ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Nτίνα Σβύνου: «Εγινε μια ηρωική προσπάθεια να λειτουργήσει ο τουρισμός εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Σβύνου
Εγινε μια ηρωική προσπάθεια να λειτουργήσει ο τουρισμός εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού

NΤΙΝΑ ΣΒΥΝΟΥ

«Εγινε μια ηρωική προ­σπά­θεια, για να λει­τουρ­γή­σει ο του­ρι­σμός εν μέσω παν­δη­μίας», δηλώνει σε συνέ­ντευξή της στη «δ», η πρό­ε­δρος της Ένωσης Ξενο­δό­χων Κω και πρό­ε­δρος του Ινστι­τού­του Του­ρι­στι­κών Ερευνών & Προ­βλέ­ψεων (ΙΤΕΠ), Ντίνα Σβύνου και υπο­γραμ­μί­ζει:

«Η του­ρι­στική περί­ο­δος φτάνει στο τέλος της, τα ταμεία είναι μείον… Όμως αυτό που μένει είναι το πολύ καλό πρόσωπο που επέ­δειξε η του­ρι­στική Ελλάδα, η υπευ­θυ­νό­τητα με την οποία λει­τούρ­γη­σαν οι επι­χει­ρή­σεις και ειδικά οι ξενο­δο­χεια­κές, τηρώ­ντας με ευλά­βεια τα υγειο­νο­μικά πρω­τό­κολλα».

Η κυρία Σβύνου, ανα­φέ­ρε­ται και στα μέτρα στή­ρι­ξης που θα χρεια­στούν οι του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις όχι απλά για να ορθο­πο­δή­σουν, αλλά για να επι­βιώ­σουν από τη βαθιά αυτή κρίση της παν­δη­μίας του κορω­νοϊού και τονίζει ότι πρέπει οπωσ­δή­ποτε να δια­σφα­λι­στεί ένα σταθερό επι­χει­ρη­μα­τικό περι­βάλ­λον.

Έχοντας δια­τε­λέ­σει αντι­πρό­ε­δρος της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δίας Ξενο­δό­χων, η Ντίνα Σβύνου μιλά για τις αυρια­νές εκλογές για την ανά­δειξη νέου ΔΣ του ανώ­τα­του συν­δι­κα­λι­στι­κού οργάνου των επαγ­γελ­μα­τιών του κλάδου και την εκ νέου υπο­ψη­φιό­τητά της με επι­κε­φα­λής του συν­δυα­σμού τον κ. Γρηγόρη Τάσιο. «Tην τριετία που δια­νύ­σαμε, ως ΔΣ της ΠΟΞ επι­δεί­ξαμε ιδιαί­τερη συν­δι­κα­λι­στική δυνα­μική, ενώ κλη­θή­καμε -μεταξύ άλλων- να δια­χει­ρι­στούμε τη μεγα­λύ­τερη κρίση στα ιστο­ρικά δεδο­μένα του του­ρι­σμού, με σημα­ντι­κές για τη βιω­σι­μό­τητα του κλάδου διεκ­δι­κή­σεις. Σε όλο αυτό, πρω­τα­γω­νι­στής ήταν ο πρό­ε­δρος της ΠΟΞ κ. Γρη­γό­ρης Τάσιος, ο οποίος έβαλε σε προ­τε­ραιό­τητα τον κλάδο και έδωσε έναν σκληρό αγώνα. Δικαιώ­θηκα που τον στήριξα και ελπίζω το εκλο­γικό σώμα της ΠΟΞ να μου δώσει τη δυνα­τό­τητα να τον στηρίξω ξανά και να συνε­χίσω δίπλα του και με το υπό­λοιπο ΔΣ τον αγώνα για την προ­ά­σπιση του κλάδου», δηλώνει η κυρία Σβύνου.

Κυρία Σβύνου η σεζόν οδεύει στο τέλος της. Ποια είναι η απο­τί­μηση τελικά;

Έγινε μια ηρωική προ­σπά­θεια, σε μια πρω­τό­γνωρη κατά­σταση, να λει­τουρ­γή­σει ο του­ρι­σμός εν μέσω παν­δη­μίας… Η του­ρι­στική περί­ο­δος φτάνει στο τέλος της, τα ταμεία είναι μείον-αναμενόμενο άλλωστε- αλλά αυτό που μένει είναι το πολύ καλό πρόσωπο που επέ­δειξε η του­ρι­στική Ελλάδα, η υπευ­θυ­νό­τητα με την οποία λει­τούρ­γη­σαν οι επι­χει­ρή­σεις και ειδικά οι ξενο­δο­χεια­κές, τηρώ­ντας με ευλά­βεια τα υγειο­νο­μικά πρω­τό­κολλα, ανοί­γο­ντας προ­κει­μέ­νου να στη­ρί­ξουν την οικο­νο­μία και την εργασία ακόμα και με προ­δια­γε­γραμ­μένα τα αρνη­τικά τους οικο­νο­μικά απο­τε­λέ­σματα.

Πόσο δύσκο­λος θα είναι ο χει­μώ­νας που έχουμε μπροστά μας για τον κλάδο του του­ρι­σμού και τους ανθρώ­πους; Ποιες είναι οι μεγα­λύ­τε­ρες προ­κλή­σεις και ποια μέτρα στή­ρι­ξης θα απαι­τη­θούν;

Τα δύσκολα τα είδαμε αλλά θα βιώ­σουμε ακόμα δυσκο­λό­τε­ρες κατα­στά­σεις το χειμώνα που έρχεται. Σε αυτή την κατεύ­θυνση πρέπει να στη­ρι­χθούν περαι­τέρω οι εργα­ζό­με­νοι με τη δια­σφά­λιση ενός μηνιαίου εισο­δή­μα­τος που θα τους επι­τρέ­ψει την αξιο­πρεπή τους επι­βί­ωση μέχρι να ξανα­νοί­ξει η του­ρι­στική περί­ο­δος, αλλά και οι επι­χει­ρη­μα­τίες προ­κει­μέ­νου να μπο­ρέ­σουν να έχουν τα κλειδιά των επι­χει­ρή­σεών τους τον Απρίλιο του 2021 και να στη­ρί­ξουν και εκείνοι με τη σειρά τους τους εργα­ζό­με­νους και την επα­να­φορά στην κανο­νι­κό­τητα.

Πολύ φοβάμαι λοιπόν ότι επέρ­χε­ται μια ανα­κα­τά­ταξη των δεδο­μέ­νων στον του­ρι­στικό επι­χει­ρη­μα­τικό χάρτη. Θα χρεια­στούν οπωσ­δή­ποτε επι­πλέον ενέσεις ρευ­στό­τη­τας για το άνοιγμα των επι­χει­ρή­σεων αλλά εκεί που πρέπει να δοθεί έμφαση είναι στη διευ­κό­λυνση των επι­χει­ρή­σεων ως προς τις κατα­βο­λές των φορο­λο­γι­κών τους υπο­χρε­ώ­σεων, σε νέες παρα­τά­σεις ρυθ­μί­σεων, σε ευε­λι­ξία εργα­σια­κών σχέσεων. Το βασι­κό­τερο και πολύ ουσια­στικό ζητού­μενο είναι μέτρα εμπρο­σθο­βαρή, όπως πχ η μείωση του ΦΠΑ διαμονής-εστίασης σε 6% και 13% αντί­στοιχα, που αφενός θα βοη­θή­σουν τις επι­χει­ρή­σεις να αντε­πε­ξέλ­θουν, αφε­τέ­ρου θα ενι­σχύ­σουν την αντα­γω­νι­στι­κό­τητα του του­ρι­στι­κού μας προ­ϊ­ό­ντος.

Όσο καλές προ­θέ­σεις και αν επέ­δειξε η κυβέρ­νηση, δεν υπήρξε από την αρχή μια συγκε­κρι­μένη στρα­τη­γική τόσο ως προς τη λει­τουρ­γία της του­ρι­στι­κής περιό­δου όσο και ως προς τα μέτρα υπέρ εργα­ζό­με­νων και επι­χει­ρή­σεων. Διαρ­κείς παρα­τά­σεις των αρχικών απο­φά­σεων, αλλαγές υπουρ­γι­κών απο­φά­σεων, τρο­πο­ποι­ή­σεις και νέα μέτρα ανά εβδο­μάδα κατέ­στη­σαν ακόμα δυσκο­λό­τερο το δικό μας εγχεί­ρημα να λει­τουρ­γή­σουμε εν μέσω παν­δη­μίας. Κάτι αντί­στοιχο συνέβη και σε Ευρω­παϊκό επίπεδο. Πρέπει οπωσ­δή­ποτε να δια­σφα­λι­στεί ένα σταθερό επι­χει­ρη­μα­τικό περι­βάλ­λον.

Πρέπει επίσης να στη­ρι­χθούν με νέα μέτρα οι επι­χει­ρή­σεις συνε­χούς λει­τουρ­γίας, που είναι κατα­δι­κα­σμέ­νες να λει­τουρ­γή­σουν σε ένα δύσκολο χειμώνα χωρίς πελα­τεία. Για τα ξενο­δο­χεία συνε­χούς λει­τουρ­γίας, το δικαί­ωμα της ανα­στο­λής εργα­ζο­μέ­νων, του ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και της επι­δό­τη­σης εργο­δο­τι­κών εισφο­ρών πρέπει οπωσ­δή­ποτε να παρα­τα­θούν έως τον Απρίλιο του 2021!

Πώς πιστεύ­ετε ότι θα εξε­λι­χθούν τα πράγ­ματα το 2021; Θα μπο­ρέ­σει η του­ρι­στική βιο­μη­χα­νία να «ανε­βά­σει στροφές», ακόμη και εάν συνε­χι­σθεί η παν­δη­μία; Πιστεύ­ετε ότι θα επι­στρέ­ψουμε σε πιο… κανο­νι­κούς ρυθμούς; Ποιες είναι οι προ­βλέ­ψεις του ΙΤΕΠ;

Δεν θέλω καν να σκέ­φτο­μαι το σενάριο της συνέ­χι­σης της παν­δη­μίας στην του­ρι­στική περίοδο του 2021. Απα­ραί­τητη προ­ϋ­πό­θεση προ­κει­μέ­νου να μιλή­σουμε για έναρξη επα­νά­καμ­ψης είναι η εύρεση του εμβο­λίου… γιατί τελικά το εμβόλιο είναι ο ξενο­δό­χος, δεν μπο­ρούμε να λογα­ριά­ζουμε χωρίς αυτό!

Αν λοιπόν υπο­θέ­σουμε πως το εμβόλιο θα βρεθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο, τότε η ανά­καμψη θα αρχίσει από το 2021 και στο καλό σενάριο θα ολο­κλη­ρω­θεί στο τέλος του 2023. Είναι τόσο έντονοι οι οικο­νο­μι­κοί κλυ­δω­νι­σμοί του 2020 που θα χρεια­στεί μια σειρά ετών ώστε να επα­νέρ­θουμε στα επίπεδα του 2019. Χρειά­ζε­ται επίσης πολύ προσοχή, δεδο­μέ­νων των οικο­νο­μι­κών ενι­σχύ­σεων που δόθηκαν σε κάποιες επι­χει­ρή­σεις (σχεδόν το 50% πήραν έγκριση σε χρη­μα­το­δο­τι­κές ενι­σχύ­σεις -με πολύ μικρό­τερο ποσοστό αυτών που κατά­φε­ραν να εκταμιεύσουν-βάσει μελέτης του ΙΤΕΠ), ώστε να μην βρε­θούμε με επι­χει­ρή­σεις υπερ­χρε­ω­μέ­νες που δεν θα μπορούν να καλύ­ψουν τις υπο­χρε­ώ­σεις τους.

Πάντως η δια­φαι­νό­μενη συρ­ρί­κνωση των πτη­τι­κών προ­γραμ­μά­των, δεν φαί­νε­ται να αφήνει πολλά περι­θώ­ρια για αισιο­δο­ξία… Πώς πιστεύ­ετε ότι θα συμπε­ρι­φερ­θούν οι του­ρι­στι­κές αγορές που επίσης επη­ρε­ά­ζο­νται (λιγό­τερο ή περισ­σό­τερο) από την παν­δη­μία του Covid-19;

Όπως ήδη ανέφερα, θα έχουμε ανα­κα­τα­τά­ξεις. Βαδί­ζουμε σε ένα 2021 που όπως φαί­νε­ται από το προ­γραμ­μα­τι­σμό των αερο­πο­ρι­κών επι­χει­ρή­σεων θα κινηθεί σε επίπεδο αφίξεων στο 70% του 2019. Η χώρα μας βγήκε νικητής σε αυτό το δύσκολο αγώνα ως προς το έξωθεν του­ρι­στικό της πρόσωπο. Σε αυτό το επίπεδο φαί­νε­ται πως θα κρα­τη­θούμε σε υψηλά επίπεδα ζήτησης στη μικρό­τερη πίτα που θα υπάρχει και το 2021…

Ανα­νε­ώ­σατε πρό­σφατα τη θητεία σας ως πρό­ε­δρος της Ένωσης Ξενο­δό­χων Κω και είστε εκ νέου υπο­ψή­φια για το ΔΣ της ΠΟΞ με τον κ. Γρηγόρη Τάσιο. Δια­τε­λέ­σατε σε αυτή τη θητεία αντι­πρό­ε­δρος της ΠΟΞ. Πώς κύλησε αυτή η θητεία της ΠΟΞ και ιδιαί­τερα κατά την περίοδο της παν­δη­μίας του κορω­νοϊού;

Η ΠΟΞ είναι το ανώτατο συν­δι­κα­λι­στικό μας όργανο και απο­τε­λεί στοι­χειώδη μας υπο­χρέ­ωση, ως ένας εκ των βασι­κό­τε­ρων του­ρι­στι­κών προ­ο­ρι­σμών, να συμ­με­τέ­χουμε σε αυτό. Tην τριετία που δια­νύ­σαμε, ως ΔΣ της ΠΟΞ επι­δεί­ξαμε ιδιαί­τερη συν­δι­κα­λι­στική δυνα­μική, ενώ κλη­θή­καμε -μεταξύ άλλων- να δια­χει­ρι­στούμε τη μεγα­λύ­τερη κρίση στα ιστο­ρικά δεδο­μένα του του­ρι­σμού, με ηχηρές και σημα­ντι­κές για τη βιω­σι­μό­τητα του κλάδου διεκ­δι­κή­σεις. Σε όλο αυτό, πρω­τα­γω­νι­στής ο πρό­ε­δρος της ΠΟΞ κ. Τάσιος Γρη­γό­ρης, ο οποίος κάνο­ντας πέρα την προ­σω­πική του πολι­τική πορεία έβαλε σε προ­τε­ραιό­τητα τον κλάδο και έδωσε έναν σκληρό αγώνα. Δικαιώ­θηκα που τον στήριξα και ελπίζω το εκλο­γικό σώμα της ΠΟΞ να μου δώσει τη δυνα­τό­τητα να τον στηρίξω ξανά και να συνε­χίσω δίπλα του και με το υπό­λοιπο ΔΣ τον αγώνα για την προ­ά­σπιση του κλάδου.

Θα ήθελα να κλεί­σουμε με την απονομή της διά­κρι­σης “Greek Hospitality Mentor” στα Greek Hospitality Awards 2020. Τι σημαί­νουν αυτές οι δια­κρί­σεις για εσάς;

Οπωσ­δή­ποτε το να σε ξεχω­ρί­σουν ανάμεσα σε τόσα πρόσωπα που λει­τουρ­γούν και προ­σφέ­ρουν στον του­ρι­σμό είναι όχι απλά ιδιαί­τερη τιμή και ανα­γνώ­ριση αλλά και μεγάλη ευθύνη για όλα αυτά που έρχο­νται. Και σίγουρα δεν θα έφτανα στο σημείο αυτό αν δεν υπήρχαν πρόσωπα που με στή­ρι­ξαν τόσο σε προ­σω­πικό, όσο σε επαγ­γελ­μα­τικό αλλά και σε συν­δι­κα­λι­στικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό η διά­κριση έχει συλ­λο­γικό χαρα­κτήρα και δεσμεύ­ο­μαι με συνοχή να συνε­χί­σουμε τον αγώνα μας για την επόμενη μέρα στον του­ρι­σμό.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.