ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποινικές διώξεις στη διοίκηση της ΔΕΗ για το εργοστάσιο στη Νότια Ρόδο!!

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΔΕΗ 2

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουρ­γή­μα­τος για απιστία, άσκησε χθες η Αντει­σαγ­γε­λέας Πλημ­με­λειο­δι­κών Ρόδου κ. Μαρία – Σοφία Βαΐτση, σε βάρος του προ­έ­δρου και διευ­θύ­νο­ντος συμ­βού­λου της ΔΕΗ ΑΕ κ. Αρθού­ρου Ζερβού, του πρώην προ­έ­δρου κ. Τάκη Αθα­να­σό­που­λου (που υπη­ρε­τεί σήμερα ως πρό­ε­δρος του ΤΑΙΠΕΔ) και σε βάρος ακόμη 4 μελών του συμ­βου­λίου διεύ­θυν­σης της επι­χεί­ρη­σης, που ενε­πλά­κη­σαν στις δια­δι­κα­σίες κατα­σκευής και λει­τουρ­γίας θερ­μοη­λε­κτρι­κού σταθμού παρα­γω­γής ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας στη Νότια Ρόδο, τη διετία 2009 – 2010!

Η κ. Εισαγ­γε­λέας σε 9σέλιδo χει­ρό­γραφο υπό­μνημά της εκτί­μησε ότι η συνο­λική ζημία, που υπέστη η επι­χεί­ρηση, από τις ενέρ­γειες των κατη­γο­ρού­με­νων ανέρ­χε­ται στο ποσό των 74.450.000 ευρώ περίπου!!

Θυμί­ζουμε ότι η έρευνα ξεκί­νησε όταν ο προϊ­στά­με­νος της Εισαγ­γε­λίας Πλημ­με­λειο­δι­κών Ρόδου ζήτησε τον έλεγχο των δια­λαμ­βα­νο­μέ­νων σε ερώτηση που υπέ­βα­λαν με τη δια­δι­κα­σία του κοι­νο­βου­λευ­τι­κού ελέγχου οι βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ.κ. Δημή­τρης Γάκης, Δημή­τρης Στρα­τού­λης, Αθα­νά­σιος Πετρά­κος, Δημή­τριος Γελαλής, Ευάγ­γε­λος Δια­μα­ντό­που­λος, Χαρά Καφα­ντάρη, Βασίλης Κυρια­κά­κης, Αλέ­ξαν­δρος Μεϊ­κό­που­λος, Νίκος Μιχα­λά­κης, Ευγενία Ουζου­νί­δου, Ιωάννης Σταθάς, Νίκος Συρ­μα­λέ­νιος και Δημή­τριος Τσου­κα­λάς για το θέμα.

Εξαι­τίας της διά­στα­σης, που προ­σέ­λαβε η υπόθεση στα ΜΜΕ πανελ­λη­νίως, είχε σημειω­θεί και παρέμ­βαση του οικο­νο­μι­κού Εισαγ­γε­λέα.

Η ΔΕΗ προ­χώ­ρησε σε δια­κή­ρυξη δια­γω­νι­σμού για την κατα­σκευή και εγκα­τά­σταση ενός σταθμού παρα­γω­γής ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας στη Ρόδο. Το έργο δημο­πρα­τή­θηκε, ο ανά­δο­χος επι­λέ­χθηκε, η σύμβαση υπε­γράφη, ωστόσο έλειπε μία σημα­ντική λεπτο­μέ­ρεια:

Το οικό­πεδο που επρό­κειτο να κατα­σκευα­στεί η μονάδα!

Το ιστο­ρικό της υπό­θε­σης φέρεται να έχει ως εξής:

Στις 30 Ιουλίου 2009 υπε­γράφη σύμβαση με αριθμό ΔΜΚΘ – 11 47 201 μεταξύ της ΔΕΗ και της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για «την προ­μή­θεια και εγκα­τά­σταση ενός σταθμού παρα­γω­γής ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας με ντη­ζε­λοη­λε­κτρι­κές μονάδες συνο­λι­κής καθαρής ηλε­κτρι­κής ισχύος σε συν­θή­κες επί τόπου του έργου 110 – 120 MW, απο­τε­λού­με­νου από 6-8 ίδια Η/Ζ με δίχρο­νους ή τετρά­χρο­νους κινη­τή­ρες ντήζελ, καύσιμο μαζούτ χαμηλού θείου και δυνα­τό­τητα καύσης φυσικού αερίου, μετά των βοη­θη­τι­κών κτηρίων και εγκα­τα­στά­σεων, στη θέση Πίσω Κάμπος και Πλάκα Στενή του Δήμου Νότιας Ρόδου, συνο­λι­κού ενδει­κτι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού επέν­δυ­σης κατά τη μελέτη της Επι­χεί­ρη­σης 120 εκα­τομ­μυ­ρίων ευρώ».

Ο δια­γω­νι­σμός που είχε προη­γη­θεί προ­έ­βλεπε εναλ­λα­κτική δυνα­τό­τητα προ­σφο­ράς είτε με χρήση υψηλής από­δο­σης και κατά συνέ­πεια ακρι­βό­τε­ρων δίχρο­νων μηχανών είτε με χρήση τετρά­χρο­νων μηχανών χαμηλής από­δο­σης και χαμη­λό­τε­ρου κόστους αγοράς.

Τελικά η σύμβαση υπε­γράφη με τίμημα 182,7 εκατ. ευρώ δηλαδή ακρι­βό­τερα κατά 62,7 εκατ. ευρώ ή 52% από τον αρχικό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του έργου (120 εκατ. ευρώ) για την κατα­σκευή σταθμού με τετρά­χρο­νες μηχανές χαμηλής από­δο­σης που θα κατα­σκεύ­αζε η εται­ρεία Wartsila Φιν­λαν­δίας.

Ένα χρόνο μετά, στις 31/03/2010, η ΔΕΗ προ­χώ­ρησε στην υπο­γραφή μισθώ­τριας σύμ­βα­σης με την ΚΕΔ με την οποία εκμι­σθώ­νει για διά­στημα 50 ετών έκταση 88.992,00 τμ. για την κατα­σκευή του ΑΗΣ Νότιας Ρόδου.

Στις 21/12/2010 το διοι­κη­τικό συμ­βού­λιο απο­δέ­χθηκε την αγορά του οικο­πέ­δου έναντι τιμή­μα­τος 3.239.000 ευρώ. Η μετα­γραφή και έκδοση πιστο­ποι­η­τι­κού ιδιο­κτη­σίας ολο­κλη­ρώ­θηκε στις 11/10/2011 και στις 13/10/2011 κοι­νο­ποι­ή­θηκε στον ανάδοχο.

Ωστόσο 38 μήνες μετά την υπο­γραφή της σύμ­βα­σης και 8 μήνες μετά την συμ­βα­τική ημε­ρο­μη­νία λει­τουρ­γίας, η κατα­σκευή του έργου δεν ξεκί­νησε γιατί η ΔΕΗ δεν είχε ολο­κλη­ρώ­σει την αγορά του οικο­πέ­δου επί του οποίου, υπο­τί­θε­ται, θα κατα­σκεύ­αζε την μονάδα.

Τα παρα­πάνω επι­βε­βαί­ωσε και ο ίδιος ο πρό­ε­δρος της ΔΕΗ κ. Αρθού­ρος Ζερβός με την από 26-7-2012 εισή­γησή του (ΔΜΚθ 4516 / 26-7-12) στο διοι­κη­τικό συμ­βού­λιο της εται­ρείας. Ο ίδιος τότε ανέφερε ότι «στις 04/05/2012 εκκρε­μεί η έκδοση οικο­δο­μι­κής αδείας για το οικό­πεδο των κυρίων εγκα­τα­στά­σεων, ενώ το οικό­πεδο για τις παρά­κτιες δεν έχει ακόμη ΑΠΟΚΤΗΘΕΙ».

Αυτό οφεί­λε­ται στο γεγονός ότι η διοί­κηση της επι­χεί­ρη­σης, πριν προ­χω­ρή­σει στην αγορά του οικο­πέ­δου δεν είχε εξα­σφα­λί­σει τις ελά­χι­στες προ­ϋ­πο­θέ­σεις που είναι η ιδιο­κτη­σία κατάλ­λη­λου οικο­πέ­δου. Αυτό προ­κύ­πτει και από την 4/4/2012 προ­σω­ρινή διαταγή του Συμ­βου­λίου της Επι­κρα­τείας με την οποία ανε­στάλη η εκτέ­λεση των υλικών ενερ­γειών του νέου σταθμού.

Δύο ημέρες αργό­τερα η Υπη­ρε­σία Δόμησης του Δήμου Ρόδου εξέδωσε την 2276/06.04.2012 ανα­στολή εκτέ­λε­σης της 25/2012 οικο­δο­μι­κής αδείας, με απο­τέ­λε­σμα το έργο να παρα­μέ­νει σε εκκρε­μό­τητα.

Η επι­χεί­ρηση, μετά και τα παρα­πάνω προ­χώ­ρησε κανο­νικά στην προ­κα­τα­βολή τιμή­μα­τος 18,2 εκατ. ευρώ για το β’ στάδιο του έργου, όταν δεν είχε καν ολο­κλη­ρω­θεί η α’ φάση αυτού!

Το ζήτημα είναι ότι οι καθυ­στε­ρή­σεις που προ­κλή­θη­καν από την αμελή συμπε­ρι­φορά της ΔΕΗ έχουν ήδη κοστί­σει στην επι­χεί­ρηση περισ­σό­τερα από 37 εκατ. ευρώ σε πλη­ρω­μές και απο­ζη­μιώ­σεις προς την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

Την ίδια στιγμή ένα ακόμη μέλος του διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λίου κατάγ­γειλε μεθο­δεύ­σεις τόσο κατά τη δημο­πρά­τηση του έργου όσο και την αναι­τιο­λό­γητη υπερ­τι­μο­λο­γη­μένη ανάθεση στην εται­ρεία του κ. Περι­στέρη.

Μάλιστα και η ίδια η εται­ρεία Wartsila σε επι­στολή της προς την ΔΕΗ ανέφερε ότι ένας σταθμός με τετρά­χρο­νες μηχανές και πολυ­τε­λείς υπο­δο­μές και προ­δια­γρα­φές δεν θα κόστιζε πάνω από 820 ευρώ ανά εγκα­τε­στη­μένο KW, όταν το έργο ανα­τέ­θηκε με τιμή 1.600 ευρώ ανά KW.

Στο μεταξύ την ίδια στιγμή η κατα­σκευα­στική εται­ρεία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ανά­δο­χος του έργου, δήλωσε ότι αμε­τά­κλητα απο­σύ­ρε­ται από το έργο, ζητώ­ντας επι­πλέον 12 εκατ. ευρώ ως αντι­στάθ­μι­σμα των δια­φυ­γό­ντων κερδών της. Η εται­ρεία δε, είχε επι­λε­γεί ως ανά­δο­χος του έργου με προ­σφορά υπερ­πολ­λα­πλά­σια (κατά 52% αυξη­μένη) της προ­σφο­ράς που έκανε για το ίδιο έργο φιν­λαν­δική εται­ρεία η οποία είχε συνερ­γα­στεί ξανά στο παρελ­θόν με τη ΔΕΗ.

Εν πάση περι­πτώ­σει η κ. Εισαγ­γε­λέας ανέφερε στο υπό­μνημά της ότι από τη μίσθωση του ακι­νή­του η ΔΕΗ κατέ­βαλε στην ΚΕΔ το ποσό των 98.400 ευρώ και το ποσό των 26.000 ευρώ για τη χρήση του για ένα έτος και τρεις μήνες χωρίς να υφί­στα­ται Μελέτη Περι­βαλ­λο­ντι­κών Επι­πτώ­σεων και πολε­ο­δο­μική άδεια. Ακο­λού­θησε η αγορά του ακι­νή­του με μεγάλη καθυ­στέ­ρηση έναντι 3,4 εκατ. ευρώ και ενώ περι­ήλθε στην ιδιο­κτη­σία της το οικό­πεδο η κατα­σκευή του εργο­στα­σίου ναυά­γισε στο ΣτΕ.

Μέχρι να εκδοθεί η τελευ­ταία απόφαση είχε προη­γη­θεί η υπο­γραφή της σύμ­βα­σης με την ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ και έγιναν έξοδα για τη μετα­φορά του εξο­πλι­σμού, τη φύλαξή του για την κατα­σκευή απο­θη­κών κλπ συνο­λι­κής αξίας 66.756.000 ευρώ ενώ μετά τα προ­βλή­ματα που ανέ­κυ­ψαν και την υπα­να­χώ­ρηση της εται­ρείας κατόπιν δια­κα­νο­νι­σμού η ρήτρα που της κατα­βλή­θηκε περιο­ρί­στηκε από τα 10 στα 4.250.000 ευρώ περίπου.

Η συνο­λική ζημία που υπο­λο­γί­ζει η Εισαγ­γε­λική λει­τουρ­γός ότι υπέστη η επι­χεί­ρηση από το συγκε­κρι­μένο έργο ανέρ­χε­ται στο ποσό των 74.450.000 ευρώ!!.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.