Ειδήσεις

Το δ.σ. του Ιδρύματος Φανουράκη απειλεί την εφημερίδα με μηνύσεις επειδή σέβεται την δεοντολογία!!

Μια ανυπόγραφη επιστολή, που φέρεται να εκδόθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Λοχαγού Φανουράκη, επιδιώκει να τρομοκρατήσει την εφημερίδα, διότι “επέτρεψε” το πρώτον, από δημοσιογραφικό καθήκον, στην κ. Θεοδώρα Σαρζετάκη να απαντήσει στην αγωγή που άσκησε το ίδρυμα για την αποβολή της από ακίνητο στη Χάλκη, την οποία λάβαμε αυθημερόν με την κατάθεσή της και δημοσιοποιήσαμε την επομένη και δεύτερον, διότι δημοσιοποιήσαμε την είδηση της ασκήσεως άλλης αγωγής με την οποία επιδιώκεται να ακυρωθεί η διαθήκη του ευεργέτη.

Παρέλκει προφανώς να εξηγήσουμε ότι και το δεύτερο δημοσίευμα αποτελεί είδηση και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε.

Αυτό που εντυπωσιάζει πέραν του επιθετικού και συκοφαντικού της περιεχομένου είναι ότι η επιστολή που λάβαμε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν υπογράφεται από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και συγκεκριμένα τον πρόεδρο κ. Δ. Κρεμαστινό, τον γραμματέα κ. Γιάννη Βαληνάκη και τα μέλη κ.κ. Κοσμά Σφυρίου, Μιχάλη Πατρό και Ι. Καμπάνη, τους οποίους και καλούμε να τοποθετηθούν δημοσίως επί του περιεχομένου και αν το υιοθετούν, επιφυλασσόμενοι εμείς των δικαιωμάτων μας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το δικαίωμα να κοινοποιήσουμε όλα τα δημοσιεύματα και τις απαντητικές επιστολές στις ελληνικές και διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις, στα πολιτικά κόμματα και στον πρόεδρο της Βουλής.

Στην ανυπόγραφη επιστολή που λάβαμε αναφέρονται τα εξής:

Προς την
Εφημερίδα Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
Ρόδος
Κύριε Διευθυντά,
Για μία ακόμη φορά η εφημερίδα σας, μολονότι γνωρίζει από ίδια αντίληψη ποιος ήταν ο αείμνηστος Σωκράτης Φανουράκης για τον Δωδεκανησιακό χώρο, και ποια οφέλη προσπόρισε στη νεολαία και την τρίτη ηλικία της Δωδεκανήσου η λειτουργία του Ιδρύματος ΛΟΧΑΓΟΥ ΦΑΝΟΥΡΑΚΗ (IΛΦ) που ο ίδιος συνέστησε, συστηματικά προβαίνει σε δημοσιεύματα και σχολιασμούς που θίγουν το Ίδρυμα αυτό και το Δ.Σ του.

Η εφημερίδα σας χωρίς ποτέ να έχει αναζητήσει προηγουμένως, κατά παράβαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, την άποψη του Ιδρύματος, συμπράττει έτσι στη δημιουργία δυσμενών εντυπώσεων, που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα αλλά εξυπηρετούν ιδιοτελείς σκοπούς, προσώπων που καίτοι ευεργετηθέντα από τον ιδρυτή όσο ζούσε, και ενώ δεν τόλμησαν τότε να αμφισβητήσουν τις επιλογές του (δηλαδή να τα εξαιρέσει ο ίδιος από οιαδήποτε ανάμειξη στην κάρπωση, διοίκηση και διαχείριση της περιουσίας του), όψιμα πλέον αποδύονται σε μία προσπάθεια να γκρεμίσουν όλα αυτά που εκείνος μοχθώντας κατόρθωσε να δημιουργήσει χάριν του δωδεκανησιακού κοινωνικού συνόλου.

Πέραν της δυσαρέσκειάς μας για τα δημοσιεύματά σας της 29-3-2014 και 8-4-2014 που μας αφορούν προσωπικά και προς αποκατάσταση της αλήθειας, σας γνωρίζουμε ότι:
Πρώτον, ουδεμία άνευ λόγου δικαστική ενέργεια του Ιδρύματος έχει στραφεί κατά της κας Θεοδώρας Σαρζετάκη, τις επιστολές της οποίας, χωρίς δημοσιογραφική τουλάχιστον διασταύρωση και «ελαφρά τη καρδία» δημοσιοποιείτε συχνά.

Δεύτερον, όλες ανεξαιρέτως οι δικαστικές παραστάσεις στις οποίες, μέχρι σήμερα προέβη το Ίδρυμα, υπήρξαν επιτυχείς. Οι δικαστικές και εξώδικες ενέργειες της παραπάνω κυρίας αποδείχθηκαν περίτρανα αναποτελεσματικές στις αίθουσες των δικαστηρίων της Δωδεκανήσου και των Αθηνών.

Τρίτον, οι δικαστικές αυτές παραστάσεις επιβλήθησαν στο ΙΛΦ εκ των πραγμάτων και αποσκοπούσαν στην απόκρουση σειράς στοχευμένων επιθετικών δικαστικών ενεργειών της κας Θεοδώρας Σαρζετάκη, τις οποίες, αν δεν έχετε υπόψη σας (ή έχετε λησμονήσει) ευχαρίστως να σας τις υπενθυμίσουμε τεκμηριωμένα, αν μας το ζητήσετε.

Σε κάθε περίπτωση αποτελούν δυστυχώς την απάντησή της στην έμπρακτη ανοχή που έχει επιδείξει το Ίδρυμα απέναντί της μέχρι σήμερα και στις ευεργεσίες εν ζωή του Σωκράτη Φανουράκη προς αυτήν και τους πάσης φύσεως συγγενείς της.

Πρόσφατα μάλιστα στο πλάι της κας Σαρζετάκη προστέθηκε το 1/3 των κληρονόμων στο οποίο τυχαίνει «συμπτωματικά» ουδέποτε ο Σ. Φανουράκης να εμπιστεύθηκε θέση ευθύνης στο Ίδρυμα ή στις επιχειρήσεις του. Ευεργετηθείσα και αυτή από τον θείο της η κα Α. Διακοσάββα, εκδηλώνει πλήρη την περιφρόνηση στη μνήμη του ευεργέτη της, όψιμα εντόπισε τάχα τυπικά σφάλματα στην διαθήκη του, και σύμφωνα με το δημοσίευμά σας έχει ζητήσει δικαστικά την ακύρωσή της.

Γεγονός παραμένει ότι η βούληση του Σωκράτη Φανουράκη ήταν γνωστή και στην συγκεκριμένη κληρονόμο του (που δεν είχε άλλωστε ο ίδιος καμιά νομική υποχρέωση να την τιμήσει). Και εκείνη όπως και όλοι όσοι γνώριζαν τον ευεργέτη όσο ζούσε, γνώριζε σαφώς ότι η τελευταία βούληση του έχει αποτυπωθεί επακριβώς στην διαθήκη του (από το 2011) την οποία ως γραπτό μνημείο ευεργεσίας, φιλανθρωπίας και πατριωτισμού, οφείλουμε όλοι να διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού, (πέραν του νομικά αστήρικτου, εξεζητημένου και προσβλητικού χαρακτηρισμού της ως δήθεν ακύρου, για λόγους που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την αληθινή και σοβαρή, αποτέλεσμα βαθειάς περίσκεψης, βούλησή του συντάκτη της!)

Κύριε Διευθυντά,

Ως Διοικητικό Συμβούλιο του κοινωφελούς Ιδρύματος, το οποίο ο Σ. Φανουράκης επέλεξε και δοκίμασε επί έτη καθοδηγώντας το και συλλειτουργώντας μαζί μας όσο ήταν εν ζωή, και το οποίο τελεί υπό την κρατική εποπτεία, έχουμε ηθικό χρέος απέναντι στη μνήμη του ιδρυτή να σεβαστούμε τις επιθυμίες του, που προφορικά και εγγράφως είχε κατ’ επανάληψη διατυπώσει στις συνεδριάσεις του συλλογικού οργάνου (όπου συμμετείχε ενεργά ως Πρόεδρος μέχρι την ημέρα του θανάτου του) αλλά και εκφράσει ενώπιον πολλών τρίτων προσώπων που δεν σχετίζονταν με το Ίδρυμα.

Έχουμε επίσης νομική υποχρέωση να προστατεύουμε και να επαυξήσουμε την ιδρυματική περιουσία χάριν του υψηλού σκοπού, τον οποίο τάχθηκε να υπηρετεί, δηλαδή να χορηγεί βοήθεια σε άπορα ηλικιωμένα άτομα της Χάλκης και της Κω και στη σπουδάζουσα νεολαία των δύο νησιών για μεταπτυχιακές σπουδές, υποκαθιστώντας με επιτυχία στην πράξη το Δημόσιο στον κοινωνικό αυτό ρόλο του. Και μάλιστα σε μια εποχή που δεν περισσεύουν οι αγαθοεργίες.

Υπογραμμίζουμε, και το γεγονός αυτό δεν νομίζουμε ότι αμφισβητείται ούτε από εσάς, ούτε από κάθε καλόπιστο τρίτο, ότι το ΔΣ από του θανάτου του Σωκράτη Φανουράκη έως και σήμερα, έχει επιδείξει τεράστια αυτοσυγκράτηση ειδικά μέσω της εφημερίδα σας (η οποία χρησιμοποιείται ως προνομιακό βήμα) απέναντι στις απαράδεκτες προκλήσεις των κ.κ Θ. Σαρζετάκη και Α. Διακοσάββα εναντίον του Ιδρύματος, των μελών του διοικούντος οργάνου, του καθώς και των συνεργατών του.

Σας καλούμε, να δημοσιεύσετε, έντυπα και ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί Τύπου, την παρούσα επιστολή μας, δηλώνοντας, προς πάσα κατεύθυνση, σε εκτέλεση ηθικής και νομικής υποχρέωσής μας έναντι του Ιδρύματος, της μνήμης του Δωδεκανήσιου ευεργέτη Σωκράτη Φανουράκη και της δικής μας υπόληψης, ως οργάνων του κοινωφελούς νομικού προσώπου ότι είναι η τελευταία φορά, που η αντίδρασή μας εξαντλείται με αυτή την μορφή.
Με κάθε επιφύλαξη δικαιώματός μας
Tο ΔΣ του Ιδρύματος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου