Ειδήσεις

«Εμπλοκή» στην εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση στις ιδιωτικές διαφορές

Αντισυνταγματική έχει κριθεί η υποχρεωτική υπαγωγή των ιδιωτικών διαφορών στη διαδικασία της διαμεσολάβησης με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ενώ ακόμη δεν έχουν υπάρξει βελτιωτικές αλλαγές στο νόμο, που θέτει ως προϋπόθεση τη διαδικασία για το παραδεκτό της συζήτησης αγωγών ενώπιον των αστικών δικαστηρίων.
Πιο συγκεκριμένα η Ολομέλεια με ψήφους 21 υπέρ και 18 κατά έκρινε ότι το άρθρο 182 του νόμου 4512/2018 (νόμος Κοντονή) που προβλέπει την υποχρεωτική υπαγωγή των ιδιωτικών διαφορών στη διαδικασία της διαμεσολάβησης είναι αντισυνταγματικό.
Κι αυτό διότι θίγεται ο συνταγματικά προστατευόμενος πυρήνας του δικαιώματος των πολιτών για πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, λόγω των μεγάλων δαπανών που απαιτεί η ιδιωτική διαμεσολάβηση για τον μέσο πολίτη και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιλήφθηκε του θέματος κατόπιν αιτήματος του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού.
Των ενεργειών του κ. Βερβεσού είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία είχε κάνει λόγο για εμφανή αντισυνταγματικότητα του νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο.
Από τον Ιούνιο του 2018 η εξέταση του θέματος εκκρεμεί με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί θόρυβος στις τάξεις των δικηγόρων της Ρόδου, που αναμένουν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προκειμένου να επιληφθούν υποθέσεων που τους έχουν ανατεθεί.
Η γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το επίμαχο θέμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει σε μία μόνο αλλαγή. Συγκεκριμένα, πρόθεση του υπουργείου είναι να προβλεφθεί η μη υποχρεωτική παρουσία νομικού παραστάτη στη διαμεσολάβηση (για την επίλυση ιδιωτικών διαφορών).
Η εν λόγω αλλαγή αναμένεται να γίνει με το σκεπτικό ότι μεταξύ των αρνητικών σημείων του νόμου, που επεσήμαναν οι αρεοπαγίτες, είναι το σχετικό κόστος για τον πολίτη, το οποίο είναι υψηλό.
Στο Νόμο 4512/2018, η ισχύς των νέων διατάξεων είναι άμεση (από την ημερομηνία δημοσίευσης, ήτοι 17η Ιανουαρίου), πλην του άρθρου 182 περί υποχρεωτικότητας, το οποίο τίθεται σε ισχύ εννέα (9) μήνες από τη δημοσίευσή του και καταλαμβάνει τα εισαγωγικά της δίκης δικόγραφα στον πρώτο βαθμό, τα οποία κατατίθενται μετά την παρέλευση του ανωτέρω χρονικού διαστήματος των εννέα (9) μηνών.
Διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές στα Δωδεκάνησα μέχρι στιγμής είναι οι ακόλουθοι:
-Φάνια Αθανασίου του Δημητρίου, δικηγόρος Κω.
-Μαριέττα Βενετσιάνου του Γεωργίου, δικηγόρος Ρόδου.
-Δέσποινα Ζιώγα του Κωνσταντίνου, δικηγόρος Ρόδου.
-Ευδοκία Κουτσουράη του Παράσχου, δικηγόρος Ρόδου.
-Παναγιώτα Λουκαρέα του Νικολάου, οικονομολόγος Ρόδου.
-Βασίλειος Λουμάνης του Ιωάννη, οικονομολόγος Ρόδου.
-Θάλεια Μπόνη του Ιωάννη, δικηγόρος Ρόδου.
-Δημήτριος Οικονόμου του Μηνά, δικηγόρος Κω.
-Σταμάτιος Μιχαήλ Παπαποστόλου του Αλέξανδρου, οικονομολόγος Ρόδου.
-Νομικός Βαγγέλης Τρικοίλης του Αντωνίου δικηγόρος Κω.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου