Ειδήσεις

Τα «ύποπτα» τουρκικά δρομολόγια και η επιφυλακή της Αθήνας – Οι «πειρατές» της Μεσογείου προκαλούν

Σε επιφυλακή η Αθήνα για τα «ύποπτα» τουρκικά δρομολόγια. Οι «πειρατές» της Μεσογείου προκαλούν και κάνουν μαθήματα νομιμότητας στην Ελλάδα.

Υπό συνεχή παρακολούθηση στο Ανατολικό Αιγαίο από τις ελληνικές αρχές -Πολεμικό Ναυτικό και Λιμενικό – βρίσκεται τις τελευταίες ώρες “ύποπτο” πλοίο το οποίο είχε “απασχολήσει” πριν από μερικές εβδομάδες νότια του Καστελόριζου. Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο Pray κατηγορίας RoRo με σημαία Τανζανίας.

Το πλοίο ξεκίνησε από το λιμάνι της Αττάλειας πριν από 48 ώρες και πλέει με “περίεργο” τρόπο και μικρή ταχύτητα συνεχώς κοντά στις τουρκικές ακτές και σχεδόν πάντα μέσα στα χωρικά ύδατα της γειτονικής χώρας. Το Pray πέρασε μεταξύ Ρόδου και Τουρκίας και συνεχίζει βόρεια κινούμενο “κόστα-κόστα” ανάμεσα στα τουρκικά παράλια και στα ελληνικά νησιά.

Είναι το φορτηγό το οποίο είχε εντοπιστεί στα μέσα Μαρτίου να πλέει νότια του Καστελόριζου με προορισμό τη Λιβύη μεταφέροντας σύμφωνα με πληροφορίες αντιαεροπορικούς πυραύλους. Το Pray είχε ξεκινήσει από τα Δαρδανέλλια πλέοντας κοντά στις Τουρκικές ακτές και όχι μέσα στο Αιγαίο έφτασε ανατολικά της Ρόδου και έστρεψε νότια.

Εκεί όμως το περίμενε συμμαχική αρμάδα με επικεφαλής τη γαλλική φρεγάτα Provence στο πλαίσιο της επιχείρησης “Sea Guardian” σχετικά με την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Το φορτηγό πλοίο αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί στο λιμάνι της Αττάλειας απ’ όπου απέπλευσε προχθές.

Και δεν είναι το μοναδικό “ύποπτο” πλοίο το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται στο “μικροσκόπιο” των ελληνικών αρχών. Τουλάχιστον 7 παλιά φορτηγά σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει η Αθήνα είναι έτοιμα σε τουρκικά λιμάνια για να παραλάβουν μετανάστες προφανώς για να τα μεταφέρουν σε Ελληνικά νησιά ενώ παρακολουθείται η πορεία και άλλων ύποπτων φορτηγών για εμπόριο όπλων ή μεταφορά μεταναστών.

Ενδεικτική του εκνευρισμού της Άγκυρας για την πλήρη εγρήγορση και τα αυξημένα αντανακλαστικά που παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες στη θάλασσα οι ελληνικές δυνάμεις είναι η προκλητική navtex που εξέδωσαν οι γείτονες. Ούτε λίγο ούτε πολύ καταγγέλλουν την Αθήνα ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και προκαλεί εμπόδια στην ελεύθερη ναυσιπλοϊα. Το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας κοντά στο Αγαθονήσι όταν Ελληνικά σκάφη του Λιμενικού και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού ανάγκασαν φορτηγό πλοίο πιθανότατα γεμάτο μετανάστες να αλλάξει ρότα φαίνεται ότι ενόχλησε ακόμη περισσότερο την Άγκυρα.

Εδώ και πολλά χρόνια η Τουρκία έχει μετατρέψει τις navtex σε “εργαλείο” άσκησης πολιτικής καθώς εκδίδει χιλιάδες και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις μένουν μόνο στα χαρτιά. Η απάντηση του Πολεμικού Ναυτικού και των Ελληνικών αρχών ήταν μια σκληρή σε περιεχόμενο ναυτική οδηγία η οποία καταγγέλει την Άγκυρα ότι χρησιμοποιεί τις navtex ως μέσο της αναθεωρητικής τακτικής της. Με στόχο να εγείρει δικαιώματα σε Ελληνικής κυριαρχίας περιοχές και κατ’ επέκταση να τις “γκριζάρει.”.

Στο ελληνικό επιτελείο εκτιμάται ότι η αποτυχία της Τουρκίας τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά να αποσταθεροποιήσει εθνικά εδάφη χρησιμοποιώντας υποκινούμενους μετανάστες την αναγκάζει να αλλάξει στάση. Πάντα όμως στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου που έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί με στόχο να κρατήσει ψηλά την ένταση με την Αθήνα αλλά ταυτόχρονα να εμφανίζεται διεθνώς ως χώρα που τηρεί τη νομιμότητα.

Η Τουρκία εκτέθηκε ανεπανόρθωτα στον Έβρο και κινδυνεύει να εκτεθεί ακόμη περισσότερο στο Αιγαίο αναζητώντας διέξοδο και επιμένοντας να πιέζει την Ελλάδα με “όπλο” τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Η αποφασιστική όμως αντίδραση της Αθήνας που βάζει φρένο στις επιδιώξεις των γειτόνων τους κάνει όλο και πιο νευρικούς.

πηγή newpost.gr

του Κώστα Σαρικά

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου