Ρεπορτάζ

Γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των τραπεζών

Αρχισαν να γίνονται ιδιαίτερα αισθητές οι επιπτώσεις από το τραπεζικό ολιγοπώλιο που απέμεινε να εκμεταλλεύεται την ελληνική αγορά.

Το κλείσιμο σειράς τραπεζών (Εμπορική, Millenium, Συνεταιριστικές, κλπ) έχει οδηγήσει εκατοντάδες δανειολήπτες ενώπιον των γκισέ των νέων, ισχυρών τραπεζών και τους έχει αναγκάσει να ξεκινήσουν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για τα δάνεια που είχαν λάβει τα προηγούμενα χρόνια.

Στη Ρόδο οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες και όλοι τους σήμερα βρίσκονται σε πραγματικά δύσκολη θέση. Οι τράπεζες που έχουν κυριαρχήσει, έχουν ατύπως θεσπίσει τον όρο «απαράδεκτος δανεισμός», που σημαίνει ότι δεν αποδέχονται τους όρους του συμβολαίου που αρχικώς είχε υπογραφεί από τα δύο μέρη.

Δεν αποδέχονται, δηλαδή, την πιθανή ύπαρξη χαμηλών επιτοκίων (για δάνεια της περασμένης δεκαετίας) και μεγάλους χρόνους αποπληρωμής. Μάλιστα οι τράπεζες, προκειμένου να ισχυροποιήσουν τη θέση τους έναντι των δανειοληπτών, εφήρμοσαν μια μέθοδο προκειμένου να αναγκάσουν τους πάντες (συνεπείς και ασυνεπείς δανειολήπτες) να βρεθούν σε μειονεκτική θέση.

Η μέθοδός τους ήταν απλή και εφαρμόσθηκε για όλους ανεξαιρέτως. Με το πρόσχημα της εκκαθάρισης, δεν δέχθηκαν από τους δανειολήπτες τις δόσεις που έπρεπε να καταβάλουν εμπρόθεσμα για τα εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Η καθυστέρηση της υποτιθέμενης εκκαθάρισης των πρώην τραπεζών, τηρήθηκε για περίπου τρεις. Ετσι με τον τρόπο αυτό, ακόμα και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, εμφανίσθηκαν στη λίστα με τα κόκκινα δάνεια. Από τη μια στιγμή στην άλλη οι δανειολήπτες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε μια μεγάλη πλεκτάνη, από την οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να απεμπλακούν.

Οι τραπεζίτες τώρα καλούν τους δανειολήπτες των «κόκκινων δανείων» να υπογράψουν νέες συμβάσεις, με υψηλά επιτόκια, και μικρότερους χρόνους απληρωμής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι νέες συμβάσεις περιλαμβάνουν και κεφαλαιοποίηση των καθυστερημένων τόκων, γεγονός που σημαίνει ότι η μέγγενη γύρω από τους ανθρώπους αυτούς σφίγγει ακόμα περισσότερο.

Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Εκείνοι που δεν υπογράφουν τις νέες συμβάσεις έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες απειλές κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Εκείνο πάλι που υπογράφουν, γνωρίζουν πολύ καλά είναι η οριστική τους καταδίκη, διότι μια υψηλή δόση είναι αδύνατον να καλυφθεί υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.

Τοπικά τραπεζικά στελέχη που ομίλησαν προς τη “Δημοκρατική”, εξήγησαν ότι «αυτή είναι η μέθοδος που ακολουθούν όλα τα τραπεζικά καταστήματα. Είναι αδύνατον να υπάρξει παρέκκλιση από αυτήν, ακόμα κι αν υπάρχει θέληση του διευθυντή του εκάστοτε υποκαταστήματος. Ολες οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται από τις αντίστοιχες τραπεζικές επιτροπές πιστώσεων, στην Αθήνα».

Τα ίδια στελέχη έκαναν γνωστό ότι «ο μόνος παράγοντας που είναι δυνατόν να διαπραγματευτεί, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είναι ο χρόνος αποπληρωμής. Τα επιτόκια είναι αδιαπραγμάτευτα». Ωστόσο, έκαναν γνωστό πως «οι πληροφορίες που μας έρχονται από την Αθήνα αναφέρουν ότι επίκειται μείωση των επιτοκίων. Το ύψος της μείωσης και για ποια τραπεζικά προϊόντα δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου