Ειδήσεις

Προσφυγικό: Δημιουργία 10 κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε νησιά

Αποφασισμένη η κυβέρνηση να θέσει προ των ευθυνών τους τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την Τουρκία

Αντίστροφη μέτρηση για τη δημοσιοποίηση του ολοκληρωμένου επιχειρησιακού πλάνου για το Μεταναστευτικό, καθώς η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της, θέτοντας προ των ευθυνών τους τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση για το έλλειμμα μιας συνεκτικής στρατηγικής όσο και την Τουρκία για την απροθυμία της να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Kοινή Δήλωσή της με τις Βρυξέλλες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν, όπως διεφάνη από την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άτυπη συνεδρίαση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδος του Σαββάτου, πως οι πολυεπίπεδες κυβερνητικές παρεμβάσεις –από τις αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης του ασύλου έως το σχέδιο μετακίνησης στην ενδοχώρα, τη λειτουργία φυλασσόμενων προαναχωρησιακών κέντρων και την αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων– θα καρποφορήσουν, βελτιώνοντας αισθητά την εικόνα σε λίγους μήνες. Κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων (όχι περισσότερα από 10) σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, καθώς και σε άλλα αραιοκατοικημένα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η χωρητικότητά τους θα ξεπερνά τα 20.000 άτομα και η στόχευση παραμένει να είναι πλήρως λειτουργικά εντός των μηνών του χειμώνα. Επιπλέον, αναμένεται να οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου μετεγκατάστασης περί των 20.000 αιτούντων άσυλο έως το πρώτο δίμηνο του 2020, το οποίο θα εξελιχθεί χρονικά σε δύο φάσεις και θα υπακούει στον κανόνα του 1% κατ’ αναλογία πληθυσμού.

Σημαντική πτυχή του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι η αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, χερσαίων και θαλασσίων, η οποία θα εξυπηρετηθεί και από την άμεση πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων, τη λειτουργία περισσότερων θερμικών καμερών και την απόκτηση 10 επιπλέον σκαφών από το Λιμενικό.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης θα εξακολουθήσει την τακτική της διεθνοποίησης του ζητήματος, προσδοκώντας ουσιαστική αλλαγή στην ευρωπαϊκή προσέγγιση του Μεταναστευτικού μέσω της αναμόρφωσης του κανονισμού του Δουβλίνου, αλλά και πιθανώς της αλλαγής των κανόνων εμπλοκής, προκειμένου να καταστούν οι ελληνικές αρχές πολύ πιο ευέλικτες στην φύλαξη των συνόρων. Πάντως, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές προειδοποιούν πως τέτοιου μεγέθους αλλαγές δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσα και εκτός απροόπτου θα δρομολογηθούν το Β’ εξάμηνο του 2020, όταν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναλάβει η Γερμανία.

 

πηγή ethnos.gr

Σπύρος Μουρελάτος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου