ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διστακτικοί οι επιστήμονες για την άρση των μέτρων στην Ελλάδα – 90 οι θάνατοι στην Eλλάδα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσιόδρας

Της Σο­φί­ας Χρή­στου

Μπο­ρεί ο αριθ­μός των νε­κρών και των κρου­σμά­των στην Ελ­λά­δα να μην έχει τη δρα­μα­τι­κή εξέ­λι­ξη άλλων χωρών, καθώς πλέον μι­λά­με για επι­πέ­δω­ση της κα­μπύ­λης και σιγά σιγά τα πε­ριο­ρι­στι­κά μέτρα αρ­χί­ζουν να απο­δί­δουν καρ­πούς αμ­βλύ­νο­ντας την πίεση επί των συ­στη­μά­των υγεί­ας, ωστό­σο αυτό δεν ση­μαί­νει πως βρι­σκό­μα­στε στην τε­λι­κή ευ­θεία.

Το κρά­τος όσο και οι πο­λί­τες πρέ­πει να συ­νε­χί­σουν να είναι σε επι­φυ­λα­κή τη­ρώ­ντας την απα­γό­ρευ­ση κυ­κλο­φο­ρί­ας, πόσω μάλ­λον τώρα που πλη­σιά­ζει μία από τις με­γα­λύ­τε­ρες γιορ­τές του Χρι­στια­νι­σμού, η Ανά­στα­ση του Χρι­στού. Και που πολ­λοί ειναι αυτοί που θα ήθε­λαν είτε να πάνε στις εκ­κλη­σί­ες είτε να γιορ­τά­σουν πα­ρα­δο­σια­κά στην επαρ­χία.

Η ημε­ρο­μη­νία που θα αρ­θούν τα μέτρα δεν μπο­ρεί σε καμιά πε­ρί­πτω­ση να «κλει­δώ­σει», και οποια­δή­πο­τε τέ­τοια φη­μο­λο­γία εντάσ­σε­ται στη δια­σπο­ρά ψευ­δών ει­δή­σε­ων και διώ­κε­ται δι­κα­στι­κά. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση οι ει­δι­κοί φαί­νο­νται δι­στα­κτι­κοί ως προς την άρση των μέ­τρων, καθώς εξε­τά­ζουν μια σειρά από πα­ρά­γο­ντες και επι­δη­μιο­λο­γι­κά στοι­χεία.

Το γε­γο­νός ότι δεν εί­μα­στε κοντά για να βγού­με από τα σπί­τια μας χωρίς πε­ριο­ρι­σμούς φά­νη­κε και με την πα­ρά­τα­ση του λου­κέ­του στα σχο­λεία έως τις 10 Μαΐου καθώς και από το γε­γο­νός οτι μετά τις δια­κο­πές του Πάσχα θα απο­φα­σι­στεί εάν τε­λι­κά θα ανοί­ξουν ξανά φέτος τα σχο­λεία της χώρας ή όχι, οπότε θα πάμε κα­τευ­θεί­αν στις πα­νελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις.

Συ­γκε­κρι­μέ­να, με την ΚΥΑ «απο­φα­σί­ζε­ται η πα­ρά­τα­ση της προ­σω­ρι­νής απα­γό­ρευ­σης λει­τουρ­γί­ας όλων των εκ­παι­δευ­τι­κών δομών, όπως αυτή ρυθ­μι­ζό­ταν στην προη­γού­με­νη ΚΥΑ, έως και τις 10 Μαΐου 2020, για προ­λη­πτι­κούς λό­γους, κα­τό­πιν ει­σή­γη­σης της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Προ­στα­σί­ας Δη­μό­σιας Υγεί­ας ένα­ντι του κο­ρω­νοϊ­ού COVID-19».

‘Ηδη προ­ε­τοι­μά­ζε­ται το έδα­φος από τους επι­στή­μο­νες πως η άρση των μέ­τρων θα γίνει στα­δια­κά και μα­κρό­συρ­τα καθώς σκο­πός είναι να προ­φυ­λα­χθούν όσο το δυ­να­τό πε­ρισ­σό­τε­ρο οι ευ­πα­θείς ομά­δες, ακόμη κι όταν ο με­γά­λος κίν­δυ­νος θα έχει πε­ρά­σει.

Αυτό άλ­λω­στε ξε­κα­θά­ρι­σε και ο Βα­σί­λης Κι­κί­λιας σε δη­λώ­σεις του στο κε­ντρι­κό δελ­τίο του MEGA δη­λώ­νο­ντας πως μι­λά­με για στα­δια­κή άρση των μέ­τρων πι­θα­νώς από τον Μάιο. «Εχου­με ορί­σει την 27η Απρι­λί­ου ως τη μέρα μέχρι την οποία έχου­με πάρει μέτρα. Δεν θα κρυ­φτώ πίσω από το δά­χτυ­λό μου, ήδη επε­ξερ­γα­ζό­μα­στε, και οφεί­λου­με να το κά­νου­με, έχου­με κάνει μια προ­ερ­γα­σία με βάση τις ει­ση­γή­σεις των επι­στη­μό­νων, ποια είναι τα μέτρα, αυτά που εν­δε­χο­μέ­νως από τον επό­με­νο μήνα θα μπο­ρού­σα­με, αν συ­νε­χί­σει να πη­γαί­νει καλά η επι­δη­μιο­λο­γι­κή κα­μπύ­λη, σιγά-σιγά και λε­λο­γι­σμέ­να να αρ­χί­σου­με να παίρ­νου­με πίσω», είπε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ο υπουρ­γός Υγεί­ας επι­βε­βαιώ­νο­ντας όσα λένε και οι επι­στή­μο­νες.

Μα­ρα­θώ­νιος

η άρση των μέ­τρων

Πρώ­τος άλ­λω­στε ο επι­κε­φα­λής της επι­τρο­πής του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας είχε μι­λή­σει για… μα­ρα­θώ­νια άρση των μέ­τρων, ότι δη­λα­δή θα χρεια­στεί αρ­κε­τός χρό­νος ακόμη.

«Δεν είναι μια εύ­κο­λη υπό­θε­ση. Θα πρέ­πει να δια­τη­ρη­θεί μια λεπτή ισορ­ρο­πία για την άρση των μέ­τρων», είπε ανα­φέ­ρει ο κ. Τσιό­δρας προ­σθέ­το­ντας πως στη συ­ζή­τη­ση που γί­νε­ται και σε άλλες χώρες για με­ρι­κή άρση των μέ­τρων, είπε ότι όλο αυτό θυ­μί­ζει οδή­γη­ση ενός αυ­το­κι­νή­του σε ένα δρόμο με πολ­λές στρο­φές. Χρεια­ζό­μα­στε, όπως τό­νι­σε, το φρένο και το γκάζι για να μπο­ρέ­σου­με να φθά­σου­με με ασφά­λεια στον προ­ο­ρι­σμό μας. «Να μην εφη­συ­χά­σου­με με την καλή ει­κό­να που βλέ­που­με στη χώρα μας. Πολύ γρή­γο­ρα αυτή η ει­κό­να μπο­ρεί να αλ­λά­ξει» αν πά­ψουν να εφαρ­μό­ζο­νται τα μέτρα.

Πολύ αργά

και στα­δια­κά η άρση

Για την άρση των μέ­τρων είχε μι­λή­σει και ο κα­θη­γη­τής Λοι­μω­ξιο­λο­γί­ας της Ια­τρι­κής Σχο­λής Αθη­νών, Νίκος Σύψας το­νί­ζο­ντας πως ένα λάθος μπο­ρεί να μας πάει πάλι στην αρχή. «Δεν υπάρ­χουν ημε­ρο­μη­νί­ες. Για να έχου­με ημε­ρο­μη­νί­ες πρέ­πει να έχου­με τις σω­στές κα­μπύ­λες. Δη­λα­δή όταν έχου­με σαφή πτω­τι­κή τάση, κάθε μέρα να πέ­φτουν τα νού­με­ρα και να φτά­σου­με σε μο­νο­ψή­φια, τότε θα συ­ζη­τή­σου­με για άρση των μέ­τρων. Ένα λάθος στην άρση των μέ­τρων μπο­ρεί να μας οδη­γή­σει σε μια ξαφ­νι­κή άνοδο του ιού και πάλι.

Ναι θα γίνει άρση πολύ αργά, πολύ στα­δια­κά. Το κα­λο­καί­ρι και το φθι­νό­πω­ρο θα υπάρ­χει συ­νε­χής επα­γρύ­πνη­ση για τον ιό και σε επί­πε­δο πο­λί­τη και σε επί­πε­δο πο­λι­τεί­ας. Ναι μεν θα αρ­θούν τα πε­ριο­ρι­στι­κά μέτρα αλλά θα υπάρ­χουν κα­νό­νες στην κα­θη­με­ρι­νή μας ζωή που πρέ­πει να ακο­λου­θού­με. Δεν θα είναι ακρι­βώς ίδια τα πράγ­μα­τα όπως ήταν πριν», είπε σε δη­λώ­σεις του στον ANT1.

Δια­φο­ρε­τι­κή εκτί­μη­ση δεν θα μπο­ρού­σε να έχει πά­ντως και ο κα­θη­γη­τής του LSE Ηλίας Μό­σια­λος και εκ­πρό­σω­πος της κυ­βέρ­νη­σης στους διε­θνείς ορ­γα­νι­σμούς για τον κο­ρω­νο­ϊό.

Να δη­μιουρ­γη­θούν συν­θή­κες ασφα­λεί­ας για ερ­γα­ζο­μέ­νους και ηλι­κιω­μέ­νους

«Οι απο­φά­σεις θα στη­ρι­χτούν στην εξέ­λι­ξη της νόσου. Θα πρέ­πει να έχου­με στοι­χεία για ση­μα­ντι­κό διά­στη­μα και κατά τη γνώμη μου δεν έχου­με. Τώρα βλέ­που­με την επί­δρα­ση των αρ­χι­κών μέ­τρων. Θα δούμε πόσο έχει βοη­θή­σει και η απα­γό­ρευ­ση της κυ­κλο­φο­ρί­ας. Αν δια­τη­ρη­θεί η ει­κό­να μέχρι αρχές Μαΐου, θα υπάρ­ξει εκ­πό­νη­ση σε­να­ρί­ων που θα πε­ρι­λαμ­βά­νουν εκ­δο­χές για το τι μπο­ρεί να ανοί­ξει με­ρι­κώς. Δεν θα πάμε δη­λα­δή στην κα­τά­στα­ση του Φε­βρουα­ρί­ου», είχε ανα­φέ­ρει την Πέμ­πτη μι­λώ­ντας στον Alpha ο επι­στή­μο­νας.

Ο ίδιος επι­σή­μα­νε ότι η επι­στρο­φή στη με­ρι­κή κα­νο­νι­κό­τη­τα πρέ­πει να πε­ρι­λαμ­βά­νει σε­νά­ρια που αρ­χι­κά θα προ­στα­τεύ­ουν ευ­πα­θείς ομά­δες και ηλι­κιω­μέ­νους: «Δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει επι­στρο­φή στην κα­νο­νι­κό­τη­τα, αν δεν τους προ­στα­τεύ­σου­με». Επί­σης, τό­νι­σε ότι πρέ­πει να υπάρ­ξουν συν­θή­κες ασφά­λειας για τους ερ­γα­ζό­με­νους που επι­στρέ­φουν στη δου­λειά τους.

Πρό­σθε­σε επί­σης ότι θα πρέ­πει να υπάρ­ξει η δυ­να­τό­τη­τα να γνω­ρί­ζου­με πόσοι άν­θρω­ποι έχουν κολ­λή­σει τον ιό, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι η Ελ­λά­δα έκανε θυ­σί­ες, «ευ­τυ­χώς νω­ρί­τε­ρα από άλλες χώρες, αλλά να δούμε και τι συμ­βαί­νει δίπλα μας και να σχε­διά­ζου­με σωστά την επό­με­νη μέρα». Απέ­φυ­γε να κάνει οποια­δή­πο­τε πρό­βλε­ψη πριν από τις αρχές Μαΐου: «Νω­ρί­τε­ρα, θα ήμουν δι­στα­κτι­κός να προ­τεί­νω κάτι, είτε για τα σχο­λεία είτε για οτι­δή­πο­τε».

Αντι­πρό­ε­δρος ΕΟΔΥ: Νωρίς να μι­λά­με για απο­κλι­μά­κω­ση των μέ­τρων

Από την πλευ­ρά του ο λοι­μω­ξιο­λό­γος και αντι­πρό­ε­δρος του ΕΟΔΥ, Γιώρ­γος Πα­να­γιω­τα­κό­που­λος υπο­στή­ρι­ξε ότι αν χα­λα­ρώ­σουν νω­ρί­τε­ρα τα μέτρα υπάρ­χει ο κίν­δυ­νος να χαθεί ό,τι έχει γίνει μέχρι σή­με­ρα. «Εάν εν­θου­σια­στού­με και απο­κλι­μα­κώ­σου­με νω­ρί­τε­ρα, θα χά­σου­με ό,τι έχου­με χτί­σει μέχρι στιγ­μής. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα μέχρι τώρα είναι εν­θαρ­ρυ­ντι­κά» υπο­γράμ­μι­σε.

Ο κ. Πα­να­γιω­τα­κό­που­λος τό­νι­σε ότι εξε­τά­ζο­νται όλα τα δε­δο­μέ­να που προ­κύ­πτουν κα­θη­με­ρι­νά, ενώ ση­μεί­ω­σε ότι όπου απαι­τεί­ται λαμ­βά­νε­ται η από­φα­ση για εφαρ­μο­γή απο­μό­νω­σης ή κα­ρα­ντί­νας.

Ανα­φο­ρι­κά με τα τεστ ελέγ­χου κατ’ οίκον, ο αντι­πρό­ε­δρος του ΕΟΔΥ ανέ­φε­ρε ότι ανα­μέ­νε­ται να εφαρ­μο­στεί το φι­λό­δο­ξο σχέ­διο για πε­ρισ­σό­τε­ρα τεστ, κάτι που θα δώσει πιο σαφή απο­τε­λέ­σμα­τα.

Όπως είπε, τα μο­ρια­κά τεστ είναι αυτά που είναι πιο αξιό­πι­στα, με τη ση­μεί­ω­ση ότι υπάρ­χει κα­θυ­στέ­ρη­ση στα απο­τε­λέ­σμα­τα. «Θα έρ­θουν και μο­ρια­κά rapit test, ερ­γά­ζο­νται αμε­ρι­κα­νι­κά ερ­γα­στή­ρια πάνω σε αυτά» πρό­σθε­σε, το­νί­ζο­ντας ότι τότε θα είναι πιο άμεσα τα απο­τε­λέ­σμα­τα των ελέγ­χων.

Για τη «δράση» των κο­ρω­νοϊ­ού στον άν­θρω­πο, ο κ. Πα­να­γιω­τα­κό­που­λος υπο­στή­ρι­ξε ότι δεν κα­τα­λεί­πουν μό­νι­μη ανο­σία. «Για ένα διά­στη­μα εβδο­μά­δων ή μηνών υπάρ­χει ανο­σία, ωστό­σο δεν γνω­ρί­ζου­με τι γί­νε­ται τα επό­με­να χρό­νια» συ­μπλή­ρω­σε.

Τέλος, ανα­φο­ρι­κά με τις συ­ζη­τή­σεις για μεί­ω­ση των κρου­σμά­των με την άνοδο της θερ­μο­κρα­σί­ας, ο αντι­πρό­ε­δρος του ΕΟΔΥ υπο­στή­ρι­ξε ότι δεν υπάρ­χουν στοι­χεία για τον Covid-19, αλλά ότι ακού­γε­ται αφορά τις πε­ρι­πτώ­σεις των κο­ρο­ναϊ­ών γε­νι­κό­τε­ρα. «Ελ­πί­ζου­με να μην μας δια­ψεύ­σει αυτός ο κο­ρω­νο­ϊ­ός» κα­τέ­λη­ξε.

Κο­ρο­ω­νο­ϊ­ός : 56 νέα

κρού­σμα­τα, στα 2.011

τα συ­νο­λι­κά – 90 θά­να­τοι

Όπως κάθε μέρα στις 18:00, έτσι και χθες ο εκ­πρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας για τον κο­ρω­ναϊό, Σω­τή­ρης Τσιό­δρας και υφυ­πουρ­γός Πο­λι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Νίκος Χαρ­δα­λιάς ενη­μέ­ρω­σαν για την εξέ­λι­ξη του φο­νι­κού ιού στη χώρα μας το τε­λευ­ταίο ει­κο­σι­τε­τρά­ω­ρο

Τέσ­σε­ρις θά­να­τοι ασθε­νών με κο­ρω­νο­ϊό ση­μειώ­θη­καν χθες μέσα σε λίγες ώρες ανε­βά­ζο­ντας τον τρα­γι­κό απο­λο­γι­σμό στους 90.

Τα συ­νο­λι­κά κρού­σμα­τα ανέρ­χο­νται στα 2.011 μετά την επι­βε­βαί­ω­ση 56 νέων κρου­σμά­των χθες, όπως ανα­κοί­νω­σε ο εκ­πρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, Σω­τή­ρης Τσιό­δρας κατά την επί­ση­μη ενη­μέ­ρω­ση για τις εξε­λί­ξεις σχε­τι­κά με την παν­δη­μία του κο­ρω­νοϊ­ού το τε­λευ­ταίο 24ωρο. Από τον συ­νο­λι­κό αριθ­μό των νο­σού­ντων, το 57% είναι άν­δρες, τα 525 σχε­τί­ζο­νται με τα­ξί­δι στο εξω­τε­ρι­κό και τα 736 είναι επα­φές ήδη επι­βε­βαιω­μέ­νου κρού­σμα­τος.

Σε ΜΕθ νο­ση­λεύ­ο­νται 77 συ­μπο­λί­τες μας, εκ των οποί­ων μόλις 14 γυ­ναί­κες.

Ο μέσος όρος ηλι­κί­ας αυτών των αν­θρώ­πων, είναι τα 67 έτη, ενώ το 75% έχει κά­ποιο υπο­κεί­με­νο νό­ση­μα. Τέλος, 15 άν­θρω­ποι έχουν πάρει εξι­τή­ριο. Ανα­φε­ρό­με­νος στους Pομά, ο κ. Τσιό­δρας απηύ­θυ­νε έκ­κλη­ση να μη γί­νο­νται στό­χος μί­σους στο πλαί­σιο της παν­δη­μί­ας.

«Δεν είναι απει­λή, είναι ευά­λω­τη ομάδα» είπε και συ­μπλή­ρω­σε πως «οι συ­μπο­λί­τες μας δεν θα μεί­νουν μόνοι τους σε αυτή την κα­τά­στα­ση».

«Δεν υπάρ­χει χώρος για δια­κρί­σεις, για μίσος, για φόβο, για δι­χα­σμό. Αυτό που θα μας βοη­θή­σει να ξε­πε­ρά­σου­με την επι­δη­μία είναι η ενό­τη­τα και η αλ­λη­λεγ­γύη» επε­σή­μα­νε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Linda  /  11.04.2020 14:01

    Σήμερα είναι μάλλον η πρώτη έτσι καλή μερά από πολύ καιρό και δυστυχώς βλέπω αρκετό κόσμο να βγαίνει έξω άλλοι με τα κοντομάνικα, άλλοι μη τηρώντας τις αποστάσεις, βλέπω παρέες να πηγαίνουν μαζί.. και ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ τους είπε κάποιος όλους αυτούς ότι τα δύσκολα τελειώσανε ; ο κωροναιός είναι ακόμα εδώ και φάρμακα και εμβόλια δεν υπάρχουν ακόμα και ΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ρε γαμώτη μου ΤΙ ΜΥΑΛΑ ΚΟΥΒΑΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ;
    Μείνετε στα σπίτια σας…….. μην χαλάσουμε όλα τώρα με τις πρώτες ζέστες, έξω όποιος βγαίνει μόνος όχι μαζικά ρε γαμώτη μου πόσες φορές τα είπανε και κάποιοι δεν λένε να καταλάβουν…..
    Πρέπει μέχρι τέλος Μαίου να κάνουμε υπομονή και να τηρήσουμε τα μέτρα υγειηνής όλοι μας αλλιώς θα πάει στράφι ότι κάναμε ως τώρα και προφυλαχτίκαμε!
    Ελπίζω η αστυνομία να βγεί έξω και να κάνει ελέγχους δεν έχει αστεία.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.