Ρεπορτάζ

Το εμβληματικό κτήριο της Νέας Αγοράς έχει μετατραπεί σε «κουφάρι»

Τρία ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την απόφαση του τέως δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, να προχωρήσει στην αξιοποίηση της μαρίνας Μανδρακίου «πακέτο» με το κτήριο της Νέας Αγοράς, όπως τότε είχε αποκαλύψει η «δ», προκαλώντας σάλο.

Η απόφαση του κ. Φ. Χατζηδιάκου, οδήγησε σε μεγάλη κόντρα με τους μισθωτές της Νέας Αγοράς, σε δικαστική εμπλοκή ανάμεσα στις δύο πλευρές, δίχασε την τοπική κοινωνία και μετέτρεψε ένα εμβληματικό μνημείο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου όπου άλλοτε χτυπούσε η καρδιά του εμπορίου, σε κτήριο-φάντασμα, βουλιάζοντας στην εγκατάλειψη τα καταστήματα των λίγων, εναπομεινάντων ενοικιαστών που όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Άλλη μια τουριστική περίοδος φτάνει στο τέλος της, με το εμβληματικό κτήριο παραδομένο στην εγκατάλειψη και στον αδυσώπητο χρόνο.
Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική τόσο στον περιβάλλοντα χώρο, όπου λειτουργούν λιγοστά πια καταστήματα μετά τις εξώσεις των κακοπληρωτών, όσο και εντός του κτηρίου, όπου στεγάζονται γραφεία αλλά και υπηρεσίες του Δήμου.
Η εγκατάλειψη ενός κτηρίου, που θα μπορούσε να αποτελεί την κορωνίδα του εμπορικού κέντρου της πόλης, είναι εμφανής σε κάθε σημείο, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση στους τουρίστες που επισκέπτονται το συγκρότημα είτε για να απολαύσουν τον καφέ ή το φαγητό τους σε ένα από τα εναπομείναντα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είτε για να κάνουν την βόλτα τους.
Η δημοτική αρχή του κ. Αντώνη Καμπουράκη, προσπαθεί να συμμαζέψει τα σημάδια του χρόνου αλλά και την εγκατάλειψη της προηγούμενης δημοτικής αρχής με τους άστοχους χειρισμούς της οποίας, το εμβληματικό κτήριο μετατράπηκε σε «κουφάρι».
Κλειστές επιχειρήσεις, ερειπωμένα καταστήματα, παρατημένος εξοπλισμός και σκόρπια αντικείμενα συνθέτουν την εικόνα του κτηρίου, που κάποτε αποτελούσε σημείο αναφοράς για το ροδιακό εμπόριο, για τους ντόπιους αλλά και για τους επισκέπτες.
Ακόμα και τα φροντισμένα και περιποιημένα καταστήματα που λειτουργούν, χάρις στην ευθιξία των ιδιοκτητών τους, «χάνονται» μέσα στην γενικότερη εικόνα της εγκατάλειψης.
Και παρά τις «τυμπανοκρουσίες» του κ. Φ. Χατζηδιάκου στις αλλεπάλληλες συζητήσεις του θέματος σε συνεδριάσεις των τοπικών συμβουλίων, πως με την «αξιοποίηση» της Νέας Αγοράς θα αλλάξει η εικόνα του κέντρου της πόλης, επί του παρόντος το μόνο που έχει επιτευχθεί είναι η υποβάθμισή του η οποία φέρει τη σφραγίδα του κ. Χατζηδιάκου, ο οποίος είχε κλείσει εμμονικά τα μάτια του και τα αυτιά του, στις εναλλακτικές προτάσεις που κατατέθηκαν τόσο από τους καταστηματάρχες όσο και από μέλη της μειοψηφίας για την αξιοποίηση του εμβληματικού κτηρίου.

Οι καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς και όσοι δραστηριοποιούνται γύρω από το κτήριο, οι περίοικοι αλλά και η κοινωνία εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στην δημοτική αρχή και τον κ. Αντώνη Καμπουράκη, προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες για να πάρει το μνημείο ζωή και να αξιοποιηθεί έτσι ώστε να μετατραπεί και πάλι σε πόλο έλξης για τους επισκέπτες και σε στολίδι για το κέντρο της Ρόδου, μακριά από την δυσάρεστη εικόνα που παρουσιάζει σήμερα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου