Ειδήσεις

Βουλή: «Οχι» από Πάνο Καμμένο για την ταυτότητα φύλου – Κάτω από τον «πήχυ» των 150 η κυβέρνηση

Καταψήφισαν το άρθρο 3 του νομοσχεδίου για τη διόρθωση της ταυτότητας φύλου οι ΑΝΕΛ, με πρώτο τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. Διαφορετική στάση από τους βουλευτές του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου στην τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ ψήφισε με επιστολή ψήφο, καθώς βρίσκεται στη Βραζιλία.

Αρνητική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές της Ν.Δ, ζητώντας να αποτελέσει βάση νομοθέτησης η πρόταση που κατέθεσε χθες το κόμμα.

Αρνητική ψήφο, με άλλη αφετηρία, και από ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων.

Την επιλογή «παρών» στο άρθρο 3 έκανε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ζητώντας επιπλέον διασφαλίσεις για τη διόρθωση της ταυτότητας φύλου από ανηλίκους. «Ναι» στην αλλαγή φύλου από τα 15 ψήφισε, όμως, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Το επίμαχο άρθρο ψηφίστηκε τελικά από 147 βουλευτές, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπερβεί τον πήχυ της δεδηλωμένης, σε ζητήματα που άπτονται κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. Αντίστοιχο αποτέλεσμα θα είχε υπάρξει και κατά το παρελθόν, πλην όμως τότε η ψήφος της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) είχε συμβάλλει ώστε διατάξεις για την ιθαγένεια ή το σύμφωνο συμβίωσης να λάβουν την έγκριση από την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής. Προφανώς δεν τίθεται ζήτημα μη έγκρισης του άρθρου 3, ούτε βέβαια και ζητήματος τυπικής απώλειας της δεδηλωμένης. Πλην, όμως, το σημερινό αποτέλεσμα συνιστά πλήγμα για την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, ειδικά από τη στιγμή που η αντιπολίτευση έχει αποφασίσει να μην προσφέρει a la carte πλειοψηφία στις νομοθετικές πρωτοβουλίες των υπουργών.

Μετωπική Τσίπρα – Μητσοτάκη

Η επιλογή του πρωθυπουργού να διατηρήσει ανοιχτό το μέτωπο της προσωπικής αντιπαράθεσης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «σημάδεψε» το τέλος και της διήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου». Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώθηκε η αίσθηση που από την αρχή είχε διαμορφωθεί στο Κοινοβούλιο, ότι ακόμα και ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα όπως εκείνο το οποίο επιχειρεί να διευθετήσει το συγκεκριμένο νομοθέτημα, χρησιμοποιείται στο πολιτικό σκηνικό για να στηθούν αντιπαραθέσεις μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Κλείνοντας τη συζήτηση και λίγο πριν από την διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησαν η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή, ο κ. Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ, ενώ παράλληλα και για πολλοστή φορά προσέφερε πολιτική κάλυψη στον κ. Π.Καμμένο και τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, παρά την επιλογή των τελευταίων να καταψηφίσουν κρίσιμο άρθρο του νομοσχεδίου.

«Κάνετε σόου αριστερού προοδευτισμού την ώρα που ασκείτε συντηρητικές πολιτικές. Η ΝΔ δεν ψηφίζει το ανεύθυνο νομοσχέδιο της κυβέρνησής σας» είπε αρχικώς στην τοποθέτησή του ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, και υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταθέσει δική της πρόταση νόμου, σημείωσε πως ως κυβέρνηση η ΝΔ αυτό το νομοθέτημα θα ψηφίσει. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επιπροσθέτως ότι «η κυβέρνηση χωρίς να επιδιώξει αναγκαίες συναινέσεις επιχειρεί πάλι να νομοθετήσει», αναφέρθηκε στην διαφωνία των ΑΝΕΛ και πρόσθεσε: «Θα δούμε αν υπάρχει αρραγής πλειοψηφία και δεδηλωμένη στο κοινοβούλιο. Με ενδιαφέρον αναμένω το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας».

Λίγη ώρα αργότερα, σε υψηλότατους τόνους, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για «πολιτικές κυβιστήσεις με στόχο «την διατήρηση συνοχής στο εσωτερικό του κόμματός του». Προσδίδοντας δε χαρακτηριστικά προσωπικής αντιπαράθεσης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο για «πρόβλημα κατανόησης των επιχειρημάτων», ότι «δεν καταλαβαίνει τί λέει»: «Εχετε χάσει τη μπάλλα, δεν ξέρετε τί σας γίνεται. Μέσα από την άγνοιά σας, αποδεικνύεται γιαλαντζί φιλελεύθερος», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Να είστε λίγο πιο ψύχραιμος όταν έρχεστε σε τούτη την αίθουσα» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης τους υψηλούς και επιθετικούς τόνους του πρωθυπουργού, σημειώνοντας: «Σας δημιουργούν μεγάλο πολιτικό πρόβλημα ορισμένα ζητήματα», εννοώντας και διαφωνίες ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη στάση του κ. Καμμένου.

«Ερχεστε με καραμέλα τους ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο. Με τον Καμμένο στην κυβέρνηση περνάνε σύμφωνο συμβίωσης, ιθαγένεια, και τώρα ταυτότητα φύλου, παρά το γεγονός ότι τους κατηγορείτε ότι είναι ακροδεξιοί και οπισθοδρομικοί», αντέτεινε ο κ. Τσίπρας.

«Τυχοδιώκτης και όχι ακροδεξιός είναι ο κ. Καμμένος» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης και υπεθύμισε με έμφαση ότι τα προαναφερθέντα νομοσχέδια περνούσαν από τη Βουλή με την άρνηση των ΑΝΕΛ και την θετική ψήφο της ΝΔ.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου