ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπάιντεν: Να ενισχύσουμε στρατιωτικά τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μπάιντεν

Σε μια συνέ­ντευξη εφ΄όλης της ύλης που παρα­χώ­ρησε στο CNN ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν πριν ανα­χω­ρή­σει για περιο­δεία στην Ευρώπη, με κύριο σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλ­νιους, o Τζο Μπάι­ντεν τόνισε ότι η Ουκρα­νία δεν είναι ακόμη έτοιμη για να εντα­χθεί στη Βορειο­α­τλα­νική Συμ­μα­χία.

Εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρα­νία, ένα άλλο κορυ­φαίο ζήτημα που θα συζη­τη­θεί στη Σύνοδο είναι η άρση των εμπο­δίων που θέτει η Τουρκία στην επι­κύ­ρωση της ένταξης της Σου­η­δίας στο ΝΑΤΟ. Δεκα­τέσ­σε­ρις μήνες μετά το αίτημα ένταξης της σκαν­δι­να­βι­κής χώρας, Τουρκία και Ουγ­γα­ρία είναι τα μόνα κράτη που δεν έχουν ανάψει το πράσινο φως, με την Αγκυρα να είναι αυτή που εγείρει διαρκώς ενστά­σεις.

Ο Μπάι­ντεν δήλωσε αισιό­δο­ξος ότι η Σουηδία θα γίνει τελικά δεκτή στο ΝΑΤΟ, σημειώ­νο­ντας ότι το βασικό εμπόδιο είναι η Τουρκία.

«Η Τουρκία επι­διώ­κει τον εκσυγ­χρο­νι­σμό των αερο­σκα­φών F-16. Και ο (Έλληνας πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος) Μητσο­τά­κης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια», τόνισε ο Τζο Μπάι­ντεν. «Οπότε, αυτό που προ­σπαθώ, για να είμαι ειλι­κρι­νής, είναι να συγκρο­τήσω μια μικρή σύμπραξη σε αυτή την περί­πτωση, ώστε να ενι­σχύ­σουμε το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη στρα­τιω­τική ικα­νό­τητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρ­κίας, και να επι­τρέ­ψουμε στη Σουηδία να εντα­χθεί. Αλλά αυτό βρί­σκε­ται ακόμη σε εξέλιξη. Δεν έχει πραγ­μα­το­ποι­η­θεί», σημεί­ωσε.

Επι­κοι­νω­νία Μπάι­ντεν – Ερντο­γάν

Νωρί­τερα, ο Τζο Μπάι­ντεν είχε τηλε­φω­νική επι­κοι­νω­νία με τον Ταγίπ Ερντο­γάν. Οι δύο ηγέτες συζή­τη­σαν το ζήτημα των F-16, των δια­δι­κα­σιών εισόδου της Σου­η­δίας στο ΝΑΤΟ, τη θέση της Ουκρα­νίας στη Συμ­μα­χία, καθώς και τη δια­δι­κα­σία της πλήρους ένταξης της Τουρ­κίας στην Ε.Ε.

Ο Ταγίπ Ερντο­γάν σημεί­ωσε ότι η Σουηδία έχει κάνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύ­θυνση με τις αλλαγές που επέφερε στην αντι­τρο­μο­κρα­τική νομο­θε­σία, αλλά οι υπο­στη­ρι­κτές της τρο­μο­κρα­τι­κής οργά­νω­σης PKK/PYD/YPG συνε­χί­ζουν να πραγ­μα­το­ποιούν δια­δη­λώ­σεις ελεύ­θερα εξυ­μνώ­ντας την τρο­μο­κρα­τία, γεγονός που – όπως είπε – ακυ­ρώ­νει τα βήματα που έγιναν.

Υπο­γράμ­μισε επίσης ότι δεν είναι σωστό να συσχε­τί­ζε­ται το αίτημα της Τουρ­κίας για F-16 με την ένταξη της Σου­η­δίας στο ΝΑΤΟ και ευχα­ρί­στησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την υπο­στή­ριξή του στο αίτημα της Τουρ­κίας για τα πολε­μικά αερο­σκάφη.

Τέλος, τόνισε ότι η χώρα του είναι ειλι­κρι­νής και τηρεί στάση αρχών όσον αφορά την ένταξή της στην Ε.Ε. και ανέφερε πως θα επι­θυ­μούσε στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλ­νιους η ηγεσία της Ευρω­παϊ­κής Ενωσης να στείλει ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα υπο­στή­ρι­ξης σχετικά με την ένταξη της Τουρ­κίας.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.