ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρύθμιση – ανάσα για τα χρέη των επιχειρήσεων – Πληρωμή σε 24 δόσεις

news room 1 λεπτό ανάγνωση
δόσεις

Επι­χεί­ρη­ση – ανάσα στις επι­χει­ρή­σεις που χρω­στά­νε στο δη­μό­σιο και πρέ­πει να απο­φευ­χθεί η κα­τάρ­ρευ­σή τους, θέλει να υλο­ποι­ή­σει η κυ­βέρ­νη­ση με ένα σχέ­διο ρύθ­μι­σης των οφει­λών

Σύμ­φω­να με τον σχε­δια­σμό του οι­κο­νο­μι­κού επι­τε­λεί­ου, όπως ανα­φέ­ρει ση­με­ρι­νό δη­μο­σί­ευ­μα της εφη­με­ρί­δας Αγορά, η νέα ρύθ­μι­ση θα αφορά απο­κλει­στι­κά στις υγιείς επι­χει­ρή­σεις, ανε­ξαρ­τή­τως της νο­μι­κής μορ­φής τους.

Οι δό­σεις προ­τεί­νε­ται να υπερ­βαί­νουν τις 24 σε αριθ­μό, ο οποί­ος θα βρί­σκε­ται σε άμεση συ­σχέ­τι­ση τόσο με το ύψος των οφει­λών της επι­χεί­ρη­σης όσο και με την “υγεία” των οι­κο­νο­μι­κών με­γε­θών της.

Στε­λέ­χη του οι­κο­νο­μι­κού επι­τε­λεί­ου ανέ­φε­ραν ότι οι αρ­μό­διες επι­τρο­πές έχουν ξε­κι­νή­σει το έργο τους για τον κα­θο­ρι­σμό των κρι­τη­ρί­ων “μέ­τρη­σης βιω­σι­μό­τη­τας”, με βάση τα οποία θα μπο­ρεί μια επι­χεί­ρη­ση να εντα­χθεί στη νέα ρύθ­μι­ση.

Για τα συ­γκε­κρι­μέ­να κρι­τή­ρια, προ­σέ­θε­σαν, θα λαμ­βά­νο­νται υπόψη και τα ιδιαί­τε­ρα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά των κλά­δων δρα­στη­ριο­ποί­η­σης των εται­ρειών. Στη συ­νέ­χεια, το τε­λι­κό κεί­με­νο θα τεθεί σε επί­πε­δο τε­χνι­κών κλι­μα­κί­ων με­τα­ξύ κυ­βέρ­νη­σης και δα­νει­στών, με τους πα­ρά­γο­ντες του οι­κο­νο­μι­κού επι­τε­λεί­ου να ευ­ελ­πι­στούν πως η σχε­τι­κή νο­μο­θε­τι­κή διά­τα­ξη θα μπο­ρεί να είναι έτοι­μη στις αρχές του φθι­νο­πώ­ρου.

Σύμ­φω­να με στοι­χεία της Ελ­λη­νι­κής Συ­νο­μο­σπον­δί­ας Εμπο­ρί­ου και Επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας (ΕΣΕΕ), στο τέλος του Ια­νουα­ρί­ου φέτος οι λη­ξι­πρό­θε­σμες οφει­λές των νο­μι­κών προ­σώ­πων στην εφο­ρία ανέρ­χο­νταν σε 58,5 δισ. ευρώ και στα τε­λω­νεία σε 3,7 δισ. ευρώ. Απο­τε­λού­σαν δε το πε­ρί­που 69%των συβ­νο­λι­κών λη­ξι­πρό­θε­σμων χρεών, από ιδιώ­τες και επι­χει­ρή­σεις, στο Δη­μό­σιο.

Παρά τις υφι­στά­με­νες συθ­μί­σεις, η κα­τά­στα­ση πα­ρέ­μει­νε ίδια και στο τέλος Απρι­λί­ου, όταν οι συ­νο­λι­κές λη­ξι­πρό­θε­σμες οφει­λές ανήλ­θαν σε 88,5 δισ. ευρώ, εκ των οποί­ων τα 4,3 δισ. ευρώ απο­τε­λούν τα νέα λη­ξι­πρό­θε­σμα χρέη που δη­μιουρ­γή­θη­καν το α’ τε­τρά­μη­νο φέτος.

Σή­με­ρα, για τις λη­ξι­πρό­θε­σμες οφει­λές των ιδιω­τών και επι­χει­ρή­σε­ων προς το Δη­μό­σιο (αλλά και προς τα ασφα­λι­στι­κά τα­μεία) υπάρ­χει η πάγια ρύθ­μι­ση των 12 δό­σε­ων, με τον αριθ­μό να αυ­ξά­νε­ται -από τον προϊ­στά­με­νο της εφο­ρί­ας- σε 24 δό­σεις για πολύ έκτα­κτες πε­ρι­πτώ­σεις.

Ημε­ρη­σία

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.