Ειδήσεις

Κομισιόν: Δεν επηρεάζει η μετανάστευση την ανεργία των νέων στην Ελλάδα

Εκτός της τρέχουσας πραγματικότητας φαίνεται να είναι η απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Schmit, στον έγκλειστο των φυλακών αλλά ενεργό ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Ιωάννη Λαγό, στην οποία υποστηρίζεται ότι:

-Οι δείκτες της αγοράς εργασίας δεν υποδεικνύουν κάποια σύνδεση μεταξύ της εισροής μεταναστών και της ανεργίας στην Ελλάδα.

-Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι μετανάστες μπορούν να είναι πολύτιμοι για τις οικονομίες της ΕΕ, δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς διαθέτουν δεξιότητες με υψηλή ζήτηση.

-Το Σχέδιο Δράσης για την Ενσωμάτωση και την Ένταξη για την περίοδο 2021-2022, προτείνει δράσεις για τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης των μεταναστών στην αγορά εργασίας.

Στην από 19 Ιανουαριου 2022 γραπτή του ερώτηση, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι:

-Τα σκήπτρα της ανεργίας των νέων φαίνεται να κατέχει η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Νοέμβριο.

Οι αριθμοί της Eurostat (μετρήσεις Νοεμβρίου 2021) είναι συντριπτικοί, καθώς η Ελλάδα κατέχει μακράν την πρωτιά στην ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών, με ποσοστό 39,1%, απέχοντας 10 ολόκληρες μονάδες από τη δεύτερη Ισπανία. Στην τρίτη θέση του σχετικού πίνακα της Eurostat είναι η Ιταλία με 28%, ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνουν οι Σουηδία (24,6%) και Πορτογαλία (22,4%).

-Οι δυσμενείς συνθήκες που αποτελούν απόρροια της πανδημίας και της μεταμνημονιακής καθίζησης της ελληνικής οικονομίας έχουν διαμορφώσει ένα σκηνικό απέραντης ανεργίας ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, πρωτοφανούς εργασιακής εκμετάλλευσης των νέων.

Ρωτούσε δε την Κομισιόν, με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει τις ολέθριες κοινωνικές συνέπειες της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα και αν θεωρεί ότι τα προγράμματα υποδοχής μεταναστών, σε μία χώρα σαν την Ελλάδα επιτείνουν το πρόβλημα της ανεργίας και του κατακερματισμού των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου…

Απάντηση του κ. Schmit εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (11.3.2022)

Η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην ΕΕ και ιδίως στην Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα. Τον Ιούλιο του 2020 η Επιτροπή πρότεινε τη δέσμη μέτρων για τη Στήριξη της Απασχόλησης των Νέων, η οποία ενίσχυσε τις Εγγυήσεις για τη Νεολαία και τις επέκτεινε σε νέους ηλικίας 15-29 ετών. Κατά τη διάρκεια του έτους 2022, το οποίο αποτελεί το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, η νέα πρωτοβουλία Aim, Learn, Master, Achieve (ALMA) θα ενισχύσει την κοινωνική ένταξη των μειονεκτούντων νέων που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης.

Κατά την περίοδο 2014-2020 η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων κινητοποίησε πάνω από 500 εκατ.ευρώ για τη χρηματοδότηση υποστηρικτικών προγραμμάτων κατάρτισης, επαγγελματικής εμπειρίας και επιχειρηματικότητας για άνεργους νέους στην Ελλάδα. Παρόμοια μέτρα θα χρηματοδοτηθούν κατά την περίοδο 2021-2027 από τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ (κατ’ ελάχιστον περίπου 700 εκατ.ευρώ). Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επίσης, προβλέπει κίνητρα για προσλήψεις νέων.

Οι δείκτες της αγοράς εργασίας δεν υποδεικνύουν κάποια σύνδεση μεταξύ της εισροής μεταναστών και της ανεργίας στην Ελλάδα. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι μετανάστες μπορούν να είναι πολύτιμοι για τις οικονομίες της ΕΕ, δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς διαθέτουν δεξιότητες με υψηλή ζήτηση. Το Σχέδιο Δράσης για την Ενσωμάτωση και την Ένταξη για την περίοδο 2021-2027 προτείνει δράσεις για τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης των μεταναστών στην αγορά εργασίας.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου