Τοπικές Ειδήσεις

Προγραμματίζεται η δημιουργία Μονάδας Νεογνών Αυξημένης Φροντίδας

Με σημείο αναφοράς την προσπάθεια που καταβάλλεται για την δημιουργία Μονάδας Νεογνών Αυξημένης Φροντίδας και τον προγραμματισμό δράσεων της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, μίλησε χτες στους δημοσιογράφους, ο διοικητής κ. Γρηγόρης Ρουμάνης.
Ξεκινώντας την ενημέρωση για τις εξελίξεις με τον Covid στην Ρόδο, είπε τα εξής:
«Μέχρι σήμερα νοσηλεύονται 21 ασθενείς στην κλινική Covid-19 –με τον μεγαλύτερο αριθμό να είναι ανεμβολίαστοι, ηλικίας άνω των 75 ετών. Στατιστικά, από τους θανάτους που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στο Νοσοκομείο Ρόδου, έχει αποδειχτεί ότι άνω του 75% είναι άνθρωποι που δεν είχαν εμβολιαστεί ενώ οι ηλικίες είναι από 48 έως 97 (με μέσο όρο τα 81 έτη). Για το 2022, δυστυχώς μετράμε μέχρι σήμερα 37 θανάτους –κάτι που σημαίνει πως όσοι παρέμειναν ανεμβολίαστοι, λόγω των κοινωνικών δραστηριοτήτων κ.λπ. εκτέθηκαν και σε συνδυασμό με την ηλικία τους κι ενδεχομένως με τα υποκείμενα νοσήματα που είχαν, ανέβασαν περισσότερο τον αριθμό των απωλειών.
Η πανδημία όμως… συνεχίζεται και ο Covid, αντιστέκεται! Αυτό θα πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας και παρά το γεγονός πως οι δείκτες βελτιώνονται, εμείς οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας με σημαντικότερο την χρήση μάσκας. Παρά το γεγονός πως καταγράφεται μια σταθερότητα σε ό,τι αφορά στις καθημερινές νοσηλείες (από 20 έως 25 άτομα) και παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων που ιχνηλατούνται στην κοινότητα, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Υπενθυμίζω το ζήτημα του εμβολιασμού, ο οποίος συνεχίζεται με τα εμβόλια που υπάρχουν (Pfizer και Johnson) αλλά με μειωμένους ρυθμούς, τόσο επειδή κάποιοι έχουν εμβολιαστεί όσο κι επειδή έχουν γίνει πολλές τρίτες, ενισχυτικές δόσεις. Ήδη από την περασμένη Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το νέο, πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax. Αυτό θα αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για όσους συμπολίτες μας παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στα άλλα εμβόλια. Το συγκεκριμένο, είναι ένα ‘κλασικό’ εμβόλιο σαν όλα όσα κάνουμε στα προηγούμενα χρόνια. Θα τους έλεγα να μην το αμελήσουν και να μην σκεφτόμαστε ότι τελειώνει η πανδημία».
Την 1η μέρα του εμβολιασμού με το νέο εμβόλιο Novavax έγιναν πάνω από 40 εμβόλια ενώ σταδιακά ο αριθμός ανεβαίνει. Οι εμβολιασμοί γίνονται στο Γ.Ν. Ρόδου με το πρωτεϊνικό Novavax κάθε Τετάρτη.
-Μιλώντας σχετικά με τον απολογισμό δράσεων των περασμένων ετών και τον προγραμματισμό δράσεων για το 2022, ο κ. Ρουμάνης υπογράμμισε τα εξής:
«Από το 2020 (χρονιά που ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού) το Γ.Ν. Ρόδου λειτουργεί με ειδικά πρωτόκολλα. Παρ’ όλα αυτά, δεν ανέστειλε την λειτουργία του σε κανέναν τομέα του, παρά μόνον ενσωμάτωσε τις δύο παθολογικές κλινικές για την κλινική Covid. Συνέχισε να λειτουργεί, κυρίως χάρη στο προσωπικό (τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό) που επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο και ενδιαφέρον. Παρείχαμε τις ίδιες αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας και κάναμε τις ίδιες πράξεις όπως και παλαιότερα –και μάλιστα υπό συνθήκες και προϋποθέσεις πολύ πιο αυστηρές και πολύ πιο περιορισμένες. Έχουμε όλοι αναγνωρίσει τον ρόλο του Γ.Ν. Ρόδου καθώς παραμένει σημείο όπου συγκεντρώνονται περιστατικά από όλη την περιοχή για να αντιμετωπιστούν με επιτυχία».
Δίδοντας στατιστικά στοιχεία, ανέφερε τα εξής:
-Στα Επείγοντα Περιστατικά προσήλθαν 31.000 ασθενείς
-Στα Εξωτερικά Ιατρεία προσήλθαν 60.000 ασθενείς
-Νοσηλεύτηκαν πάνω από 19.000 άτομα
-Χειρουργήθηκαν πάνω από 3.300 άτομα
-Έγιναν 147 διακομιδές προς το Γ.Ν. Ρόδου και 53 διακομιδές, από το Γ.Ν. Ρόδου προς άλλα νοσοκομεία της χώρας
-Έγιναν 573 χειρουργεία μόνον τους δύο πρώτους μήνες του 2022
Γι’ αυτή την χρονιά, έχει γίνει ανάλογος σχεδιασμός, με προτεραιότητα κυρίως στην υλικοτεχνική υποδομή του Γ.Ν. Ρόδου. Υπάρχει και η δυνατότητα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να ενισχύσουμε το Νοσοκομείο τόσο στις υποδομές, όσο και στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό του –τα οποία, ύστερα από 22 χρόνια απαιτούν πολλή δουλειά. Προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε κάποια σημεία σε εγκαταστάσεις ενώ έχει σχεδιαστεί να ξεκινήσει η επισκευή – ανακατασκευή διαμόρφωσης της Νεφρολογικής Κλινικής στο Γ.Ν. Ρόδου (με προγραμματική σύμβαση που υπογράψαμε με την ΠΝΑι).
Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η επισκευή της Ψυχιατρικής Κλινικής με πόρους από το Υπουργείο Υγείας.
Επόμενο βήμα είναι η βελτίωση στις εφαρμογές Πληροφορικής για να υπάρχει καλύτερη λειτουργία με σημείο αιχμής τα ραντεβού όπου υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση.
Θα ήθελα να σημειώσω ότι στις προτεραιότητές μας, είναι η δημιουργία Μονάδας Νεογνών Αυξημένης Φροντίδας αφού είναι αναγκαία να υπάρχει στο Γ.Ν. Ρόδου.
Ήδη μια συμπολίτισσά μας, έχει εξασφαλίσει μια δωρεά 100.000 ευρώ (η οποία και θέλει να παραμείνει ανώνυμη). Με αυτό το ποσόν θα εξασφαλίσουμε τον ιατροτεχνικό εξοπλισμό. Το Γ.Ν. Ρόδου έχει αποδείξει ότι μπορεί να έχει υποδομές για τη Μονάδα αυτή κι αισιοδοξούμε να βρεθεί και το επιστημονικό δυναμικό».
Ακόμη, σχεδιάζεται να αλλάξει και ο Οργανισμός του Γ.Ν. Ρόδου για να είναι πιο λειτουργικός όπου θα προβλέπονται νέα τμήματα, κλινικές, συγχωνεύσεις κλινικών, ενώ το πλέον σημαντικό παραμένει η έλλειψη προσωπικού.
«Έχουμε κάνει προτάσεις για ενίσχυση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Με τον υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη που συναντήθηκα στην Κω, με ενημέρωσε ότι προχωρά σε προσλήψεις 700 γιατρών και 4.000 νοσηλευτών με προτεραιότητα τις ακριτικές περιοχές. Όπου δεν υπάρχουν γιατροί να στηρίζουν το δημόσιο τομέα, θα δοθεί προτεραιότητα».
Το μόνιμο πρόβλημα παραμένουν οι αναισθησιολόγοι και εντατικολόγοι -και φαίνεται πως δεν θα αποκατασταθεί εύκολα καθώς η έλλειψη καταγράφεται σε όλη την χώρα.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ
Ο διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Ρόδου κ. Μιχάλης Κόκκινος, μίλησε επίσης στους δημοσιογράφους, αναφέροντας τα εξής:
«Η Οφθαλμολογική Κλινική του Γ.Ν. Ρόδου είναι η μεγαλύτερη και πιο παραγωγική στα Δωδεκάνησα, με πολύ καλή συνεργασία με τις όμορες κλινικές στα υπόλοιπα νησιά καθώς είμαστε αποδέκτες των περιστατικών από αυτά. Πρόκειται για μια πολύ αποδοτική κλινική που έχει δώσει έμφαση στα οφθαλμολογικά προβλήματα των ασθενών. Ασχολούμαστε κυρίως με παθήσεις όπως καταρράκτης, πτερύγιο, γλαύκωμα, μόρφωμα βλεφάρων, ωχρά κηλίδα, διαβητικοί ασθενείς, ενώ υπάρχει κι ένα αναπτυγμένο τμήμα Βυθού –το οποίο εξελίσσεται συνεχώς και αναβαθμίζεται με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε μια φάση εκσυγχρονισμού του χειρουργικού μας εξοπλισμού. Επίσης, βρισκόμαστε σε κατάσταση ανάπτυξης ενός τμήματος παιδο-οφθαλμολογίας και μελέτης στραβισμού. Η κλινική διατήρησε την αποδοτικότητα και την λειτουργία της ακόμη και τα χρόνια του κορωνοϊού 2020 – 2021. Φροντίσαμε και εξυπηρετήσαμε όσους ασθενείς μπορούσαμε. Η λειτουργία της είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς, με 4 συναδέλφους.
Ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε ακόμη σε μια μελέτη την οποία έχει κάνει για την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα του Γ.Ν. Ρόδου:
«Στο πλαίσιο μιας μεταπτυχιακής διατριβής που έκανα σε ένα πανεπιστήμιο της Κύπρου, μελετήθηκε με επιβλέποντες καθηγητές διακεκριμένους οικονομολόγους στον τομέα της Υγείας, η αποδοτικότητα και η παραγωγικότητα του Γ.Ν. Ρόδου την εξαετία 2015-2020. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο 2020 όπου ξέσπασε και η πανδημία του κορωνοϊού όπου αναμέναμε ότι οι δείκτες θα ήταν πολύ χαμηλοί. Ωστόσο, σημειώθηκε το αντίθετο. Όλα αυτά τα χρόνια, το Γ.Ν. Ρόδου είχε πολύ υψηλούς δείκτες ως αποτέλεσμα της ορθολογικής χρήσης των πόρων από την διοίκηση. Ουσιαστικά, παρά την πανδημική κρίση, το Γ.Ν. Ρόδου με την ορθολογική κατανομή πόρων και διαχείριση, κατάφερε να φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα. Αυτό μελετήθηκε σε μαθηματικά μοντέλα και κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντικό…».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου