Ρεπορτάζ

Πολυετείς καθείρξεις σε «δουλεμπόρους»

Σε ποινή κάθειρξης 26 ετών και χρηματική ποινή 70.000 ευρώ καταδικάστηκαν χθες από το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι κατηγορούμενοι για παράνομη μεταφορά μεταναστών και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης T.M. του S. 33 ετών, υπήκοος Τουρκίας και A. G. του Α., 40 ετών υπήκοος Γεωργίας, που οδήγησαν «δουλεμπορικό» που μετέφερε 9 Σύρους στην θαλάσσια περιοχή της Ιαλυσού (μπαρ Bikini).
Το δικαστήριο έκρινε αθώους λόγω αμφιβολιών τους συγκατηγορούμενους τους C. M. του A., 31 ετών υπήκοο Συρίας και τον ημεδαπό Γ. Γ. του Γ. 61 ετών, πολιτικό μηχανικό και αθώους τους  M. A. K. του Μ. 35 ετών, υπήκοο Συρίας και C. S. του Μ. 45 ετών, ομοεθνή του, που συνελήφθησαν στην Αθήνα.
Την 16η Μαϊου 2014 περί ώρα 03:50 στελέχη του Λιμενικού που εκτελούσαν βάρδια, εντόπισαν, με τη χρήση θερμικής κάμερας, ύποπτο σκάφος το οποίο αποβίβασε 10 περίπου άτομα στην παραλία της Ιαλυσού.
Ειδοποιήθηκε σκάφος του Λιμενικού που εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και περί την 04:10 ώρα, κατόπιν καταδίωξης μικρής διάρκειας, που ακολούθησε, ακινητοποιήθηκε και συνελήφθησαν οι δύο πρώτοι.
Ταυτόχρονα, στελέχη του Λιμενικού, που χειρίζονταν τη θερμική κάμερα, μετέβησαν στην παραλία, εντόπισαν και συνέλαβαν 9 Σύρους που εστερούντο νομιμοποιητικών ταξιδιωτικών εγγράφων και είχαν αποβιβαστεί από το σκάφος, ονόματι «ASPAK 2» με σημαία Τουρκίας.
Ακολούθως, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που συνέλεξε το Λιμενικό συνελήφθη περί ώρα 05:00 ο τρίτος, που είχε μεταβεί στην παραλία με το υπ’ αριθ. ΥΡΕ 8198 αυτοκίνητο για να παραλάβει τους παράνομους μετανάστες με απώτερο σκοπό να διευκολύνει την προώθησή τους στο εσωτερικό της χώρας.
Στην κατοχή των διακινητών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι έκαστος εκ των λαθρομεταναστών πλήρωσε 3.000 ευρώ στο κύκλωμα για την μεταφορά του στη χώρα.
Ο Γεωργιανός κατέθεσε ότι εργάζεται ως οδηγός σε ταξί του Τούρκου και ότι σε μια κούρσα είχε γνωρίσει έναν Σύρο, ο οποίος του παρουσιάστηκε ως εύπορος και που τον πήγε σε ένα στριπτιζάδικο και τον κέρασε ποτά. Εκεί του είπε ότι έψαχνε για ένα άτομο για να τον μεταφέρει μαζί με έναν φίλο του για αναψυχή στη Ρόδο με ένα σκάφος. Στον Γεωργιανό φέρεται να είπε ότι γνώριζε να οδηγεί σκάφος και ότι συμφώνησαν έναντι σημαντικού ποσού να τους μεταφέρει την ίδια μέρα τα ξημερώματα.
Ο Γεωργιανός υποστήριξε ότι επειδή φοβήθηκε ζήτησε και από τον Τούρκο να τον ακολουθήσει και όταν έφτασαν στο σημείο, παρουσιάστηκαν οι 9 Σύροι. Εκείνος που τον είχε προσλάβει του ζήτησε τότε να τους μεταφέρει στη Ρόδο και εν συνεχεία να επιστρέψει για να παραλάβει και τον ίδιο.
Ο πρώτος και ο δεύτερος υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο για μετανάστες.
Ο C. M. από την άλλη υποστήριξε ότι ουδέποτε παρέλαβε οποιονδήποτε λαθρομετανάστη ούτε και είχε οποιαδήποτε επαφή με τους διακινητές ή τους λαθρομετανάστες.
Ισχυρίστηκε ότι μετέβη στην παραλία μετά από παράκληση για να παραλάβει δυο – τρείς γνωστούς του και να τους μεταφέρει σ’ ένα ξενοδοχείο γιατί είχαν χαθεί. Υποστήριξε ότι το άτομο που του τηλεφώνησε ονομάζεται Σ. Μ. και εργάζεται σε ένα κατάστημα με γούνες.
Οι λιμενικοί της Αθήνας με τη συνδρομή των λιμενικών της Ρόδου κανόνισαν ραντεβού με τους ανωτέρω για να πληρωθούν από τους λαθρομετανάστες για την παράνομη μεταφορά στη Ρόδο.
Αφού παρέλαβαν τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα συνελήφθησαν.
Οι δύο πρώτοι ισχυρίστηκαν ότι εμφανίστηκαν στο ραντεβού για να παραλάβουν για λογαριασμό κάποιου Hamuda αγνώστων λοιπών στοιχείων, υπήκοου Συρίας, το χρηματικό ποσό των 13.500 ευρώ για τη μεταφορά 4 μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Η αμοιβή τους θα ήταν 300 ευρώ για τον καθένα. Ο ημεδαπός δεν έδωσε εξηγήσεις στους λιμενικούς.
-Το ίδιο δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 196 ετών (εκτιτέα τα 25) και χρηματική ποινή 460.000 ευρώ στον Τούρκο δουλέμπορο U. S. του Μ. και ποινή κάθειρξης 96 ετών (εκτιτέα τα 10) και χρηματική ποινή 48.000 ευρώ στους συγκατηγορούμενους του C. S. του F. και K. A. R. του A.
Το πρωί της 2ας Οκτωβρίου 2014 μετά από αξιοποίηση πληροφοριών ακολούθησε συντονισμένη επιχείρηση δια θαλάσσης με σκάφος του Λιμενικού και ιδιωτικό ταχύπλοο σκάφος, στο οποίο επέβαινε και κλιμάκιο λιμενικών αλλά και με περιπολικό από ξηράς.
Εντοπίστηκε και τέθηκε υπό διακριτική παρακολούθηση το ξύλινο σκάφος «ROSINANTE» με σημαία Τουρκίας, το οποίο έπλεε πλησίον των ακτών της Σύμης, με κατεύθυνση τον κόλπο του «Αγίου Γεωργίου».
Επί του σκάφους εντοπίστηκε ικανός αριθμός παράνομων μεταναστών και οι ανωτέρω τρεις διακινητές, οι οποίοι συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω, κατά την διάρκεια αποβίβασης των παράνομων μεταναστών σε βραχώδη περιοχή, στον «Αγιο Γεώργιο».
Συνολικά εντοπίστηκαν 93 Σύροι μετανάστες. Σε περαιτέρω έλεγχο διαπιστώθηκε ότι όλοι εστερούντο νομιμοποιητικών εγγράφων, ενώ είχαν καταβάλει στην Τουρκία, κατά δήλωσή τους, το ποσό των 2.000 € έκαστος για την μεταφορά τους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι συλληφθέντες τους είχαν υποδείξει να δηλώνουν σε τυχόν ελέγχους ότι είναι τουρίστες.
Κατά την προανάκριση οι ανωτέρω διακινητές ομολόγησαν ότι μετέφεραν τους μετανάστες από το Μπόζμπουρουμ της Τουρκίας στη Σύμη έναντι χρηματικού ποσού 5.000 €, ενώ ισχυρίστηκαν ότι “εγκέφαλος” είναι ένας Σύρος ονόματι «HALID» ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου