Ειδήσεις

Ν. Σαντορινιός: «Θα ακολουθήσουμε την παρότρυνση των συμπολιτών μας. Δεν θα κάνουμε πίσω»!

Η Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας άρχισε να υλοποιεί το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει προεκλογικά. Ολοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις 25 Γενάρη, βλέπουν επιτέλους το μέλλον με ελπίδα και αξιοπρέπεια.
Παρά τις προεκλογικές και μετεκλογικές κορώνες της αντιπολίτευσης η χώρα μας για πρώτη φορά διαπραγματεύεται πολιτικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Το πρόγραμμα που τα τελευταία χρόνια διέλυσε την κοινωνία είναι πλέον κατά κοινή ομολογία νεκρό! Είναι ένα πρόγραμμα που δεν μπορούμε να το συζητήσουμε, που δεν μας επιτρέπει η λαϊκή εντολή να το αναστήσουμε!
Ήρθε η ώρα να αποκατασταθούν οι αδικίες, να επανέλθει η δικαιοσύνη, να κυνηγηθεί η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή και το λαθρεμπόριο. Ολα αυτά αποτυπώνονται στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού αλλά και στις επι μέρους δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης μας.
Η κυβέρνηση αναλαμβάνει το δύσκολο έργο αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου στη χώρα. Αναλαμβάνει να οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα που θα στηρίζεται στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, που θα αξιοποιεί τους νέους επιστήμονες και δεν θα τους διώχνει μακριά, που θα δώσει και πάλι το χαμόγελο στους πολίτες.
Για να γίνουν αυτά πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας τις βασικές έννοιες της προεκλογικής μας εκστρατείας Δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοκρατία. Πρέπει να φτιάξουμε ένα κράτος που θα εξυπηρετεί τους πολίτες και δεν θα τους ταλαιπωρεί. Ένα κράτος που θα είναι σύμμαχος του πολίτη και όχι εχθρός του. Ένα κράτος που θα αντιλαμβάνεται την έννοια της νησιωτικότητας και θα εφαρμόζει νησιωτικές πολιτικές σε όλα τα επίπεδα άσκησης πολιτικής.
Γιατί η νησιωτικότητα μπορεί να μετατραπεί από γεωγραφικό μειονέκτημα σε παραγωγικό πλεονέκτημα της χώρας μας. Γιατί η χώρα μας είναι η χώρα με τα περισσότερα νησιά στην Ευρώπη. Γιατί η ιστορία, ο πολιτισμός, το περιβάλλον και το κάλλος των νησιών μας προσφέρουν μεγάλο μέρος του ΑΕΠ στη χώρα μας. Γιατί τα νησιά μας είναι αυτά που διασφαλίζουν τα σύνορα μας και επεκτείνουν τη γεωγραφική μας έκταση.
Το κεντρικό κράτος μέχρι τώρα θυμόταν τα νησιά όταν ήταν να εισπράξει, αλλά ξεχνούσε συστηματικά τις υποχρεώσεις του απέναντί τους. Κι αυτές οι υποχρεώσεις δεν είναι μόνο οικονομικές. Έχουν σοβαρές, κρίσιμες εθνικές πτυχές.
Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο να χρονίζει το πρόβλημα της φθηνής και συστηματικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης με το κέντρο. Είναι απαράδεκτο να πεθαίνουν άνθρωποι στα νησιά, εξαιτίας ελλείψεων στα νοσοκομεία και υποτυπώδους ιατρικής κάλυψης.
Οι νησιώτες έχουν ανάγκη να νιώσουν ασφάλεια στον τόπο που μένουν. Το αγαθό της Υγείας είναι το πρώτο και το σημαντικότερο σε οποιονδήποτε τόπο. Γι’ αυτό ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας είναι αδιαπραγμάτευτος.
Το στοίχημα για εμάς είναι να αναμετρηθούμε με την σημερινή οικτρή κατάσταση στις μονάδες υγείας των νησιών. Να αποκαταστήσουμε την επαρκή και αποτελεσματική λειτουργία στα Νοσοκομεία αλλά και των μονάδων υγείας στα μικρότερα νησιά. Γιατί αυτό δεν αφορά μόνο την ποιότητα της ζωής των μόνιμων κατοίκων. Αφορά και τους χιλιάδες επισκέπτες της τουριστικής περιόδου.
Θέτουμε ως στόχο τον σχεδιασμό του δημόσιου δικτύου ακτοπλοΐας και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου. Σημαντικό εργαλείο θα είναι ο δημόσιος φορέας ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, στόχο που τον θέτουμε προς διαβούλευση. Γιατί το σημερινό μοντέλο έχει αποτύχει. Πανάκριβο μεταφορικό κόστος στις κανονικές γραμμές. Πανάκριβες δημόσιες επιδοτήσεις στις λεγόμενες άγονες γραμμές. Και τα νησιά να μην έχουν πλοία.
Πρέπει να ξαναδούμε το μοντέλο δημόσιας διοίκησης, που είναι σχεδιασμένο για την ηπειρωτική Ελλάδα. Και το οποίο στην νησιωτική Ελλάδα είναι δυσλειτουργικό και αναποτελεσματικό.
Τα νησιά μας και ιδιαίτερα τα νησιά της Δωδεκανήσου αποτέλεσαν τον κύριο στόχο των αρπακτικών της Δημόσιας Περιουσίας. Τα φιλέτα των νησιών, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια ετοιμάστηκαν να ξεπουληθούν μέσα από τις αδιαφανής διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ. Ευτυχώς τους πρόλαβε ο λαός!
Σήμερα η τεράστια Δημόσια περιουσία πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος του Δημοσίου σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Γιατί το ξεπούλημα κάθε υποδομής δεν είναι ούτε πρόοδος, ούτε ανάπτυξη. Είναι επιστροφή στην φεουδαρχία.
Τα λιμάνια μας και τα αεροδρόμια μας πρέπει να αναβαθμιστούν και να αποτελέσουν αναπτυξιακά εργαλεία στα χέρια του Δημοσίου και των τοπικών κοινωνιών.
Σχεδιάζουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο τουρισμού που θα στηρίζεται στην ποιότητα και θα επιδιώκει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ένα μοντέλο που θα λειτουργεί εξασφαλίζοντας συνθήκες εργασιακής αξιοπρέπειας για τους ανθρώπους που δουλεύουν στον τουρισμό. Έχουμε τρόπους παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα σε συνδυασμό με τον ποιοτικό τουρισμό.
Η χώρα μας θα μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Οι συμπολίτες μας μπορούν να νιώσουν και πάλι υπερήφανοι για τη χώρα τους.
Για εμάς οι λέξεις που μας εκφράζουν είναι λαϊκή εντολή, αποφασιστικότητα, νέα συμφωνία, δικαιοσύνη και περηφάνεια. Η αποδοχή της κυβέρνησης είναι πρωτοφανής. Στα καφενεία, στο δρόμο, στις συγκεντρώσεις οι πολίτες απαιτούν: «μην κάνετε πίσω ούτε για να πάρετε φόρα! Συνεχίστε έτσι!»
Θα ακολουθήσουμε την παρότρυνση των συμπολιτών μας. Δεν θα κάνουμε πίσω!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου