Ειδήσεις

Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων καλούν τους φοιτητές να εμβολιαστούν

«Ζωτικής σημασίας» χαρακτηρίζουν τον εμβολιασμό οι διοικήσεις των πανεπιστημίων που με επιστολή τους καλούν φοιτητές και φοιτήτριες να εμβολιαστούν ώστε να προφυλαχθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα. Στόχος, όπως αναφέρουν, είναι η διασφάλιση της ποιοτικής εκπαίδευσης και η προστασία της υγείας, ώστε να επανέλθει η δια ζώσης ακαδημαϊκή λειτουργία.

Αίτημα προς της φοιτήτριες και τους φοιτητές τους για να εμβολιαστούν ώστε να προφυλαχθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας απευθύνουν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

«Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ήταν η πρόσφατη κανονικότητα σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου» σημειώνει ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβης και προσθέτει: «Η επερχόμενη νέα κανονικότητα προσδιορίζεται από τον συνδυασμό καθολικού εμβολιασμού και δια ζώσης ακαδημαϊκής λειτουργίας. Το πρώτο είναι ζωτικής σημασίας για το δεύτερο, αλλιώς οι εκπαιδευτικές απώλειες θα είναι ανυπολόγιστες και θα πλήξουν κατά κύριο λόγο τους φοιτητές. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μας, το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινότητάς μας, πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Η επάνοδος στην κανονικότητα εναπόκειται σε μεγάλο βαθμό σε αυτούς».

Σε επιστολή που έστειλε το Ίδρυμα προς τους φοιτητές του αναφέρεται: «Ολοκληρώνεται μια ακαδημαϊκή χρονιά, κατά την οποία αξιοποιήσαμε τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία για να συντηρήσουμε το εκπαιδευτικό μας έργο, κάτω από πιεστικές και αντίξοες συνθήκες, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από την πανδημία COVID-19». «Κατανοούμε την αγωνία σας για την ομαλοποίηση των σπουδών σας στο Ίδρυμά μας, υπό την σκιά της συνεχιζόμενης πανδημίας. Κοινός σκοπός παραμένει η διασφάλιση της ποιοτικής εκπαίδευσης και η προστασία της υγείας όλων όσοι μετέχουν σε αυτήν. Εν όψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, και υπό το φως των νέων δεδομένων, οφείλουμε να λάβουμε αποφάσεις που θα συνδυάζουν τα εύλογα συμφέροντα όλων και θα επιτρέπουν την επαναφορά στην κανονικότητα της ‘δια ζώσης’ ακαδημαϊκής λειτουργίας» αναφέρεται στη συνέχεια της επιστολής.

«Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, πρέπει να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό όπλο που μας προσφέρει η σύγχρονη επιστήμη, τα εμβόλια κατά της COVID-19, υπενθυμίζοντας ότι η μακράν σημαντικότερη ανακάλυψη του ανθρώπου στην ιστορία της ιατρικής ήσαν τα εμβόλια, με τη βοήθεια των οποίων σώθηκαν (και σώζονται) δισεκατομμύρια ανθρώπινες ζωές για περισσότερο από δύο αιώνες» υπογραμμίζεται και τονίζεται ξανά ότι από όλες τις μέχρι τώρα μελέτες προκύπτει ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού είναι τεράστια συγκριτικά με τις οποιεσδήποτε αμελητέας πιθανότητας παρενέργειες. «Είναι επομένως καθήκον όλων μας, δασκάλων και φοιτητών, να δώσουμε το καλό παράδειγμα και στην υπόλοιπη κοινωνία, και να σπεύσουμε να προγραμματίσουμε τον εμβολιασμό μας» καταλήγει.

Το ΕΜΠ ανακοίνωσε ότι θα λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για να αποκαταστήσει τη δια ζώσης λειτουργία του Ιδρύματος, ακολουθώντας τα πορίσματα της επιστήμης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, και αξιοποιώντας την εγχώρια και διεθνή τεχνογνωσία και όλους τους διαθέσιμους πόρους, «προσβλέποντας στο αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών της κοινότητάς μας που εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν έγκαιρα, ακολουθώντας τις οδηγίες της επιστήμης και συνεισφέροντας στην κοινή προσπάθεια για εξομάλυνση της ακαδημαϊκής λειτουργίας υπό ασφαλέστερες συνθήκες».

Αντίστοιχη επιστολή στάλθηκε προ ημερών προς τους φοιτητές και τος φοιτήτριες και από τις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Αθηνών που υπογραμμίζουν την «ανάγκη για εμβολιασμό το συντομότερο δυνατόν και σίγουρα μέσα στο καλοκαίρι, ούτως ώστε «το Σεπτέμβριο να αφήσουμε τον κορονοϊό έξω από τα Πανεπιστήμιά μας, πρακτική που ακολουθείται σε πολλά άλλα Πανεπιστήμια στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου