­μι­σε ότι πριν από λίγο καιρό μο­νι­μο­ποι­ή­θη­καν οι πυ­ρο­σβέ­στες πε­ντα­ε­τούς υπο­χρέ­ω­σης, ενώ φέτος για πρώτη φορά οι συμ­βα­σιού­χοι πυ­ρο­σβέ­στες θα είναι δια­θέ­σι­μοι στο προ­σω­πι­κό για ένα επι­πλέ­ον μήνα, ήτοι έξι μήνες αντί για πέντε.

Το «Μνη­μείο Πε­σό­ντων Πυ­ρο­σβε­στών»

Το «Μνη­μείο Πε­σό­ντων Πυ­ρο­σβε­στών», απο­τε­λεί φόρο τιμής σε 56 Πυ­ρο­σβέ­στες που έπε­σαν σε ώρα κα­θή­κο­ντος, αφιε­ρώ­νο­ντας τη ζωή τους στην προ­στα­σία των Ελ­λή­νων πο­λι­τών από πυρ­κα­γιές και φυ­σι­κές κα­τα­στρο­φές, είναι το μο­να­δι­κό στη Βό­ρεια Ελ­λά­δα, ενώ το έργο ολο­κλη­ρώ­θη­κε, τον Αύ­γου­στο του 2016.

«Αυτό το μνη­μείο είναι ένα ελά­χι­στο δείγ­μα τιμής και ευ­γνω­μο­σύ­νης προς τους πυ­ρο­σβέ­στες που δεν επέ­στρε­ψαν ποτέ από το πεδίο της μάχης», ση­μεί­ω­σε κατά την ομι­λία του ο υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Γιάν­νης Αμα­να­τί­δης.

Από την πλευ­ρά του, ο αρ­χη­γός της Πυ­ρο­σβε­στι­κής, Σω­τή­ρης Τερ­ζού­δης είπε πως «στε­κό­μα­στε με πε­ρισ­σή ευ­λά­βεια και συ­γκί­νη­ση σε τούτο εδώ τον χώρο, εκ­φρά­σου­με την αγάπη και τον σε­βα­σμό μας ανα­γνω­ρί­ζο­ντας τη θυσία των πε­σό­ντων».

Πα­ράλ­λη­λα, ο κ. Αμα­να­τί­δης κατά την ομι­λία του εξήρε το έργο της Πυ­ρο­σβε­στι­κής κατά τα έντο­να και­ρι­κά φαι­νό­με­να που έπλη­ξαν την Πέμ­πτη τη Θεσ­σα­λο­νί­κη. «Ενη­με­ρώ­θη­κα ότι η Πυ­ρο­σβε­στι­κή δέ­χθη­κε πάνω από 450 κλή­σεις για βο­ή­θεια, ότι δια­σώ­θη­κε κό­σμος που βρέ­θη­κε κάτω από μια γέ­φυ­ρα του τρέ­νου, όπως και ότι οι πυ­ρο­σβέ­στες βο­ή­θη­σαν στον απε­γκλω­βι­σμό δε­κά­δων του­ρι­στών και μα­θη­τών στο Λευκό Πύργο», είπε.

Στο πλαί­σιο αυτό, τό­νι­σε ότι αξί­ζουν συγ­χα­ρη­τή­ρια στο προ­σω­πι­κό του Πυ­ρο­σβε­στι­κού Σώ­μα­τος, που κα­θη­με­ρι­νά σώζει αν­θρώ­πους και που απο­τε­λούν τον ισχυ­ρό βρα­χί­ο­να της Πο­λι­τι­κής Προ­στα­σί­ας σε τέ­τοιες δύ­σκο­λες κα­τα­στά­σεις.

«Βλέ­πε­τε πως ολο­έ­να και πιο συχνά τα τε­λευ­ταία χρό­νια διά­φο­ρες πε­ριο­χές της χώρας μας πλήτ­το­νται από έντο­να και­ρι­κά φαι­νό­με­να. Μά­λι­στα λόγω της κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής, οι έρευ­νες ανα­φέ­ρουν ότι 7 στους 10 κα­τοί­κους της Ευ­ρώ­πης θα πλη­γούν στο κο­ντι­νό μέλ­λον από πλημ­μύ­ρες και πυρ­κα­γιές», υπο­γράμ­μι­σε ο υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών.

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Αμα­να­τί­δης τό­νι­σε ότι πρέ­πει να πε­ριο­ρι­στούν οι απώ­λειες μέσω της βελ­τί­ω­σης της εκ­παί­δευ­σης των Πυ­ρο­σβε­στών στις σχο­λές αλλά και με την πα­ρο­χή με­τεκ­παί­δευ­σης στο προ­σω­πι­κό.

Υπεν­θύ­μι­σε ότι φέτος ξε­κί­νη­σε η ανταλ­λα­γή εμπει­ριών και γνώ­σε­ων με τις Πυ­ρο­σβε­στι­κές Υπη­ρε­σί­ες άλλων χωρών, όπως με τις ΗΠΑ και τη Γαλ­λία. Έλ­λη­νες πυ­ρο­σβέ­στες θα πάνε στις ΗΠΑ και στη Γαλ­λία κατά τη διάρ­κεια πυρ­κα­γιών, όπως και αντί­στοι­χα θα έρ­θουν εδώ από τις χώρες αυτές. «Το προ­σω­πι­κό που πη­γαί­νει στο εξω­τε­ρι­κό θα απο­τε­λέ­σει τον πυ­ρή­να γνώ­σε­ων, που στη συ­νέ­χεια θα με­τα­λα­μπα­δεύ­σει στο Πυ­ρο­σβε­στι­κό Σώμα ώστε να ακο­λου­θεί τις σύγ­χρο­νες εξε­λί­ξεις και καλές πρα­κτι­κές», ση­μεί­ω­σε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

Με­τα­ξύ άλλων, ο υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών επι­σή­μα­νε ότι η απου­σία του ανα­πλη­ρω­τή υπουρ­γού Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη, Νίκου Τόσκα από την εκ­δή­λω­ση, οφεί­λε­ται στη συμ­με­το­χή του στον επι­χει­ρη­σια­κό σχε­δια­σμό, ενό­ψει του τε­λι­κού αγώνα για το κύ­πελ­λο ομά­δας στο ΟΑΚΑ, με­τα­ξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Ερω­τη­θείς για το εάν υπάρ­χει φόβος για επει­σό­δια, ο κ. Αμα­να­τί­δης είπε: «Δεν είναι ζή­τη­μα φόβου, είναι ζή­τη­μα ότι ένας τε­λι­κός πρέ­πει να είναι το στο­λί­δι, το κα­μά­ρι και το επι­στέ­γα­σμα μιας αγω­νι­στι­κής πο­ρεί­ας που έχουν οι ελ­λη­νι­κές ομά­δες. Θα πρέ­πει να είναι αντά­ξιος και του πο­λι­τι­σμού μας κυ­ρί­ως».

Για το ονο­μα­το­λο­γι­κό της ΠΓΔΜ

Απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση για το ονο­μα­το­λο­γι­κό της ΠΓΔΜ, τό­νι­σε: «Υπάρ­χει η πο­λι­τι­κή βού­λη­ση και από τις δύο με­ριές, έτσι ώστε να βρε­θεί μια βιώ­σι­μη λύση, συμ­φέ­ρου­σα για όλες τις πλευ­ρές και η οποία θα χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται από τη διάρ­κειά της, γιατί δεν θα δη­μιουρ­γεί πεδία συ­γκρού­σε­ων στο μέλ­λον».

Πηγή: Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.