Ειδήσεις

Οι διαψεύσεις και τα σενάρια για τις κάλπες

Γιατί η κυβέρνηση άλλαξε ρητορική στο θέμα των εκλογών. Τα σενάρια που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Η στάση της Αριστερής Πλατφόρμας και η πρωτοβουλία Τσίπρα για μείωση των αποδοχών υπουργών, βουλευτών και διοικητών ΔΕΚΟ.
Οι διαψεύσεις και τα σενάρια για τις κάλπες
«Όταν σκέφτονται όλοι τις εκλογές, δεν θα έχουν το μυαλό τους σε άλλα, πολύ σοβαρά πράγματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή».

Έτσι σχολίαζε αργά το βράδυ στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού την αλλαγή στάσης του Μεγάρου Μαξίμου και την προσπάθεια να βάλει τέλος στα εκλογικά σενάρια αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

Μετά το μπαράζ δηλώσεων από κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες μέρες που –ούτε λίγο ούτε πολύ- έφεραν ως αναπόφευκτη την άμεση προσφυγή στις κάλπες ύστερα και από τον εμφύλιο στον ΣΥΡΙΖΑ, χθες η Όλγα Γεροβασίλη, με γραπτή δήλωσή της, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους:

«Σκέψη για εκλογές δεν υπάρχει… Η εκλογολογία που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες, ούτε ωφέλιμη είναι, ούτε στην πραγματικότητα ανταποκρίνεται», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι μόνος κυβερνητικός σχεδιασμός είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαμηνύουν ότι αυτή τη στιγμή όλοι θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της συμφωνίας και όχι στην επόμενη μέρα, ωστόσο είναι δεδομένο ότι μία από τις εισηγήσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας και την μελετά προσεκτικά είναι να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο μέσω των εκλογών.

Ενισχύουν το σενάριο

Κομβικό σημείο που ενδεχομένως να καθορίσει και την τελική του απόφαση θα είναι η ψηφοφορία για το νέο Μνημόνιο στη Βουλή, ίσως την Πέμπτη, και ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα την καταψηφίσουν.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία ψηφοφορία με το δεύτερο κύμα των προαπαιτούμενων θετικά στη συμφωνία είχαν ταχθεί 123 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 13 βουλευτές των ΑΝΕΛ, του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου.

Αν οι συσχετισμοί δεν αλλάξουν ιδιαίτερα, η δεδηλωμένη τυπικά μπορεί να μην έχει χαθεί, αλλά στην πράξη η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα μπορεί να συνεχίσει, στηριζόμενη κατά περίπτωση στις ψήφους της αντιπολίτευσης και των διαφωνούντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν διαμηνύσει ότι μετά τη συμφωνία δεν προτίθενται να συνεχίσουν την παροχή στήριξης στην κυβέρνηση, ενισχύοντας έτσι το σενάριο των εκλογών.

Εφόσον υπερισχύσει αυτό το σενάριο, στο τραπέζι υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη θέλει τις κάλπες να στήνονται άμεσα, εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ η δεύτερη μετά την πρώτη αξιολόγηση (υπολογίζεται γύρω στον Οκτώβριο – Νοέμβριο), όταν ο πρωθυπουργός ευελπιστεί να έχει στα χέρια του και το χαρτί της απομείωσης του χρέους. Κάτι, που όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, θα αλλάζει όλα τα δεδομένα σε δημοσιονομικό επίπεδο, αφού θα μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά και το τέλος του προγράμματος.

Μνημονιακό μόρφωμα

Η χθεσινή παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη έγινε και για να εκτονώσει το ήδη βαρύ κλίμα στο εσωτερικό, ενόψει και της ψηφοφορίας. Ήδη, η αντίδραση της Αριστερής Πλατφόρμας στις φήμες για νέα προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ήταν έντονη, κάνοντας λόγο για έναν «αντιδημοκρατικό εκλογικό αιφνιδιασμό» που σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να απεμπλακεί από τα «αντιμνημονιακά βαρίδια».

Με νέα παρέμβασή του χθες, ο Στάθης Λεουτσάκος (Mega) τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει μνημονιακό μόρφωμα και να μεταλλαχθεί βιαίως από τον αντιμνημονιακό πολιτικό φορέα που γνώρισε ο λαός». Την ίδια ώρα γινόταν γνωστό πως στις 29 Αυγούστου ο Αλέκος Αλαβάνος (που δείχνει να επαναδραστηριοποιείται) μαζί με ένα ακόμα στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τον Κώστα Λαπαβίτσα θα είναι οι κεντρικοί ομιλητές σε ανοιχτή πολιτική συζήτηση με αντικείμενο «Η απαγορευμένη συζήτηση για το εθνικό νόμισμα».

Τη δική της σημασία έχει και η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να προβεί στη συμβολική κίνηση να μειώσει, μέσω νομοσχεδίου, τις αποδοχές των υπουργών, των βουλευτών και των διοικητών ΔΕΚΟ. Πρωτοβουλία που το γερμανικό περιοδικό Spiegel ερμήνευσε ως μία «προεκλογική υπόσχεση σε… σωστό χρόνο».

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου