Ειδήσεις

«Ανταρτοπόλεμος» από τη Ζωή στο Μνημόνιο-Τι απαντά στην επιστολή Τσίπρα

«Μπλοκάρει» η πρόεδρος της Βουλής τα σχέδια της κυβέρνησης για συζήτηση σε επίπεδο Επιτροπών Τετάρτη, παρά την επιστολή Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες όρισε διάσκεψη προέδρων το βράδυ της Τετάρτης στις 21:30!

Η κίνηση της κ. Κωνσταντοπούλου να ορίσει διάσκεψη των προέδρων της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης σημαίνει οτι το τρίτο μνημόνιο δεν προλαβαίνει να “περάσει” αύριο Τετάρτη από τις αρμόδιες Επιτροπές, ως εκ τούτου, το πιθανότερο είναι η ψήφισή του από την Ολομέλεια να γίνει μετά τη 12η νυχτερινή της Πέμπτης. Και αυτό διότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, δεν επιτρέπεται το ίδιο νομοσχέδιο να περνά την ίδια ημέρα τόσο από τις αρμόδιες Επιτροπές όσο και από την Ολομέλεια.

Ο φόβος του Μαξίμου ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα βάλει προσχώματα στο σχέδιο να γίνει συζήτηση στις επιτροπές την Τετάρτη και στην Ολομέλεια την Πέμπτη φαίνεται πως επιβεβαιώνεται καθώς η Πρόεδρος της Βουλής όρισε την διάσκεψη των Προέδρων που θα ανοίξουν το δρόμο για τη συνεδρίαση των επιτροπών για το βράδυ της Τετάρτης.

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται έντονα ενοχλημένο καθώς είχε πληροφορηθεί το σχεδιασμό που αν δεν ανατραπεί πρακτικά οδηγεί στο αποτέλεσμα, η διαδικασία να περιοριστεί μόνο στην Πέμπτη, όπου οι επιτροπές θα ξεκινήσουν τη συνεδρίαση νωρίς το πρωί και την ολομέλεια να ξεκινά αργά το απόγευμα, και την ψηφοφορία να ολοκληρώνεται τα ξημερώματα.

Αυτός, σύμφωνα με τα στελέχη του Μαξίμου είναι και ο στόχος της μεθόδευσης, ώστε η εσωκομματική αντιπολίτευση να μπορεί να καταγγείλει υπερκατεπείγουσες διαδικασίες μιας ημέρας που δεν αρμόζουν στον κοινοβουλευτισμό, κάνουν μάλιστα λόγο για ανέξοδη «επαναστατική γυμναστική».

Νωρίτερα, με επιστολή του ο πρωθυπουργός απευθύνει “έκκληση” στην Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, να κινήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ώστε να είναι σε θέση η Ολομέλεια να συζητήσει και να ψηφίσει την Πέμπτη το τρίτο μνημόνιο.
Με την επιστολή του ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει ότι το χρονοδιάγραμμα του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει την κατάθεση του νομοσχεδίου εντός της σημερινής ημέρας, τη συζήτησή του αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την εισαγωγή του την Πέμπτη για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων “Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την επικύρωση της Συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης”.

«Προς την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, η Συμφωνία με τους Θεσμούς για την αναχρηματοδότηση του Ελληνικού χρέους συνήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, 11 Αυγούστου 2015. Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την επικύρωση της Συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης.

Ως εκ τούτου, παρακαλώ να συγκαλέσετε την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων προκειμένου να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο σύμφωνα με τα ά. 76 παρ. 4 του Συντάγματος και 109 του Κανονισμού της Βουλής.

Η πρόθεση μου, ώστε να μην υπάρχουν δικαιολογημένες αντιδράσεις για το πιεστικό χρονοδιάγραμμα, είναι να κατατεθεί σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους Βουλευτές. Στη συνέχεια μπορούν να συνεδριάσουν οι αρμόδιες Επιτροπές την Τετάρτη 12 Αυγούστου και η διαδικασία να ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη 13 Αυγούστου.

Με τιμή
Αλέξης Π. Τσίπρας»

Με πληροφορίες από euro2day.gr και capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου