Ειδήσεις

Στις ελληνικές καλένδες και άλλη μεγάλη επένδυση

Χωρίς να δίνει σαφείς απαντήσεις ανταποκρίθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στο αίτημα της αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Μαριέττας Παπαβασιλείου, να της γνωστοποιηθούν πρόσθετα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και αναλυτικών πληροφοριών από τις έρευνες πεδίου, που έχουν διενεργηθεί για την ανακάλυψη αρχαίων, στο πλαίσιο της υποτυπώδους «διαβούλευσης», που ξεκίνησε, πριν χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος μια έκταση εμβαδού 1.750 στρεμμάτων στην περιοχή «Μεγάλη Γη», στο Γεννάδι.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», πρόκειται για μια ενέργεια ανάλογη εκείνης που δημιούργησε μείζον πολιτικό και οικονομικό ζήτημα στ’ Αφάντου και έχει «μπλοκάρει», παρά τις διαβεβαιώσεις, που δόθηκαν, την επένδυση για την αξιοποίηση του Γκολφ.
Καθίσταται σαφές ότι και στην περίπτωση αυτή η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή καθιστά οποιαδήποτε προσπάθεια δόμησης αποτρεπτική αφού πέραν του γεγονότος ότι τα σχέδια θα πρέπει να εγκρίνονται από την αρχαιολογική αρχή, για οποιαδήποτε εργασία θα πρέπει να προηγούνται τομές για την αναζήτηση αρχαίων, ενώ μέχρι σήμερα αυτό γινόταν μόνο σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαίων κατά την διάρκεια της κατασκευής.
Η περίπτωση, όπως έγραψε η «δημοκρατική», είναι ενδεικτική της καθυστέρησης κάθε επενδυτικής προσπάθειας που υπόκειται στους ρυθμούς ανασκαφικών εργασιών της αρχαιολογίας αλλά και του κόστους που αυτή συνεπάγεται εξαιτίας αδυναμίας χρηματοδοτήσεών τους από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Στο έγγραφό της η κ. Παπαβασιλείου είχε ζητήσει συγκεκριμένα:
1. Το εμβαδόν του αρχαιολογικού χώρου που υφίσταται ήδη στη Μεγάλη Γη και το ΦΕΚ οριοθέτησης του.
2. Το εμβαδόν του αρχαιολογικού χώρου μετά την επαναοριοθέτηση.
3. Τα δεδομένα της αρχαιολογικής έρευνας πεδίου.
4. Τους αρχαιολογικούς χώρους που έχουν οριοθετηθεί στη ευρύτερη περιοχή και βρίσκονται σε ισχύ σήμερα.
5. Τις δημοσιεύσεις οριοθέτησης στα αντίστοιχα Φ.Ε.Κ.
6. Το συνολικό εμβαδόν των αρχαιολογικών χώρων στην ευρύτερη περιοχή.
Στην απάντηση, που ελαβε χθες, αναφέρονται τα εξής:
«Σε απάντηση του παραπάνω α’ σχετικού αναφορικά με την παροχή συμπληρωματικών πληροφοριών για το θέμα της επανακήρυξης-αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή Μεγάλη Γη Γενναδίου στη Ρόδο, σας πληροφορούμε για τα εξής:
Στην περιοχή Μεγάλη Γη, που βρίσκεται πλησίον του Δημοτικού Διαμερίσματος Γενναδίου, έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, σύμφωνα με την υπ. αρ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/ΒΙ/Φ29/35841/918/4-10-2-1988 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 776/Β74-11-1988), επειδή σε όλο το μήκος της παραλίας εντοπίζονται εκτεταμένα λείψανα οικισμού υστερορωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών χρόνων. Η οριοθέτηση του παραπάνω αρχαιολογικού χώρου έγινε με βάση σημεία αναφοράς (λεκτική κήρυξη) σε υπόβαθρο ιταλικού κτηματολογικού χάρτη (κλ.: 1:5.000) και όχι με συντεταγμένες ΕΓΣΑ ’87, σύμφωνα με το ισχύον σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου.
Προκειμένου η παραπάνω κήρυξη να εναρμονισθεί με τις διατάξεις του αρχαιολογικού Νόμου 3028/2002 (ΦΕΚ 153/Α/28-6-2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς»), και τις προδιαγραφές που σημειώνονταν υπ. αρ. πρωτ. Υ1ΙΠΟ/ΔΓΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ40/48273/2081/17-9-2008 έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού, η Εφορεία μας απέστειλε το γ’ σχετικό, ώστε να οριοθετηθεί αρχαιολογικός χώρος στην εν λόγω περιοχή. Η προτεινόμενη οριοθέτηση έγινε με γνώμονα τον εξορθολογισμό των ορίων του υφιστάμενου αρχαιολογικού χώρου, ώστε να αποκτήσει μια ενιαία γεωγραφική ενότητα και η υφιστάμενη λεωφόρος Ρόδου-Γενναδίου να αποτελεί σαφώς το δυτικό όριο του υπό ελέγχου και προστασία χώρου. Ο ορθοφωτοχάρτης που συνοδεύει την πρόταση της Εφορείας μας καταρτίστηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Εθνικού Γεωδαιτικού Συστήματος Αναφοράς ’87, έτσι ώστε με τη χρήση του πιλοτικού προγράμματος του Εθνικού Κτηματολογίου να μπορούν να προσδιοριστούν με σαφήνεια τόσο τα όρια όσο και το εμβαδόν του υπό κήρυξη χώρου. Επιπλέον, η αποτύπωση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων στο νέο τοπογραφικό διάγραμμα θα έχει ευρεία χρήση σε όλες τις δικαιοπραξίες που αφορούν σε ακίνητα, όπως μεταβιβάσεις, αγοραπωλησίες, κατατμήσεις, κτλ. από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες (Πολεοδομία, Δασαρχείο, Κτηματολόγιο, κ.α.). ενώ η εφαρμογή και τήρηση των ανωτέρω προδιαγραφών διασφαλίζει την ακρίβεια, πιστότητα και πλήρη εικόνα της θέσης, του μεγέθους και της σχέσης των αγροτεμαχίων με τον αρχαιολογικό χώρο. Η πολυγωνική γραμμή του αρχαιολογικού χώρου ακολουθεί σχεδόν σε όλη τη διαδρομή την προηγούμενη οριοθέτηση (ΦΕΚ 776/Β’4-11-1988) λαμβάνοντας υπόψη τα φυσικά όρια, ιδιοκτησίες, καθώς επίσης και τον υφιστάμενο αρχαιολογικό χώρο Κιοταρίου στην ευρύτερη περιοχή (ΦΕΚ 491/Β/5-4-2004). Ο υπολογισμός της έκτασης του υφιστάμενου αρχαιολογικού χώρου μπορεί να γίνει γραφικά, όπως αυτός σημειώνεται στο ΦΕΚ 776/Β’/4-11-1988, εφόσον γίνει η αποκατάσταση της σχετικής κλίμακας. Στην οριοθέτηση του χώρου σε υπόβαθρο με ορθοφωτογραφία της Κτηματολόγιο Α.Ε. που συνοδεύεται από πίνακα συντεταγμένων, η έκταση μπορεί να υπολογιστεί αναλυτικά από τις συντεταγμένες των κορυφών του.
Σχετικά με τη διαδικασία επανακήρυξης – αναοριοθέτησης του υφιστάμενου αρχαιολογικού χώρου σας πληροφορούμε ότι τα αναλυτικά δεδομένα της αρχαιολογικής έρευνας πεδίου αποστέλλονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να εισαχθεί το θέμα προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Συνοπτικά σας ενημερώνουμε ότι στην περιοχή Μεγάλη Γη, σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης, όπως ήδη σημειώνεται στην αρχική κήρυξη, εντοπίζεται οικισμός υστερορωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών χρόνων (τοίχοι από καλά λαξευμένους ορθογώνιους πώρινους δόμους, κτιστές κατασκευές όμοιας τοιχοποιίας, κτιστοί οχετοί-κανάλια και ορθογώνιους πωρόλιθους, τοίχοι από αργολιθοδομή και κροκάλες, δεξαμενές επενδυμένες με υδραυλικό κονίαμα, μαρμάρινα μέλη, αρχιτεκτονικά ή αναθηματικά, πήλινοι αγωγοί, κεραμικά δάπεδα, βοτσαλωτά δάπεδα, λακκοειδείς, κεραμοσκεπείς τάφοι τύποι καλυβίτη, άφθονη επιφανειακή κεραμική και ανεμόμυλοι).
Η Εφορεία μας, σε εφαρμογή του άρθρου 12, παράγραφος 4, του Νόμου 3028/2002, απέστειλε σε όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες το β’ σχετικό, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους αναφορικά με τις υφιστάμενες δραστηριότητες αρμοδίοτητάς τους στον υπό κήρυξη χώρο. Οι απόψεις λαμβάνονται υπόψη στην διαμόρφωση της τελικής πρότασης και συνυποβάλλονται στις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΟΟΑ.
Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα της κήρυξης ή μη των προτεινόμενων αρχαιολογικών χώρων εξετάζεται από τις αρμόδιες κεντρικής Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και εισάγεται προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελεί το καθ’ την αρμόδιο γνωμοδοτικό όργανο και ακολούθως η σχετική κήρυξη γίνεται με Υπουργική Απόφαση.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία.
Η Προϊσταμένη της Εφορείας
Κ.α.α.
Ελένη Φαρμακίδου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου