Συνεντεύξεις

Ελευθερία Φτακλάκη: «Ο τουρισμός δεν αποτελεί μια ευκαιριακή ενασχόληση»

“Ως περιφερειακή αρχή καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα πολύ σημαντικό έργο στα νησιά μας και να δρομολογήσουμε έργα που θα ολοκληρωθούν έως το 2015 μέσω του ΕΣΠΑ, 2007-2013. Δώσαμε μάχες για να ξεμπλοκάρουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ και να τα κατευθύνουμε σε δράσεις για τον τουρισμό”.

Στις μάχες που δόθηκαν για να βρεθεί πολύ ψηλά σε απορροφήσεις από το ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και έτσι να δρομολογηθούν σημαντικά έργα υποδομής και να υλοποιηθούν δράσεις σε καίριους τομείς, όπως ο τουρισμός, αναφέρεται σε συνέντευξή της στη “δ”, η αντιπεριφερειάρχης κ. Λίτσα Φτακλάκη.

«Εμείς, όχι μόνο το πετύχαμε αλλά καταφέραμε να υλοποιήσουμε καινοτόμες δράσεις για τον τουρισμό και να δημιουργήσουμε εργαλεία και μηχανισμούς επιστημονικής παρακολούθησης του τουριστικού προϊόντος στο Ν. Αιγαίο.
Το ισοζύγιο για το έργο μας στον τουρισμό είναι θετικό, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε”, δηλώνει η κ. Φτακλάκη.

Σε ερώτηση αν θα είναι υποψήφια στις εκλογές της ΤΑ, η κ. Λίτσα Φτακλάκη δηλώνει πως είναι έτοιμη για τη μάχη που θα δοθεί. “Θα είμαστε έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα για να δώσουμε τη μάχη μας με στόχο, να κερδίσουμε. Οι συμπολίτες μας είναι αυτοί που θα κρίνουν και θα προκρίνουν αυτούς που πραγματικά έχουν τα εχέγγυα να δουλέψουν για τα νησιά μας, να παράξουν έργο και να συμβάλουν στη ανάπτυξη της περιφερειακής μας οικονομίας”.

Η συνέντευξη της κ. Λ. Φτακλάκη, αναλυτικά:
• Πόσο δύσκολη ήταν η θητεία που πέρασε για την περιφερειακή αρχή και ποιες αντιξοότητες συναντήσατε, ως αντιπεριφερειάρχης τουρισμού;
Η θητεία μας ως περιφερειακή αρχή ήταν μια θητεία με πολλές προκλήσεις αλλά σαφώς και με πολλά εμπόδια και προβλήματα. Κι αυτό είναι απολύτως λογικό γιατί ο θεσμός της αιρετής αυτοδιοίκησης, ως νεοσύστατος θεσμός, έδειξε από την αρχή τα τρωτά του σημεία και τις αδυναμίες του. Η κυριότερη αδυναμία της αιρετής Περιφέρειας αφορά, στην έλλειψη αρμοδιοτήτων, που να ισχυροποιούν το ρόλο της, στη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης. Μια δεύτερη αδυναμία που αντιμετωπίσαμε είναι η απουσία πόρων καθώς, όπως γνωρίζετε, το 2013 περικόπηκαν οι ΚΑΠ στο 70% για τις Περιφέρειες, γεγονός που αποδυνάμωσε κατά πολύ το έργο μας. Όμως παρ´ όλα τα προβλήματα, ως περιφερειακή αρχή καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα πολύ σημαντικό έργο στα νησιά μας και να δρομολογήσουμε έργα που θα ολοκληρωθούν έως το 2015 μέσω του ΕΣΠΑ, 2007-2013.

Προβλήματα αντιμετωπίσαμε και στον τομέα του Τουρισμού, καθώς, ενώ αποτελεί το σημαντικότερο πυλώνα της περιφερειακής μας οικονομίας, παρ´ολα αυτά οι αρμοδιότητες που έχουμε από τον Καλλικράτη είναι περιορισμένες και αφορούν μόνο σε δράσεις τουριστικής προβολής. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως όταν δεν έχεις ουσιαστικές αρμοδιότητες στο σημαντικότερο τομέα της τοπικής μας οικονομίας, πώς να ασκήσεις πολιτικές που θα δώσουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στα νησιά μας; Όμως, παρά τις αντιξοότητες και την απουσία αρμοδιοτήτων, εμείς παλέψαμε για να αναδείξουμε τα νησιά μας, να δημιουργήσουμε θεσμούς που θα στηρίξουν τον τουρισμό και θα θέσουν τις βάσεις για μια νέα προσέγγιση της τουριστικής αγοράς. Επίσης, δώσαμε μάχες για να ξεμπλοκάρουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ και να τα κατευθύνουμε σε δράσεις για τον τουρισμό.

Εμείς, όχι μόνο το πετύχαμε αλλά καταφέραμε να υλοποιήσουμε καινοτόμες δράσεις για τον τουρισμό και να δημιουργήσουμε εργαλεία και μηχανισμούς επιστημονικής παρακολούθησης του τουριστικού προϊόντος στο Ν.Αιγαιο, όπως είναι η τουριστική διαδικτυακή πύλη – www.aegeanislands.gr- , το Παρατηρητήριο Αειφόρου Τουρισμού, ο μηχανισμός στήριξης των φορέων του τουρισμού και πολιτισμού. Ενισχύσαμε τα δυο Επιμελητήρια για να αναπτύξουν το brand Aegean cuisine και να το καθιερώσουν ως αιγιακό σήμα ποιότητας. Ανάμεσα στο πανεπιστήμιο Αιγαίου την εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης ανά νησί για την ανάδειξη ειδικών μορφών τουρισμού προκειμένου κάθε νησί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και να διαφοροποιήσει το προϊόν του. Το ισοζύγιο για το έργο μας στον τουρισμό είναι θετικό, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και κυρίως μέσω της υπέρμετρης γραφειοκρατίας, της έλλειψης αρμοδιοτήτων, της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, της μείωσης των πόρων, εμείς καταφέραμε να καταξιώσουμε στο διεθνή τουριστικό χάρτη το Αιγαίο. Επιτύχαμε να επικοινωνήσουμε το τουριστικό μας προϊόν με σύγχρονους όρους μάρκετινγκ και επικοινωνίας και θέσαμε τις βάσεις για τη δημιουργία νέων προϊόντων που θα ενισχύσουν το τουριστικό προφίλ των νησιών μας. Άλλωστε, τα αποτελέσματα της περσινής χρονιάς αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, καθώς σε επίπεδο Περιφέρειας είχαμε 16% αύξηση, ενώ φέτος οι προβλέψεις δείχνουν να σπάμε κάθε ρεκόρ αν οι συνθήκες παραμείνουν σταθερές.

• Με ποιο τρόπο πρέπει το κράτος να στηρίξει την Περιφέρεια για να λειτουργήσει χωρίς σοβαρά προβλήματα;
Να αποκεντρώσει αρμοδιότητες στις Περιφέρειες για να αποκτήσει η αιρετή Περιφέρεια το ρόλο που τις αρμόζει. Γιατί αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη, η ανάπτυξη δεν θα έλθει από το κέντρο αλλά από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν επιτέλους οι εκάστοτε κυβερνώντες και να τολμήσουν να εκχωρήσουν αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση μαζί με τους ανάλογους πόρους. Μια μεγάλη επιτυχία που καταφέραμε ως Περιφέρειες είναι στο ΕΣΠΑ 2, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά μας Προγράμματα για το 2014-2020 να είναι πολυτομεακά και πολυταμειακά για να έχουμε τη δυνατότητα εμείς, οι τοπικές κοινωνίες να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε έργα σε περιφερειακό επίπεδο. Επίσης, καταφέραμε να διαχειριστούμε εμείς στην επόμενη προγραμματική περίοδο το 30% των πόρων του επιχειρησιακού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και αλιείας.

Επομένως, η Περιφέρεια στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα διαθέτει έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό, που εκπονήθηκε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο Περιφερικής Ανάπτυξης (ΙΠΑ) σε διαβούλευση με όλους τους τοπικούς φορείς αλλά και τους ανάλογους πόρους για την υλοποίηση των έργων που πρέπει να γίνουν στα νησιά μας. Βεβαίως και τους κοινοτικούς πόρους εμείς φροντίσαμε να τους αυξήσουμε καθώς το ποσό που μας αναλογούσε ως Ν. Αιγαίο λόγω του ότι ανήκουμε στις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες ήταν κατά το ήμισυ από αυτό που πετύχαμε. Δηλ. από τα 60 εκ. € που ήταν η αρχική κατανομή της κοινοτικής συμμετοχής, φθάσαμε σήμερα να έχουμε 120 εκ. € κοινοτική συμμετοχή, δηλ. 240 εκ. € με την εθνική συμμετοχή και με την προοπτική να αυξηθούν ακόμα περισσότερο καθώς υπάρχουν και πόροι από τα ταμειακά των υπουργείων και από Ταμείο Συνοχής που μας αναλογούν.

• Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό σε ποια σημεία της θητείας σας θα στεκόσασταν καθώς στον τομέα της προβολής των νησιών έγιναν πολλά βήματα;
Θεωρώ πως καθ´ολη τη διάρκεια της θητείας μου δούλεψα με όρεξη, με μεράκι και με επαγγελματισμό. Ως εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος είχα την ευθύνη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των διεθνών συνεργασιών και την προεδρία της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ της Περιφέρειας, την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ. Μέσα από αυτό το χαρτοφυλάκιο πετύχαμε να κερδίσουμε αρκετά κοινοτικά προγράμματα πέραν του ΕΣΠΑ, βάλαμε στο προσκήνιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. Αιγαίου, ΑΝΑΠΤΥΞΑΜΕ ισχυρά lobby με αντίστοιχες ελληνικές και ευρωπαϊκές νησιωτικές περιφέρειες, παρακολουθήσαμε συστηματικά τη διαβούλευση για την ΕΕ 2020 στηρίζοντας το δύσκολο έργο του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ για τη διεκδίκηση των επιπλέον πόρων. Διοργανώσαμε μεγάλα συνέδρια, κερδίσαμε Προγράμματα γα την ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, εκπονήσαμε στρατηγικό σχέδιο δράσης για την ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, Αναπτύξαμε δράσεις για το θέμα των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας (ΚοιΝΣΕΠ), δημιουργήσαμε κέντρο στήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και αλλά πολλά, τα οποία έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά στον ετήσιο απολογισμό μας. Ως αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Απασχόλησης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Περιφερειακών Θεσμών και Διεθνών Συνεργασιών από το Νοέμβριο του 2012, θεωρώ πως κάναμε πολλά και στον τομέα του Τουρισμού.

Νομίζω πως το έργο φαίνεται καθώς κινηθήκαμε με σχέδιο, με όραμα για τα νησιά μας και με στοχευμένες δράσεις. Το σημαντικότερο όλων για εμένα είναι το γεγονός πως καταφέραμε να κάτσουμε όλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι, αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού, τουριστικοί φορείς, κοινωνικοί εταίροι, Πανεπιστήμιο, και εν γένει όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό και να αναπτύξουμε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας.

Αναπτύξαμε μια πολυεπίπεδη διακυβέρνηση από κάτω προς τα πάνω με συνέργειες, συνεργασίες και συντονισμένες δράσεις. Για αυτό και δημιουργήσαμε το Περιφεριακό Συμβούλιο Τουρισμού, ένα μηχανισμό διαβούλευσης για τον τουρισμό στο Ν. Αιγαίο. Δεν σταματάμε όμως εδώ, προχωράμε το σχεδιασμό μας. Χτίζουμε βήμα – βήμα ένα γερό οικοδόμημα που θα αλλάξει τον τρόπο ανάπτυξης του Τουρισμού στα νησιά μας. Θέλουμε να δημιουργηθούν δομές που θα στηρίξουν τη βαριά μας βιομηχανία και θα την αναπτύξουν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της διεθνούς τουριστικής αγοράς. Πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να είμαστε σε επαγρύπνηση γιατί ο ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος και οι προκλήσεις απαιτητικές. Αυτό που αποδείξαμε μέσα από το έργο μας είναι πως ο τουρισμός δεν αποτελεί μια ευκαιριακή ενασχόληση και ούτε μπορεί να βασιστεί σε ερασιτεχνισμούς. Απαιτεί στρατηγική, επαγγελματισμό και όραμα.

Άρα, δεν επαναπαυόμαστε στο γεγονός πως έγιναν πολλά στον τομέα της προβολής των νησιών μας και σας ευχαριστώ που το αναγνωρίζετε δημόσια, αλλά συνεχίζουμε το έργο μας μέχρι και την τελευταία ημέρα της θητείας μας και αν οι συμπολίτες μας μας τιμήσουν και πάλι με τη ψήφο τους έχουμε ακόμα πολλά να προσφέρουμε στα νησιά μας.

• Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ευρισκόμενος στην Αθήνα ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Θα υπάρξει και συνεδρίαση της παρατάξεως για το θέμα αυτό;
Γνωρίζετε πολύ καλά πως τον περιφερειάρχη, Γιάννη Μαχαιρίδη, τον πίεσαν τα στελέχη της παράταξής του, για να είναι εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης στις επικείμενες εκλογές. Θεωρούμε, όχι μόνο εμείς, αλλά και η πλειοψηφία του κόσμου πως έχει ακόμα έργο να επιτελέσει. Άλλωστε, κανείς δεν αμφισβητεί το έργο που έχει παραχθεί επί των ημερών του και τις προσπάθειες που καταβάλλει αλλά και τους αγώνες που δίνει για να ολοκληρωθούν τα έργα που παραδίδουμε στους νησιώτες μας. Η παράταξη έδωσε το πράσινο φως στη νέα υποψηφιότητα του Γιάννη Μαχαιρίδη, όταν συνεδρίασε στη Ρόδο, τον Ιανουάριο, όπου του ζητήσαμε να ηγηθεί εκ νέου και σε αυτές τις εκλογές. Κανείς δεν αμφισβήτησε την υποψηφιότητα του, ακόμα και όσοι ανακοίνωσαν πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, δεν αντιτάχτηκαν στην πρόταση της πλειοψηφίας, να είναι ο Γιάννης Μαχαιρίδης και πάλι ο επικεφαλής της παράταξής μας. Τώρα πλέον η απόφαση έγκειται στον ίδιο, να ανακοινώσει την κάθοδο του στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Από εμάς ο κύβος ερρίφθη…

• Θα είστε υποψήφια στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης; Θεωρείτε πως με τις υποψηφιότητες που έχουν ανακοινωθεί η μάχη θα είναι δύσκολη;
Σαφώς και θα είμαι, καθώς γνωρίζετε πόσο πολύ πιστεύω στο θεσμό της αιρετής περιφέρειας και νιώθω πως έχω ακόμα πολλά να προσφέρω από αυτό το μετερίζι. Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι δύσκολη και προσωπική μου αρχή να μην υποτιμώ ποτέ τους αντιπάλους μου. Άρα, υπό αυτό το πρίσμα κανείς δεν πάει για περίπατο αλλά για να κερδίσει μια μεγάλη μάχη. Η κάθε παράταξη κατεβαίνει σε αυτή τη μάχη με τα όπλα που διαθέτει και με το δυναμικό της. Εμείς, θα είμαστε έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα για να δώσουμε τη μάχη μας, με στόχο να κερδίσουμε. Οι συμπολίτες μας είναι αυτοί που θα κρίνουν και θα προκρίνουν αυτούς που πραγματικά έχουν τα εχέγγυα να δουλέψουν για τα νησιά μας, να παράξουν έργο και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιφερειακής μας οικονομίας.

• Ποια είναι τα μηνύματα για την επόμενη τουριστική σεζόν και τι δεν πρέπει να κάνουν οι τουριστικοί φορείς;
Μόλις επέστρεψα από την έκθεση του Βερολίνου, την ITB, το βαρόμετρο του τουρισμού και οφείλω να πω πως τα μηνύματα είναι υπέρ του δέοντος αισιόδοξα, γεγονός που προκαλεί αμηχανία στους ίδιους τους ξενοδόχους λόγω των αυξημένων κρατήσεων. Αν οι συνθήκες διατηρηθούν και δεν διαταραχθεί η ρωσική αγορά από τα προβλήματα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τότε πράγματι φέτος θα μιλάμε για τουριστικό θαύμα.

Αυτή η προοπτική αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για τα νησιά μας καθώς θα ανασάνουν από την παρατεταμένη κρίση που ζει η χώρα μας και σαφώς αν αυτή η κατάσταση διατηρηθεί και του χρόνου, τότε ναι θα μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη του Τουρισμού στα νησιά μας. Για αυτό σε αυτήν την τόσο νευραλγική για τον τουρισμό περίοδο, είναι σημαντικό οι ξενοδόχοι μας να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να μπορέσουν από κοινού να αναβαθμίσουν το τουριστικό μας προϊόν.

Τι σημαίνει αυτό; Καλύτερες τιμές και άρα καλύτερους πελάτες. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Η διακίνηση περισσότερου χρήματος στην τοπική αγορά κάτι που ακόμα αποτελεί ένα ζητούμενο κι ας είχαμε το 2013, αύξηση 16% των επισκεπτών σε επίπεδο περιφέρειας. Η τοπική μας οικονομία δεν κατάφερε να επωφεληθεί από αυτή την αύξηση όσο θα έπρεπε. Άρα παραμένει ένα ζητούμενο πως τα διψήφια νούμερα στον τουρισμό θα αφήσουν το αποτύπωμα τους και στην τοπική αγορά. Είναι ένα στοίχημα που θα πρέπει να το πετύχουμε όλοι μαζί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

 • Ovo Ovo    24.03.2014 05:44

  Έχει ανοίξει ήδη η σεζόν και το έτος πολιτισμού … είναι καθ’ οδόν και έρχεται!
  Αλήθεια με πόση προχειρότητα και ελαφρότητα αντιμετωπίζεται ο πολιτισμός όταν στην ποδιά του σπαράζονται κατά δεκάδες οι πολιτικοί.
  Όταν είσαι δημόσιος φορέας και κάνεις έτος πολιτισμού ή ένα έτος οτιδήποτε, το κάνεις για 3 λόγους:

  1. Για να αναδείξεις τον τοπικό σου πολιτισμό στην τοπική κοινωνία. Σωστά;

  2. Για να προσελκύσεις τουρίστες – επισκέπτες. Σωστά;

  3. Για να τονώσεις την τοπική σου οικονομία. Να κανονίσεις δηλαδή σύμπραξη όλων των πολιτιστικών φορέων της περιοχής σου και να κάνεις ένα μεγάλο πλάνο και προγραμματισμό, να χρηματοδοτηθείς εγκαίρως και να διανέμεις τα κονδύλιά σου όπως πρέπει. Σωστά;

  -Μια περιφέρεια που θέλει να σέβεται τον εαυτό της,
  -Μία πολιτεία που θεωρεί τον πολιτισμό επί την ουσίας σημαντικό,
  -Μια χούφτα πολιτικοί που θέλουν να ονομάζονται και να θεωρούνται σοβαροί ή οι καλύτεροι,

  κάνουν τα εξής:
  προγραμματίζουν τις δράσεις τους τουλάχιστον 1 χρόνο πριν. Δηλαδή, εντός του 2013 φτιάχνουν ένα πρόγραμμα και το ανακοινώνουν μέσα στο 2013, ώστε να το προωθήσουν οι τουριστικοί φορείς! Να το κοινοποιήσουν σωστά και με καθοδήγηση, ώστε να πετύχει και από πλευράς ποιότητας και από πλευράς επισκεψιμότητας.

  Το να ανακοινώνει η κα. Φατλάκη από το 2013 έτος πολιτισμού ως σκόρπια λόγια και να έχεις φτάσει στον Απρίλιο του 2014 και να είσαι ακόμη στα λόγια χωρίς “τρανταχτό” πρόγραμμα, είναι αν μη τι άλλο πρόχειρο, βιαστικό και φτιαγμένο στο πόδι.

  Είναι πασιφανές ότι πρόκειται για μεγάλη πρεμούρα, οι πολιτκοί να πείσουν ότι ενδιαφέρονται πολύ για το νησί και ότι κάνουν τα πάντα γι’ αυτό!

  Και είναι πασιφανές ότι 10 πολιτιστικές ενέργειες και 10 μικροσυναυλίες που θα διενεργήσουν 10 σύλλογοι, θα ενσωματωθούν πάλι κάτω από την “στέγη” του έτους πολιτισμού.

  Μετά θα το πάρουμε όλο αυτό και θα το κάνουμε προεκλογική σούπα (… με γιουβαρλάκια), μπας και πείσουμε τους ψηφοφόρους ότι ΕΜΕΙΣ κάνουμε “πράγματα” και δράσεις για τον πολιτισμό μας, ώστε να μας ξαναψηφίσουν!

  Αυτό που οι πολιτικοί αγνοούν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι, για να κάνεις κάτι δυνατό και επιτυχημένο ώστε να σου αποφέρει ψήφους και φήμη, απαιτεί πολλή δουλειά, πολλή γνώση, πολλά χρήματα, πολύ χρόνο και κυρίως μέτρο! Πολύ μέτρο! Κρίνοντας τους χρόνους της, είναι σαν να δημιουργούμε κάτι για να “παίζει ο κοσμάκης”.

  Είναι γνωστή η ιστορία των πολιτικής με τον πολιτισμό. Η πολιτική θέλει “σκηνή”, ο πολιτισμός έχει και απαιτεί “βάθος”. Εύχομαι να μην πάνε άπατοι οι πολιτικοί μέσα του! Χορτάσαμε ναυάγια 🙂

Σχολιασμός άρθρου