Τοπικές Ειδήσεις

Επιδιώκεται η ρύθμιση των δανείων της Τράπεζας Δωδ/νήσου – Eπίκειται συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα

Κινητικότητα καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα για τον έλεγχο του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι εκατοντάδες δανειολήπτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της PQH, που λειτουργεί ως «Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής» για όλα τα υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», εντός της εβδομάδας εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σε συνάντηση στην Αθήνα, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να τεθεί «επί τάπητος» αυτό το σοβαρό ζήτημα που ταλαιπωρεί εκατοντάδες Δωδεκανήσιους.
Οι πιέσεις των δανειοληπτών, η επιμονή του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και η ανάδειξη του θέματος από την «δ», έχουν -όπως όλα δείχνουν- δημιουργήσει τις προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξει επιτέλους διάλογος ώστε να επανεξεταστούν τα δεδομένα και να αναζητηθεί η προσφορότερη λύση με την PQH, που λειτουργεί ως «Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής».
Όπως έγραψε η «δ», καθημερινά, απελπισμένοι δανειολήπτες από τη Ρόδο καθώς και από άλλα νησιά του νομού που κινδυνεύουν οι περιουσίες τους, απευθύνονται στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου το οποίο πρωτοστατεί στην ανάδειξη του θέματος, προκειμένου να ενημερωθούν για το τι μέλει γενέσθαι, έπειτα από τις παρεμβάσεις του προέδρου κ. Γιάννη Πάππου ώστε να ασκηθούν πιέσεις για να βρεθεί η προσφορότερη λύση.
Μάλιστα, μιλώντας στη «δ» δανειολήπτης, που απειλείται με κατάσχεση το σπίτι του, απεκάλυψε ότι ο μόνος διακανονισμός που του πρότεινε ο εκκαθαριστής για το στεγαστικό του δάνειο είναι η καταβολή 2.000 ευρώ τον μήνα!
Στην ίδια δύσκολη κατάσταση βρίσκονται και πολλοί άλλοι δανειολήπτες, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις που θέτει η PQH για την αποπλωρωμή των δανείων τους σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Στην επικείμενη συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά η εικόνα που επικρατεί στα Δωδεκάνησα, ώστε με τη δική του παρέμβαση να γίνει κοινά αποδεκτή η πρόταση προκειμένου τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις συνεταιριστικές τράπεζες, να δύνανται να ρυθμιστούν σε χρονικό διάστημα έως και 20 έτη, όπως ακριβώς συμβαίνει και για τα δάνεια των συστημικών τραπεζών, χωρίς να γίνεται δυσμενής διάκριση σε βάρος όσων επέλεξαν τοπικές συνεταιριστικές τράπεζες που ο εκκαθαριστής δίνει χρονικό ορίζοντα έως 8 έτη.
Στην επικείμενη συνάντηση πάντως με τον κ. Στουρνάρα, έχουν εναποτεθεί πολλές ελπίδες για την αντιμετώπιση του προβλήματος που αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα για την τοπική κοινωνία.
Προσφάτως, με επιστολή του στον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, ο κ. Γιάννης Πάππου του παρουσίασε αναλυτικά το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει, ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση και παρουσιάζοντας τις προτάσεις του Επιμελητηρίου που συνοψίζονται στα εξής:
1. Οι δανειολήπτες της Τράπεζας Δωδεκανήσου δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για το ό,τι η πρώην Τράπεζα Δωδεκανήσου βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία.
2. Οι νησιώτες μας, επιχειρηματίες και νοικοκυριά, τιμωρούνται για την επιλογή τους να συνεργαστούν και να στηρίξουν το δικό μας Τραπεζικό Ίδρυμα. Δεν ζητούμε ευνοϊκότερη ρύθμιση. Ζητούμε να μην υπάρχει δυσμενής διάκριση, εγείροντας θέματα αντισυνταγματικότητας.
3. Ζητούμε να ρυθμιστούν όλα τα δάνεια που έχουν λάβει οι επιχειρηματίες-μέλη μας με την ίδια τακτική και πολιτική που ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, οι οποίες δίνουν περιθώριο μέχρι και 20 έτη ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες του κάθε δανειολήπτη. Σημειώνεται ότι για τα δάνεια που έχουν ληφθεί από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου ο εκκαθαριστής ζητά αποπληρωμή το μέγιστο σε οκτώ έτη. Αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι αδύνατο ιδιώτες ή επιχειρηματίες να αποπληρώσουν τα δάνεια τους σε περίοδο οκτώ ετών.
4. Ζητούμε να γίνει πλήρης ενημέρωση από τον εκκαθαριστή για την πορεία της εκκαθάρισης και τις μελλοντικές του ενέργειες, καθώς είναι σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια στις πρακτικές που ακολουθούνται αλλά και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ειδικό αυτό έργο.
5. Ζητούμε οι λύσεις που προωθούνται για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από την Ε.Ε. και την Τράπεζα Ελλάδος να ισχύσουν, όχι μόνο για τις συστημικές Τράπεζες αλλά και για τις υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικές Τράπεζες.
6. Ζητούμε ο Οδηγός Εκκαθάρισης που εφαρμόζεται πέρα από τον εισπρακτικό χαρακτήρα του, να λαμβάνει υπόψη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, το διαθέσιμο εισόδημα και τις ιδιαιτερότητες της τοπικής μας οικονομίας η οποία έχει κυρίως εποχικό χαρακτήρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου