Τοπικές Ειδήσεις

Νοσηρή η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο

• Πρωτοφανής για πολιτισμένη χώρα πρόταση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου: Περιστατικά και γιατροί να στέλνονται σε ιδιωτική κλινική!! • Ούτε σε τριτοκοσμική χώρα συμβαίνουν τέτοια πράγματα

Την έντονη αντίδραση των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου ‘πυροδότησε’ επιστολή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου με την οποία προτείνεται να μεταφέρονται τα επείγοντα περιστατικά της εφημερίας στην ιδιωτική κλινική του νησιού, που μαζί με τα προβλήματα υποστελέχωσης του νοσηλευτικού ιδρύματος, δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση.
Για το θέμα αλλά και για τα προβλήματα του ΓΝΡ, τοποθετήθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών κα Πολύμνια Γαλανού, η οποία αφενός αποκάλυψε το περιεχόμενο της επιστολής, αφετέρου απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες, να στηρίξουν το ΝΓΡ που αντιμετωπίζει πλείστα προβλήματα υποστελέχωσης σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες:
«Προσπαθήσαμε όλοι να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες του Νοσοκομείου. Πολλοί από τους γιατρούς εργάζονταν χωρίς να πληρώνονται για να καλύψουν τα περιστατικάCovid ενώ άλλοι… κάθονταν», είπε η κα Γαλανού.
Ο παθολόγος – γιατρός της Μονάδας Λοιμώξεων της κλινικήςCovid του ΓΝΡ κ. Αριστείδης Καϊκης, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Στα πολλά προβλήματα που έχει το ΓΝΡ, υπάρχει κι ένα ζήτημα το οποίο δεν μπορούμε να αποσιωπούμε. Είναι η απουσία Μονάδας Εντατικής θεραπείας για διασωληνωμένους με Covid ασθενείς στο νοσοκομείο. Σχεδόν το σύνολο των διασωληνωμένων ασθενών μεCovid, διακομίστηκε σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Προφανώς είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, που θα μπορούσε να υποστηρίξει την δημιουργία ενός νέου τμήματος ΜΕΘ αν και δεν λύνεται τόσο εύκολα τα πρόβλημα. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν και οι πολίτες. Αν υπήρχε ΜΕΘ για Covid και δεν περνούσαν μια επιβαρυντική διακομιδή οι διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid, τα στατιστικά μας θα ήταν καλύτερα. Δεν είμαστε πια σε πανδημία αλλά παραμένει επιδημία. Δεν μπορούν να αποκλειστούν νέα επιδημικά ξεσπάσματα…». Ο κ. Καϊκης ζήτησε να γίνει σχεδιασμός για το ζήτημα του Covid.


Τοποθετούμενη η κα Γαλανού είπε ότι ‘δεν έχουμε τελειώσει με τον Covid και μάλιστα, επειδή έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, θα πρέπει να οριστούν από τους υπεύθυνους, ξενοδοχεία καραντίνας’, ενώ αναφερόμενη στο ζήτημα με τις ‘μεγάλες λίστες’ στα χειρουργεία που έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα, τόνισε τα εξής:
«Στο ΓΝΡ πέρα από ορισμένες ημέρες, δεν σταμάτησαν ποτέ τα χειρουργεία. Έχουμε υποβάλει κι εμείς και η διοίκηση του ΓΝΡ αλλεπάλληλα αιτήματα προς την 2η ΥΠΕ για ενίσχυση. Προσωπικά, τα νούμερα με τις λίστες, τα αμφισβητώ. Κι ενώ κάναμε μια συνάντηση με τον κ. Περιφερειάρχη όπου τον ενημερώσαμε για την κατάσταση και ζητήσαμε στήριξη, σήμερα (χτες) λάβαμε ένα χαρτί από την 2η ΥΠΕ όπου, μας ζητούν να παίρνουμε τους ασθενείς (περιστατικά της εφημερίας) από το ΓΝΡ και να τους πηγαίνουμε στην ιδιωτική κλινική για να χειρουργηθούν! Πώς θα γίνει αυτό, δεν μας λένε! Δηλαδή, θα παίρνουν τα περιστατικά της εφημερίας μαζί με τους γιατρούς του Νοσοκομείου και θα πηγαίνουν στην ιδιωτική κλινική να τους χειρουργούν –και χωρίς πρόσθετη αμοιβή; Εμείς ζητήσαμε στήριξη του Νοσοκομείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ζητήσαμε αυξήσεις στα μισθολόγια (κι έχουμε δικαιωθεί στα δικαστήρια χωρίς να έχουμε λάβει αυτά που μας αναλγούν) και αντί να μας βοηθήσουν, μας λένε ότι θα παίρνουν τα περιστατικά, θα παίρνουν τους γιατρούς και τους ειδικευόμενους για να χειρουργηθούν. Με αυτό τον τρόπο, υποβιβάζεται πλέον εντελώς το νοσοκομείο. Δεν αξίζει αυτό στους εργαζόμενους και στους γιατρούς».
Μάλιστα κατηγόρησε μέλος της περιφερειακής αρχής Νοτίου Αιγαίου, ότι σε τηλεοπτική εμφάνιση, ανέφερε ότι βρέθηκε λύση για τις ‘λίστες’, ενώ έκανε λόγο και για κάποιους θεσμικούς εκ των έσω οι οποίοι –ίσως- έχουν υποτιμήσει την κατάσταση: «Ποιος είναι αρμόδιος για να μιλήσει για λίστες; Πρέπει να ντρέπονται!» είπε και απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να στηρίξουν τους γιατρούς στο ΓΝΡόδου.

Είπε ακόμη πως ‘δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει μια ΔΥΠΕ Νήσων από την στιγμή που υπάρχει υποστελέχωση. Το ΓΝΡόδου δεν είναι εδώ για να τροφοδοτεί τα ιδιωτικά. Δεν έχουμε ξεπουληθεί!’
Για το θέμα, τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου στο ΓΝΡόδου, κ. Γιώργος Τριάντος ξεκαθαρίζοντας τα εξής:
«Ακουγόταν εδώ και καιρό, και τελικά, μας το έστειλαν σήμερα (χτες). Διαφέρει πολύ από όσα είχαμε ακούσει και όσα λέγονταν. Είναι ένα έγγραφο το οποίο χωρίς να προσδιορίζει ευθύνες, αμοιβές κ.λπ. και λαμβάνοντας υπόψη ΜΟΝΟ την σύμφωνη γνώμη του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας (χωρίς την γνώμη του ασθενή) μας λέει ότι μπορεί να μεταφερθεί στην ιδιωτική κλινική. Αυτό το χαρτί, είναι μια ευκαιρία για να αποκαλυφθούν πλέον, ποιοι είναι αυτοί που ‘κόπτονται’ για το συμφέρον του ΓΝΡόδου και το συμφέρον του Ροδιακού και Δωδεκανησιακού λαού και ποιοι είναι εκείνοι που προσπαθούν να δώσουν λύσεις, μέσω της αποδυνάμωσης του Νοσοκομείου. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν… σε κείνους που βγαίνουν κάθε μέρα και υποστηρίζουν ότι ‘μάχονται’ για τα δίκαια και την ενίσχυση του ΓΝΡ. Αναφέρομαι σε όλους εκείνους που είναι ‘δήθεν’ υπέρμαχοι της ενίσχυσής του ΓΝΡ.
Επιπρόσθετα, με αυτό το έγγραφο, δεν καθορίζονται η ιατρική και η ποινική ευθύνη. Πού θα μετατοπιστεί; Στο ΓΝΡόδου ή στην ιδιωτική κλινική; Ποιος θα έχει την ευθύνη του εκάστοτε περιστατικού εάν συμβεί κάτι έκτακτο; Υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά ερωτηματικά και κίνδυνοι που υποκρύπτονται», τόνισε, εκφράζοντας ταυτόχρονα έντονη επιφύλαξη για το περιεχόμενο της επιστολής της 2ης ΥΠΕ. Με αυτό τον τρόπο ΔΕΝ λύνεται το πρόβλημα με τις ‘λίστες’. Πώς θα ‘βαφτίζουμε έκτακτα κάποια περιστατικά ή εφημερίες, για να τα οδηγήσουν εκεί που θέλουν κάποιοι… Θέλουμε καθαρά παιχνίδια με καθαρούς όρους, που θα εξασφαλίσουν τόσο τον γιατρό, όσο και τον ασθενή…»
Πάντως και ο κ. Τριάντος, κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια των γιατρών και κυρίως, την λειτουργία του ΓΝΡόδου.
Να σημειωθεί πάντως, πως χτες κατατέθηκε και το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία, για το οποίο εκφράστηκε έντονη επιφύλαξη από τους γιατρούς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου