Ειδήσεις

Κίνδυνος για “μπούμερανγκ” από τις αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων

Το σενάριο να γυρίσουν «μπούμερανγκ» οι τελευταίες αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων, με κίνδυνο να χαθούν οι πληρότητες της επόμενης χρονιάς, φοβούνται τώρα οι φορείς του τουρισμού, στέλνοντας ήδη σαφές μήνυμα προς τους ξενοδόχους των δημοφιλών κυρίως προορισμών να προσέξουν πολύ ιδιαίτερα την τιμολογιακή πολιτική του 2015 και να μην ρισκάρουν την προσδοκώμενη κίνηση. Παράλληλα εφιστούν την προσοχή και τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε παραθαλάσσιες περιοχές να μην ανεβάσουν περαιτέρω τις τιμές της διανυκτέρευσης, προκειμένου να καταφέρει να ανακάμψει ο εσωτερικός τουρισμός. 

Η ανησυχία γίνεται ακόμη πιο έντονη μετά και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της trivago για τη διακύμανση των online ξενοδοχειακών τιμών σε Ελλάδα και εξωτερικό, σύμφωνα με τα οποία η χώρα παρουσιάσει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης ξενοδοχειακών τιμών στην Ευρώπη για το μήνα Αύγουστο. 

Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση που καταγράφει η μηχανή αναζήτησης στα ελληνικά καταλύματα αγγίζει αυτό το μήνα το 21%, με τη μέση τιμή ανά διανυκτέρευση να κυμαίνεται στα 158 ευρώ, έναντι 131 ευρώ τον Αύγουστο του 2013. 

Ο κίνδυνος να καταστεί η Ελλάδα ακριβός προορισμός, γεγονός που εκτιμάται ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην πορεία των προκρατήσεων που θα ξεκινήσουν από τον προσεχή Νοέμβριο είναι πλέον υπαρκτός, δεδομένου πως οι ανταγωνίστριες χώρες, όχι μόνο δεν αύξησαν τις τιμές, αντιθέτως πολλά ξενοδοχεία προχώρησαν σε μειώσεις. Το αρνητικό είναι ότι το μικρότερο ποσοστό αύξησης (ένα τοις εκατό) ανήκει στη γειτονική Τουρκία η οποία διατηρεί τις τιμές της στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. 

Στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στην Ισπανία κυμαίνεται στα 114 ευρώ έναντι 101 ευρώ τον Αύγουστο του 2013 και στην Πορτογαλία στα 105 ευρώ ανά διανυκτέρευση έναντι 105 ευρώ το 2013. Ακόμα και η κατά παράδοση ακριβή Ιταλία, το φετινό Αύγουστο είναι πιο φθηνή από την Ελλάδα με τη μέση τιμή ανά διανυκτέρευση να κυμαίνεται στα 125 ευρώ έναντι 122 ευρώ πέρυσι. 

Όπως μάλιστα επισημαίνουν τουριστικοί φορείς, την επόμενη χρονιά η ζήτηση μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα εύθραυστη: από τη μια το σκάσιμο της «φούσκας» στη ρωσική αγορά με τα απανωτά κανόνια των tour operators και από την άλλη η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, απαιτούν πολύ λεπτούς χειρισμούς στη χάραξη όχι μόνο της τιμολογιακής πολιτικής των ξενοδόχων, αλλά και της γενικότερης στρατηγικής του τουρισμού, με σκοπό να μην υπάρξουν απώλειες σε έσοδα και επισκεψιμότητα και να μπορέσει η χώρα να διατηρήσει την καλή της εικόνα στο εξωτερικό, που με τόσο κόπο ανέκτησε. 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου