Συνεντεύξεις

Γιώργος Κουμπενάς: «Η κρουαζιέρα μπορεί να συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου»

Ο κ. Γιώργος Κουμπενάς διαδέχθηκε τον επί 10ετία πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας κ. Θεόδωρο Κόντε, στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το 2021.
Σε συνέντευξή του προς τη “δημοκρατική” επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι “η κρουαζιέρα μπορεί να συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενισχύοντας την τοπική οικονομία εκτός των μηνών αιχμής. Επίσης η κρουαζιέρα μπορεί να συνδυαστεί με πολιτιστικό, γαστρονομικό, περιπατητικό, θρησκευτικό ή ιατρικό τουρισμό”, ενώ μιλάει για τα λιμενικά τέλη και την κατάσταση στη Μεσόγειο που επηρεάζει την κρουαζιέρα, αλλά όχι τους ελληνικούς προορισμούς.
Ο ίδιος, εκτιμάει ότι “σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία οι ελληνικοί προορισμοί αναμένεται, να καταγράψουν νέο ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων το 2025” και τονίζει πως η χώρα μας έχει όλα τα εχέγγυα για να αναδειχθεί σε παγκόσμιο κόμβο κρουαζιέρας στη Μεσόγειο, αρκεί να γίνει η σωστή στρατηγική προβολή της χώρας, να βελτιωθούν οι υποδομές και να υιοθετηθούν βιώσιμες πολίτικες διαχείρισης.
• Κύριε Κουμπενά, η κρουαζιέρα είναι ο μεγαλύτερος κλάδος θεματικού τουρισμού στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Στη χώρα μας έχει προοπτικές ανάπτυξης, πολλούς προορισμούς και άνοιγμα από νέες αγορές;
H κρουαζιέρα αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους του θεματικού τουρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Η Ελλάδα, με την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, τη γεωγραφική της θέση και τα πολυάριθμα νησιά της, προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας. Εκτός από τους γνωστούς παραδοσιακούς προορισμούς υπάρχουν πολυάριθμοι ανερχόμενοι προορισμοί και μικρότερα λιμάνια που μπορούν να προσελκύσουν luxury ή boutique κρουαζιέρες.
Συνολικά υπάρχουν γύρω στους 70 προορισμούς κρουαζιέρας στη χώρα μας, αριθμός που είναι εντυπωσιακός σε σχέση με το μέγεθος της χώρας. Οι επιβάτες κρουαζιέρας στη χώρα μας προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Υπάρχουν όμως σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη στην Ασία (ιδιαίτερα Κίνα και Ινδία), Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική, με στόχευση σε πελάτες υψηλού εισοδήματος. Η αναβάθμιση των υποδομών και η ψηφιοποίηση υπηρεσιών μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία των επιβατών και να αυξήσουν τη δυναμική των λιμανιών ως homeports ή transit λιμένες.
Η κρουαζιέρα μπορεί να συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενισχύοντας την τοπική οικονομία εκτός των μηνών αιχμής. Επίσης η κρουαζιέρα μπορεί να συνδυαστεί με πολιτιστικό, γαστρονομικό, περιπατητικό, θρησκευτικό ή ιατρικό τουρισμό.
Σίγουρα η χώρα μας έχει όλα τα εχέγγυα για να αναδειχθεί σε παγκόσμιο κόμβο κρουαζιέρας στη Μεσόγειο, αρκεί να γίνει η σωστή στρατηγική προβολή της, να βελτιωθούν οι υποδομές και να υιοθετηθούν βιώσιμες πολιτικές διαχείρισης.
• Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα και η κλιμάκωση των κινδύνων για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αντίκτυπο στην κίνηση της κρουαζιέρας στην περιοχή; Ποιες είναι οι συνέπειες και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;
Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα έχει γενικά αρνητικές επιπτώσεις για την κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα έχουν πληγεί προορισμοί όπως η Αίγυπτος, η Κύπρος η Νότια Τουρκία και φυσικά το Ισραήλ. Ταυτόχρονα κάποιοι ελληνικοί προορισμοί έχουν επωφεληθεί προσωρινά αντικαθιστώντας τους προορισμούς που έχουν πληγεί.
Παρομοίως οι συνεχιζόμενες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν σαν αντίκτυπο την ακύρωση πολλών κρουαζιέρων που χρησιμοποιούσαν τη διώρυγα του Σουέζ για ταξίδια από και προς την Ασία και τον Περσικό κόλπο. Πολλά πλοία αναγκάστηκαν να κάνουν τον γύρο της Αφρικής για να φτάσουν στις περιοχές που είχαν προγραμματίσει. Και σε αυτήν την περίπτωση οι προορισμοί που ακυρώθηκαν είναι κυρίως στην Αίγυπτο, Ιορδανία και στο Ισραήλ.
Οι ελληνικοί προορισμοί δεν φαίνεται να επηρεάζονται ιδιαίτερα από αυτές τις αλλαγές αφού υπάρχουν ταυτόχρονα ακυρώσεις αλλά και νέες προσεγγίσεις λόγω αυτών των αλλαγών. Καθώς η ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων είναι ο πρωταρχικός παράγοντας που καθορίζει τα δρομολόγια των εταιρειών κρουαζιέρας, θεωρούμε ότι για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα θα πρέπει να πάψει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος σε αυτές τις περιοχές. Ταυτόχρονα η Ελλάδα, σαν ένας ιδιαίτερα ασφαλής προορισμός μπορεί να αναπτύξει περαιτέρω την κρουαζιέρα και μάλιστα σε ετήσια βάση.
• Πολλά Λιμενικά Ταμεία σε αυτά στα νησιά, διαμαρτύρονται ότι θα έχουν απώλειες εκατομμυρίων από την αύξηση στα λιμενικά τέλη. Πώς θα επηρεάσει αυτό τη ζήτηση, κατά την εκτίμησή σας;
Το τέλος βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης είναι μία χρέωση επιπλέον των υπαρχόντων λιμενικών τελών που αφορούσαν στους επιβάτες κρουαζιέρας όπως τα τέλη ασφάλειας λιμένος (ISPS), τέλη επιβατών κ.λπ. Με τα σημερινά δεδομένα τα έσοδα από το τέλος βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης σε κάθε προορισμό θα διαμοιράζεται μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού, Ναυτιλίας και του εκάστοτε Δήμου.
Το βασικό πρόβλημα με την εφαρμογή του νέου αυτού τέλους είναι ο χρονικός ορίζοντας εφαρμογής, καθώς δεν δόθηκε επαρκής προειδοποίηση στις εταιρείες ώστε να ενημερώσουν τους επιβάτες και να ενσωματώσουν το επιπλέον κόστος στο εισιτήριο, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος να πρέπει να καλυφθεί από τις εταιρείες επηρεάζοντας αρνητικά τους προϋπολογισμούς τους. Στη συνέχεια όμως οι επιπλέον αυτές χρεώσεις θα ενσωματωθούν στο εισιτήριο με ανάλογη αύξηση.
Λαμβάνοντας όμως υπόψη και τις άλλες αυξήσεις στα λειτουργικά έξοδα των πλοίων και ειδικότερα αυτές που έχουν να κάνουν με τους νέους περιβαλλοντολογικούς κανονισμούς εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης θα αυξηθεί σημαντικά το κόστος των εισιτηρίων λειτουργώντας αποτρεπτικά για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη χώρα μας.
• Το 2025, η κρουαζιέρα θα χαράξει νέο ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων;
Το 2025 αναμένεται να είναι μία ιδιαίτερα δυναμική χρονιά για την παγκόσμια βιομηχανία κρουαζιέρας, καθώς υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που οδηγούν σε νέο ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων, τόσο για την Ελλάδα όσο και για άλλες χώρες του κόσμου. Η κρουαζιέρα παγκοσμίως επωφελείται από την αύξηση των επιβατών που επιθυμούν να ταξιδέψουν μετά την πανδημία, από την ανάπτυξη νέων αγορών καθώς και από την αυξημένη ζήτηση για πολυτελή και εξειδικευμένα ταξίδια. Επίσης βλέπουμε πολλές νέες ναυπηγήσεις κρουαζιερόπλοιων αλλά και τη δραστηριοποίηση νέων εταιρειών στον κλάδο, όπως η Ritz Carlton, Four Seasons, Aroya έχοντας όλες προσεγγίσεις και στα ελληνικά λιμάνια.
Η Ελλάδα, ως κεντρικός προορισμός στη Μεσόγειο, αναμένεται να έχει σημαντικό μερίδιο σε αυτή την ανάπτυξη, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες και πρόσβαση σε νέες αγορές.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία οι ελληνικοί προορισμοί αναμένεται να καταγράψουν νέο ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων το 2025.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου