Τοπικές Ειδήσεις

Ιδιαίτερα θετικό το μέτρο της επταήμερης βίζας-εξπρές για τους Τούρκους

– Η πληρότητα των πλοίων έφτασε  το 100% και εκδόθηκαν 316 βίζες

Ως ιδιαίτερα θετικό χαρακτήρισε ο ναυτιλιακός πράκτορας Μιχάλης Ροδίτης το μέτρο της επταήμερης βίζας-εξπρές για τους Τούρκους επισκέπτες που εφαρμόζεται από τα τέλη Μαρτίου. Κατά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου σύμφωνα με τον κ. Ροδίτη, η Ρόδος δεχόταν καθημερνά τέσσερα ημερόπλοια από το Μαρμαρίς και το Φετιγιέ με τις πληρότητες να φτάνουν το 80%. Χθες με αφορμή τη λήξη του Ραμαζανιού η κίνηση ήταν αυξημένη.

«Από τις 30 Μαρτίου ξεκίνησε το μέτρο της εξπρές βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες και ήδη ενίσχυσε το θαλάσσιο τουρισμό. Κατά την πρώτη εβδομάδα Απριλίου είχαμε καθημερινά δύο πλοία από Μαρμαρίς και δύο από το Φετιγιέ με πληρότητες 80%.

Σήμερα η πληρότητα των πλοίων έφτασε το 100% και εκδόθηκαν 316 βίζες. Ο αφίξεις θα συνεχιστούν και μετά το Μπαϊράμ. Πλοιοκτήτριες  εταιρείες της Τουρκίας αποφάσισαν για πρώτη φορά να ανοίξουν δρομολόγια από Μποντρούμ για Ρόδο», είπε ο κ. Μιχάλης Ροδίτης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου μαζί με την Ταμία της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Δωδεκανήσου, Γιολάντα Κάππα και τον κ. Γιώργο Αμπντέλ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Πρόσθεσε δε ότι η επιβολή νέων φόρων από το Υπουργείο Ναυτιλίας (e-CharterPermission/Charter Permission Plus και TEPADACH PLUS) μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες στον τουρισμό yachting.

Όπως είπε ο κ. Ροδίτης σε εφαρμογή των Άρθρων 8 και 9 του Ν.4926/2022 ένα σκάφος αναψυχής 12 μέτρων με ξένη σημαία θα πληρώσει  920 ευρώ την εβδομάδα για τον ελλιμενισμό του σε ελληνικό λιμάνι και αντίστοιχα ένα σκάφος 30 μέτρων θα πληρώσει  για την ίδια διάρκεια παραμονής στην Ελλάδα 4630 ευρώ εκτός όλων των άλλων εξόδων.

Ήδη έχουν ακυρώσει τις προσεγγίσεις στη Ρόδο και στα νησιά της Δωδεκανήσου τους πολλά σκάφη ή έχουν τροποποιήσει τα συμβόλαιά τους. Πέρυσι περισσότερα από 2.000 σκάφη αναψυχής ελλιμενίσθηκαν στα Δωδεκάνησα και ενδέχεται να μειωθεί δραματικά ο αριθμός τους φέτος με ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό για την οικονομία των νησιών μας. Γι΄αυτό και πρέπει να παγώσει η εφαρμογή των άρθρων  8 και 9 του Ν.4926/2022, τόνισε ο κ. Ροδίτης.

Ο τουρισμός τσάρτερ

Αντίθετα με το yachting θετικά είναι τα πράγματα για τον τουρισμό Charter. Σύμφωνα με όσα δήλωσε η ταμίας της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Δωδεκανήσου, Γιολάντα Κάππα θετικό πρόσημο (έστω και μικρό) θα έχουν οι αφίξεις από τον Αγγλία, τη Γερμανία, την Πολωνία… Επίσης θετικές είναι οι ενδείξεις και για την αγορά του Ισραήλ παρά το συνεχιζόμενο πόλεμο. Μέχρι το τέλος Απρλίου η Ρόδος θα δέχεται δύο πτήσεις ημερησίως από το Ισραήλ και τον Μάιο θα πραγματοποιούνται δύο πτήσεις εβδομαδιαίως. Από τον Ιούνιο θα εφαρμοστεί το περσινό πτητικό πρόγραμμα. Συνεπώς δεν διαφαίνεται ότι θα μειωθούν οι τουριστικές ροές από το Ισραήλ.

Από τον Ιούνιο μέχρι και το Σεπτέμβριο η Ρόδος θα δέχεται δύο απευθείας πτήσεις εβδομαδιαίως από τα Τίρανα. Τέλος από τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι αφίξεις επισκεπτών υψηλής οικονομικής στάθμης από το Μπαχρέιν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου