ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Iστορίες φοροδιαφυγής: Προσκύνημα ‘all inclusive’ και σχολή χορού τύπου ΜΚΟ

news room 1 λεπτό ανάγνωση

Επαγ­γελ­μα­τίες στη φορο­δια­φυγή ιερέας και η παπαδιά. Επι­χει­ρη­μα­τίας με τζίρο εκα­τομ­μυ­ρίων δήλωνε ψίχουλα και σχολή χορού είχε μετα­τρα­πεί σε ΜΚΟ. Οι εξω­φρε­νι­κές παρα­βά­σεις που εντό­πισε η Ανε­ξάρ­τητη Αρχή Δημο­σίων Εσόδων

Τάσος Δασό­που­λος

Προ­σκύ­νημα “all inclusive” αλλά χωρίς απο­δεί­ξεις, σχολή χορού ΜΚΟ και ελεύ­θε­ρος επαγ­γελ­μα­τίας με τζίρο από τις αρχές του 2015 μέχρι και το τέλος του περα­σμέ­νου Φεβρουα­ρίου ύψους 8 εκατ. ευρώ που έκοβε απο­δεί­ξεις τις οποίες γνώριζε μόνο ο…εκτυ­πω­τής του, είναι μόνο κάποια από τα περι­στα­τικά που έπιασε η τσι­μπίδα των ελεγ­κτι­κών οργάνων της Ανε­ξάρ­τη­της Αρχής Δημο­σίων Εσόδων.

AdTech AdΟι  έλεγχοι  έγιναν  το  πρώτο  δίμηνο  του  χρόνου  δεί­χνο­ντας  ότι  παρά  τα  δρα­κό­ντια  μέτρα  που   ψηφί­στη­καν  τα  τελευ­ταία   χρόνια   η φορο­δια­φυγή   επι­μέ­νει. Μάλιστα   με  δείγμα   τους  ελέγ­χους  του  πρώτου  διμήνου  του  χρόνου   κατα­γρά­φε­ται  παρα­βα­τι­κό­τητα  πάνω  από  50%

Το πιο χαρα­κτη­ρι­στικό είναι το “all inclusive” προ­σκύ­νημα που προ­σέ­φερε ιερέας σε πιστούς του οποίος μάλιστα μετέ­φερε με ιδιω­τικό πουλ­μα­νάκι. Ως είθι­σται μετά το Προ­σκύ­νημα στον Ιερό Τόπο ακο­λου­θεί γεύμα. Ο συγκε­κρι­μέ­νος ιερέας είχε έτοιμη λύση στο εστια­τό­ριο της συζύγου του η οποία εξυ­πη­ρε­τούσε τους προ­σκυ­νη­τές αλλά δεν έκοβε ούτε μια από­δειξη. Τα στελέχη της Υπη­ρε­σίας Ελέγχου και Δια­σφά­λι­σης Δημο­σίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) που εντό­πι­σαν τις παρα­βά­σεις εφάρ­μο­σαν το νόμο και έκλει­σαν για δύο ημέρες το εστια­τό­ριο της παπα­διάς προ­κα­λώ­ντας την έντονη οργή του ιερέα. Ο ρασο­φό­ρος δια­μαρ­τυ­ρή­θηκε έντονα τον Μητρο­πο­λίτη του ζητώ­ντας να παρέμ­βει για να ξανα­νοί­ξει το κατά­στημα της συζύγου του χωρίς όμως να έχει κανένα απο­τέ­λε­σμα.

Χορός με «αεράτες» απο­δεί­ξεις

Ένα δεύτερο πολύ χαρα­κτη­ρι­στικό περι­στα­τικό είναι σχολή χορού στον Πύργο της Ηλείας η οποία άγνωστο με ποιο τρόπο λει­τουρ­γούσε υπό το καθε­στώς ΜΚΟ! Εισέ­πραττε λοιπόν δίδα­κτρα 25 ευρώ για κάθε ώρα χορού αλλά έκανε πιρου­έ­τες όταν οι λάτρεις του χορού ζητού­σαν απο­δεί­ξεις.

Ο εκα­τομ­μυ­ριού­χος φορο­φυ­γάς

Το τρίτο περι­στα­τικό αφορά έναν εκα­τομ­μυ­ριούχο ελεύ­θερο επαγ­γελ­μα­τία ο οποίος έκοβε απο­δεί­ξεις από υπο­λο­γι­στή ο οποίος όμως δεν είχε δηλωθεί στην ΑΑΔΕ. Ο εν λόγω κύριος έκανε τζίρο -από τις αρχές του 2015 μέχρι και το τέλος Φεβρουα­ρίου όταν πιάστηκε- 8 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ (τα 3,7 εκατ. ευρώ μόνο το 2015) από τα οποία στις φορο­λο­γι­κές του δηλώ­σεις εμφά­νιζε μόνο 280 χιλιά­δες ευρώ.

Τα στελέχη της ΥΕΔΔΕ έκαναν έλεγχο μετά από καταγ­γε­λίες και σε 15 πρα­τή­ρια υγρών καυ­σί­μων σε όλη την χώρα και βρήκαν σε όλα παρα­βά­σεις που αφο­ρού­σαν λαθραία καύσιμα νοθεία και φυσικά φορο­δια­φυγή από πωλή­σεις καυ­σί­μων χωρίς απο­δεί­ξεις.

Συνο­λικά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου τα συνερ­γεία της ΥΕΔΔΕ διε­νήρ­γη­σαν 1485 ελέγ­χους εντό­πι­σαν 852 επι­χει­ρή­σεις με παρα­βά­σεις και βεβαί­ω­σαν 3074 φορο­λο­γι­κές παρα­βά­σεις.

Ειδι­κό­τερα, τον Ιανουά­ριο βγήκαν για ελέγ­χους 161 συνερ­γεία τα οποία διε­νήρ­γη­σαν συνο­λικά 639 ελέγ­χους εντό­πι­σαν 348 επι­χει­ρή­σεις με παρα­βά­σεις (παρα­βα­τι­κό­τητα 54,46%) και βεβαί­ω­σαν 964 παρα­βά­σεις.

Το Φεβρουά­ριο δρα­στη­ριο­ποι­ή­θη­καν 198 συνερ­γεία που έκαναν 846 ελέγ­χους και δια­πί­στω­σαν 504 επι­χει­ρή­σεις με παρα­βά­σεις (παρα­βα­τι­κό­τητα 59,57% ) βεβαιώ­νο­ντας συνο­λικά 2110 φορο­λο­γι­κές παρα­βά­σεις.

news247.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.