Τοπικές Ειδήσεις

Η ΔΕΥΑ Ρόδου αναγεννάται από την «τέφρα» της

Πολλά και σημαντικά ζητήματα που έχουν σχέση τόσο με την διαχείριση του νερού στο νησί της Ρόδου, όσο και με την πορεία της ΔΕΥΑΡ, με αφορμή και την συμπλήρωση δύο ετών από την ανάληψη καθηκόντων της διοίκησης, αναλύθηκαν χτες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε –παρουσία του δημάρχου Ρόδου κ Αντώνη Καμπουράκη.
Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Βασίλης Μανέττας ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Τα δύο πρώτα χρόνια της σημερινής δημοτικής αρχής του κ. Αντώνη Καμπουράκη, υπήρξαν τρομερά δύσκολα, ταυτόχρονα όμως και εξαιρετικά παραγωγικά. Δυο χρόνια που σημαδεύτηκαν από απίστευτες δυσκολίες, που υπό άλλες συνθήκες θα οδηγούσαν την επιχείρηση με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο, όπως πολλές Κασσάνδρες προέβλεπαν κατά καιρούς. Βεβαίως διαψεύσθηκαν! Παραλάβαμε τον Οκτώβριο του 2019, μια δύσκαμπτη έως παράλυτη ΔΕΥΑΡ, δέσμια αγκυλώσεων και στερεότυπων δεκαετιών. Αντιλήψεων που εξαντλούνταν στην άποψη, «μα έτσι λειτουργούμε δεκαετίες τώρα, γιατί να αλλάξουμε»;
Παραλάβαμε μια ΔΕΥΑΡ εξαντλημένη οικονομικά και ταυτόχρονα αντιπαραγωγική και σπάταλη. Μια ΔΕΥΑΡ που δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα στις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων και κυρίως στις ανάγκες των απομακρυσμένων χωριών που στέναζαν για μικροπράγματα, κυριολεκτικά για τα αυτονόητα.
Η χρηματοδοτική περίοδος (ΕΣΠΑ 2014-2020) έφτανε στο τέλος της και η ΔΕΥΑ Ρόδου, μια από τις μεγαλύτερες της χώρας, είχε εντάξει μια προμήθεια και δυο μικρά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, που το μεγαλύτερο μέρος τους υλοποιήθηκε από εμάς. Εννοείται ότι δεν βρήκαμε ούτε μια κόλλα χαρτί, ούτε μια μελέτη, ούτε μια ώριμη πρόταση για την διεκδίκηση χρηματοδότησης κατασκευής κάποιου σοβαρού έργου. Μόνο βερεσέδια σε εργολάβους και προμηθευτές, που τους «έτρεχαν» προεκλογικά να τους κάνουν κάποια θελήματα!
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, λίγους μήνες μετά μας βρήκε και η πανδημία με τις οικονομικές της κυρίως συνέπειες που μας ταλαιπωρούν έως σήμερα. Δεν θα τα βγάζαμε πέρα, αν η κυβέρνηση δεν μεριμνούσε για την χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής και τη δανειοδότηση από τον Δήμο».
Ο κ. Μανέττας είπε ακόμη ότι αξιοποιήθηκε η περίοδος της πανδημίας, για να τεθούν νέες βάσεις για την επιχείρηση στον τρόπο λειτουργίας της, το νέο ΟΕΥ, την νέα οργανωτική διάρθρωση κ.λπ. ενώ σημαντική ήταν και η μετάβαση της ΔΕΥΑΡ στην νέα ψηφιακή εποχή και στις εφαρμογές της.

ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΔΕΥΑΡ
Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Σπύρος Σπυρόπουλος, δήλωσε ότι παρέλαβαν «Αδιαφορία, σπατάλη και βερεσέδια» και πέρασαν την επιχείρηση σε μια άλλη εποχή.
«Το 2020 αποδείχθηκε η χρονιά, που μπορούσε να οδηγήσει τη ΔΕΥΑΡ στον όλεθρο. Δεν το αφήσαμε να συμβεί.
Οι αριθμοί για το 2020, τα λένε όλα:
• Τα έσοδα μειώθηκαν, κατά 5.451.237,82€ (-25,37%)
• Τα κέρδη μειώθηκαν κατά 98%.
• Κι όμως δεν κλείσαμε τη χρήση με ζημιά. Κλείσαμε με κέρδος μόλις 42.954,13€. Ελάχιστο μεν, αλλά σε κάθε περίπτωση με κέρδος!
• Τα καταφέραμε εξυπηρετώντας παράλληλα στο ακέραιο όλες μας τις υποχρεώσεις (μισθολογικές, ασφαλιστικές, δανειακές, λογαριασμούς, κλπ).
Πως τα καταφέραμε;
• Μειώσαμε τις δαπάνες μας κατά 2.996.565,00€.
• Μειώσαμε τον ρυθμό αύξησης των ανείσπρακτων οφειλών που πριν από εμάς, έφτανε κατά μ.ο. στα 5.252.695,00€ ετησίως, στα 1.613.173,00€ (-70%).
• Παρά την θετική πρόθεση του κ. δημάρχου αλλά και την πρόβλεψη όλων στο δημοτικό συμβούλιο ότι η ΔΕΥΑΡ θα χρειαστεί κι άλλη και ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση απ’ αυτήν που ζήτησε, εμείς εμείναμε σ’ αυτήν. Πατήσαμε γερά στα πόδια μας και τα καταφέραμε.
Κι αντίθετα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς:
• Αυξήσαμε τις επενδύσεις το 2020 στα 4.361.248,00€ από τα 2.940.276,64€ του 2019 (αύξηση 48,33%).
• Ανοίξαμε το μέτωπο του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της ΔΕΥΑΡ και των δομικών αλλαγών της επιχείρησης, που κι αυτό σε πρώτο στάδιο δημιουργούσε δυσκολίες στην είσπραξη των εσόδων.
Με τις ίδιες δυσκολίες, αλλά και με την ίδια συνετή διαχείριση και καθημερινή παρακολούθηση των μεγεθών, μπήκαμε και στο 2021. Το 2021, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πανδημία ήταν και δυστυχώς ξαναείναι παρούσα. Είχαμε lock down μέχρι τον Ιούνιο. Επιπλέον φέτος προχωράμε χωρίς καμιά εξωτερική βοήθεια. Κι ελπίζουμε να μην χρειαστεί.
Παρά το ό,τι βεβαιώθηκαν (δικαστικά) αναδρομικές οφειλές προς τους εργαζόμενους ύψους 1.200.000,00€, εντούτοις οι προβλέψεις μας είναι ότι και φέτος θα μειώσουμε τις δαπάνες κατά 1.000.000,00 περίπου, ενώ οι επενδύσεις αγγίζουν ήδη τα 3.200.000,00€. Λογιστικά η χρονιά θα κλείσει με κέρδη στα επίπεδα του 2019! Μπροστά στην κρίση στεκόμαστε ΟΡΘΙΟΙ».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ – ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης ξεκαθάρισε πως «Η ΔΕΥΑΡ έχει αλλάξει –στο μέτρο που επιτρέπουν οι συγκυρίες! Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες της Ρόδου, ότι αυτή η ΔΕΥΑΡ είναι μια καινούργια ΔΕΥΑΡ, με νέους στόχους και με καθήκον απέναντι στον πολίτη. Αυτό που επιβάλλεται είναι να κάνουμε πράγματα που έχουν προτεραιότητα όπως η διασφάλιση της υγείας των πολιτών αλλά και της επάρκειας νερού στο νησί. Όλα αυτά, επιβάλλουν αποφάσεις αφού οι εποχές είναι δύσκολες. Εμείς ως δημοτική αρχή, έχουμε πάντα κατά νου την μεγαλύτερη εικόνα του νησιού στο μέλλον.
Όπως διαβεβαίωσε, η δημοτική αρχή σέβεται τα χρήματα του πολίτη με σημείο αιχμής την πιο δίκαιη εξομοίωση στα τιμολόγια (κυρίως των σπιτιών) αλλά και την εξέταση των παραγραμμένων υποχρεώσεων απέναντι στην δημοτική επιχείρηση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΡ από το 2022, ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στις αρχές του 2022 ενώ αναφέρθηκε και στην ικανότητα απορρόφησης όλων των παραγόμενων κυβικών νερού από το Φράγμα Γαδουρά: «Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε όλες τις απαιτούμενες ποσότητες από το Φράγμα Γαδουρά ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε την τιμή στα 0,006 ευρώ (δυστυχώς, πολλές ποσότητες νερού πετιούνται στην θάλασσα καθημερινά). Αυτή την στιγμή απορροφούμε έως και 40.000 κυβικά την ημέρα και λιγότερα στην πόλη. Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις προς μία κατεύθυνση. Γι αυτό και το Νέο Δίκτυο Ύδρευσης θα είναι βασική προϋπόθεση στην απορρόφηση που θα μπορέσουμε να κάνουμε (και μετέπειτα στην τιμή του νερού που πληρώνουμε) ενώ θα ενθαρρύνουμε τον καταναλωτή να σέβεται το νερό…»
Είπε ακόμη ότι έχει ήδη προχωρήσει σε μεγάλες μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη οδοφωτισμού και καθαριότητας, σε περιοχές όπου το εισόδημα των κατοίκων είναι πολύ χαμηλό.
«Πρόθεσή μου είναι να μειωθούν τα τιμολόγια σε πολλές περιοχές, με πιο δίκαιο τρόπο. Προσωπικά, δεν πιστεύω σε… θαύματα και μαγικά ραβιά…»

ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΑ ΚΟΛΥΜΠΙΑ
Όσον αφορά με στον βιολογικό στα Κολύμπια για το οποίο η δημοτική αρχή και η ΔΕΥΑΡ έχει δεχτεί κατά καιρούς τα πυρά της αντιπολίτευσης, ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης κ. Γ.Υψηλάντης δήλωσε κατηγορηματικά:
«Θα παραπέμψω όσους θέλουν να κάνουν δηλώσεις γι αυτά τα ζητήματα, να μελετούν καλύτερα. Απλά, θα τους παραπέμψω στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Λυμάτων, το οποίο η Ελλάδα έχει υποβάλει στην Ε.Ε. Εκεί προσδιορίζονται όλα όσα προβλέπονται».

Επί του προκειμένου και ο δήμαρχος τόνισε: «Συνήθως, αυτοί που κουνούν το δάχτυλο, είναι αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα!!!
Ο Βιολογικός στα Κολύμπια, έχει χωροθετηθεί πριν το ’90 –γι αυτό και το οικόπεδο δεν έχει διαφορετική χρήση. Κατά την προσωπική μου άποψη, είναι ντροπή δύο περιοχές να παραμένουν εδώ και 40 χρόνια χωρίς Βιολογικό για προσωπικούς λόγους του καθενός. Για μένα, ισχύει αυτό: όπως καλύτερα μπορούμε σήμερα, ή δεν θα γίνει ποτέ!….»

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ
Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΡ κ. Γιώργος Υψηλάντης, ανέλυσε με πίνακες και στοιχεία την πορεία των έργων κατά την προηγούμενη περίοδο (ΕΣΠΑ 2014-2020), όπου οι διοικήσεις της ΔΕΥΑΡ κατάφεραν να εντάξουν έργα 2.502.276,00 ευρώ ενώ εξασφάλισαν χρηματοδότηση (ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου & ΠΔΕ).

Συμπερασματικά, κατάφεραν να δεσμεύσουν πόρους από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία συνολικού ύψους 9.289.276,00 €.
Το ποσό αυτό ήταν εξαιρετικά φτωχό για μια επιχείρηση όπως η ΔΕΥΑΡ, που συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε (5) μεγαλύτερων ΔΕΥΑ της χώρας. Όπως προκύπτει αβίαστα από τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης των έργων, το 84,27% των έργων αυτών, εκτελέσθηκαν από τη σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΡ, στα δύο αυτά χρόνια.
Η ΝΕΑ ΔΕΥΑΡ – ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ – Με στοιχεία και αριθμούς:
Η αποκατάσταση βλαβών και η εξυπηρέτηση πελατών (συνδέσεις ύδρευσης-αποχέτευσης, μικροεπεκτάσεις, αντικαταστάσεις δικτύων, κλπ) είναι πολύ πιο γρήγορη από ποτέ. Η δικαιολογία «δεν έχουμε μηχανήματα, δεν έχουμε χειριστές, δεν έχουμε προσωπικό», πολύ απλά ΔΕΝ υπάρχει!
• Σε κάθε δημοτική ενότητα του νησιού έχουμε μισθωμένα μηχανήματα και φορτηγά με τους χειριστές τους, υποστηρίζοντας το προσωπικό μας στη δουλειά του.
• Έχουμε μοιράσει το νησί σε τρεις μεγάλες περιοχές (Βόρεια, Ανατολική και Δυτική Ρόδος). Σε κάθε μια απ’ αυτές, υπάρχει ένας εργολάβος που με προσωπικό, μηχανήματα και υλικά δικά του, φτιάχνει τις βλάβες που δεν προλαβαίνουμε να φτιάξουμε εμείς με δικά μας μέσα και προσωπικό.
Εμείς, κλείνουμε πληγές εγκατάλειψης δεκαετιών, Μελετήσαμε, ωριμάσαμε και εντάξαμε 3 μεγάλα έργα στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Το πρώτο δημοπρατείται σε λίγες μέρες και τα άλλα δύο δημοπρατήθηκαν ήδη.
• «Αναβάθμιση – Αντικατάσταση Εξοπλισμού ΕΕΛ στη θέση ΒΟΔΙ, με λειτουργία και συντήρηση» Προϋπολογισμός: 17.720.000,00€ – Χρηματοδότηση: 7.500.000,00€
• «Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Κοινότητας Αρχαγγέλου Δήμου Ρόδου» Προϋπολογισμός: 4.450.000,00€
• «Προμήθεια εγκατάσταση Ευφυών Συστημάτων Διαχείρισης Ενέργειας στα δίκτυα πόσιμου νερού της ΔΕΥΑ Ρόδου» Προϋπολογισμός: 5.889.500,00€
Επίσης, μελετήσαμε, ωριμάσαμε και καταθέσαμε για χρηματοδότηση 5 νέες Πράξεις (3 έργα & 2 μελέτες). Μόλις εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση, είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε.
Αν αθροίσει κανείς τα ποσά των προηγούμενων πινάκων, θα διαπιστώσει ότι έως το τέλος της επόμενης χρονιάς θα υπάρχει ωριμότητα για την υλοποίηση ενός κολοσσιαίου επενδυτικού σχεδίου, ύψους 114.252.318,43 €, χωρίς τον ΦΠΑ. Και όλα αυτά, από το «ούτε μια κόλλα χαρτί»! Βεβαίως αναφερόμαστε μόνο σε χρηματοδοτούμενα έργα κι όχι σε έργα από ίδιους πόρους.
Η σημερινή ΔΕΥΑΡ, είναι αποφασισμένη να απορροφήσει κάθε διαθέσιμο ευρώ από τα Ευρωπαϊκά και τα Εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου