Ειδήσεις

Τα δύο εναλλακτικά σενάρια στο συρτάρι του Κυριάκου

Σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς κινούνται στη ΝΔ, αν και ο χρόνος των εθνικών καλπών είναι ακόμα απροσδιόριστος. Εκτίμηση της Πειραιώς είναι ότι ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει (αν δεν έχει ήδη αποφασίσει) για τη συγκεκριμένη στιγμή, βάσει των εξελίξεων και των δημοσκοπικών ευρημάτων, καθώς «ψάχνεται» πότε θα έχει το μεγαλύτερο προσωπικό όφελος γι’ αυτό. Όμως, ούτως ή άλλως, λένε τα γαλάζια στελέχη, σε 1,5 μήνα οι πολίτες είναι δεδομένο ότι θα ψηφίσουν για το Ευρωκοινοβούλιο και την Αυτοδιοίκηση, οπότε «είτε το θέλει η κυβέρνηση είτε όχι, εκεί θα σταλούν από το λαό τα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνεις».

Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνεται και η στρατηγική του κόμματος για την… τελική ευθεία, με το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει σε ετοιμότητα δύο εναλλακτικές, που σχετίζονται με την ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών: αν δηλαδή θα γίνουν τον Μάιο μαζί με τις άλλες δύο ή αργότερα, όπως αυτή τη στιγμή υποστηρίζει επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου.

Στην πρώτη περίπτωση και με βάση το γεγονός πως οι εθνικές κάλπες αποτελούν για τη ΝΔ την κορωνίδα των αλλεπάλληλων αναμετρήσεων, βασική στόχευσή της θα είναι να πείσει τους εναπομείναντες αναποφάσιστους και ειδικά εκείνους που δεν την έχουν εμπιστευτεί κατά το παρελθόν, θέτοντάς τους το δίλημμα αν θα δώσουν μια πρώτη ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή την τρίτη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, συμπεριλαμβάνοντας τις δύο εκλογές του 2015. Εν προκειμένω, η όλη γαλάζια στρατηγική θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη του προγραμματικού λόγου της ΝΔ, της «μόνης εναλλακτικής επιλογής» -λένε στην Πειραιώς- που μπορεί να ανατάξει την οικονομία και να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης, μέσω επενδύσεων και εξασφάλισης νέων θέσεων εργασίας.

Στην δεύτερη περίπτωση, εάν δηλαδή τον Μάιο γίνουν μόνο ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές και οι εθνικές τελικά μεταφερθούν χρονικά για αργότερα, η τακτική του κόμματος θα είναι διαφοροποιημένη. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης θα προσδώσει εθνικό χαρακτήρα στις κάλπες για την Ευρωβουλή, με την έννοια ενός ηχηρού μηνύματος αποδοκιμασίας της κυβέρνησης δια της ψήφου στη ΝΔ. Μάλιστα, όπως σημειώνει στενός συνεργάτης του, «δεν επιδιώκουμε απλώς μια… τυφλή αποδοκιμασία της κυβέρνησης, γιατί αυτή είναι προφανής βάσει και των δημοσκοπήσεων. Αυτό που θέλουμε είναι και η επιδοκιμασία της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό μας, τόσο πιο ηχηρό θα είναι το μήνυμα για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής στον τόπο».

Εθνική αναμέτρηση

Στο πλαίσιο αυτό, στην αξιωματική αντιπολίτευση θα επιδιώξουν, με κάθε τρόπο, την λεγόμενη «χαλαρή ψήφο» που είθισται στις ευρωεκλογές, στις οποίες δίνουν καθαρά χαρακτηριστικά εθνικής αναμέτρησης. Οι έως τώρα ενδείξεις, σύμφωνα με τα γκάλοπ για τις κάλπες αυτές, που επικαλούνται είναι αφενός ότι η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι διψήφια και αφετέρου ότι τα μικρότερα κόμματα δεν δείχνουν αυξημένα ποσοστά, αφού και οι ψηφοφόροι τους ακόμα δεν έχουν μπει σε κλίμα εκλογών. Στελέχη της ΝΔ προσδοκούν στη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος έναντι του κυβερνώντος κόμματος και δεν αποκλείουν καθόλου ότι μπορεί να ανακύψει ένα ισχυρό κόμμα εξ αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ, ως αποδοκιμασία προς αυτόν κυρίως απ’ όσους τον εμπιστεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2015. Όπως εξηγούν, ένας αντισυστημικός κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε φάση αβεβαιότητος για την επικείμενη ψήφο του, πιο εύκολα θα αποδοκιμάσει το κυβερνών κόμμα στις ευρωεκλογές, έχοντας -ως εναλλακτική- επιλογές τύπου Βαρουφάκη ή Ζωής Κωνσταντοπούλου. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, θα συνιστούσε ένα ακόμα πρόβλημα στον Αλέξη Τσίπρα καθώς θα ενισχυθεί ένας επιπλέον «πολιτικός παίκτης» στα αριστερά του, με φόντο μάλιστα και τις προσεχείς εθνικές εκλογές και τον όποιο κίνδυνο αυτό επισείει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει να αντιμετωπίσει έναν ακόμα κίνδυνο. Όπως σημειώνουν, «ένα κόμμα που βρίσκεται σε αποδρομή, όταν επιχειρεί διεύρυνση προσπαθώντας να προσεγγίσει μετριοπαθείς ψηφοφόρους, ιστορικά καταφέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που στοχεύει, σε αντίθεση με τα κόμματα που προεξοφλείται ότι θα κερδίσουν στις εκλογές». Φέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την «εντυπωσιακή διεύρυνση» που επιχείρησε να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου το 2004, βάζοντας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ τους Στέφανο Μάνο, Ανδρέα Ανδριανόπουλο, Μαρία Δαμανάκη και Μίμη Ανδρουλάκη. «Αν τότε δεν πέτυχε,  πόσω μάλλον τώρα που ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να πείσει ότι προχωρά σε διεύρυνση μέσω στελεχών εμφανώς μικρότερου βεληνεκούς», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

πηγή euro2day.gr

Φίλιππος Πανταζής

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου