Τοπικές Ειδήσεις

Διαχειριστικός έλεγχος στο Δήμο Μεγίστης από τη Δ.Υ.Ε.Ε.! Eπικεντρώνεται στη διαχείριση οικοπέδων του Ελληνικού Δημοσίου

Τρεις επιθεωρήτριες της Δημοσιονομικής Υπηρεσίας Εποπτείας και Ελέγχου (Δ.Υ.Ε.Ε.) διενεργούν πολυεπίπεδη έρευνα στο Δήμο Μεγίστης κατόπιν εντολής της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Ο έλεγχος διενεργείται σε εκτέλεση δύο παραγγελιών της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Οι επιθεωρήτριες έχουν ήδη απευθυνθεί στην ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και αναζητούν στοιχεία που αφορούν στη βεβαίωση και είσπραξη του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας και σχετικών αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου Μεγίστης της περιόδου 2008 – 2015
Διενεργείται ταυτόχρονα έλεγχος της περιόδου 2009 – 2014 και επικεντρώνεται κυρίως στην διαχείριση οικοπεδικών εκτάσεων του Ελληνικού Δημοσίου στο νησί. Ερευνάται εξάλλου και η ακίνητη περιουσία του Δήμου, συμπεριλαμβανομένου και του δικτύου των κοινοχρήστων.
Το όλο θέμα αποτελεί συνέχεια παραγγελιών για δύο προκαταρκτικές εξετάσεις που ξεκίνησαν το έτος 2010 και μια το έτος 2014.
Αφορμή αποτέλεσαν διαπιστώσεις του οικονομικού επιθεωρητή Κρήτης και Δωδεκανήσου Μανώλη Χριστοδουλάκη λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή.
Είχε ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να διενεργηθεί ειδικός έλεγχος σε όλους τους τίτλους κτήσεων των εκτάσεων στο Καστελλόριζο, ενώ η υψηλής στρατηγικής σημασίας θέση του νησιού καθιστούσε αναγκαίο να ξεκαθαριστεί εάν τελικοί αποδέκτες συγκεκριμένων εκτάσεων ήταν Τούρκοι ιδιώτες ή εταιρείες τουρκικών συμφερόντων.
Οι φήμες, που έκαναν λόγο για «μαφία» που «αρπάζει» ιδιωτική αλλά και δημόσια γη στο Καστελλόριζο, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2005.
Σύμφωνα με αυτές, στο νησί δρούσε κύκλωμα που οικειοποιούνταν παράνομα εκτάσεις, οι οποίες ανήκαν σε οικογένειες που είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, και στη συνέχεια τις μεταπωλούσαν σε ξένους επενδυτές. Ωστόσο, με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Χριστοδουλάκη το 2008 οι ψίθυροι έγιναν συγκεκριμένες καταγγελίες και ευρήματα και όλοι περίμεναν ότι θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.
Έκτοτε μεσολάβησαν έρευνες της Κτηματικής Υπηρεσίας, αλλαγές κυβερνήσεων, πρωθυπουργών και αρμόδιων υπουργών, ο θάνατος του οικονομικού επιθεωρητή Κρήτης και Δωδεκανήσου, επώνυμες καταγγελίες, δεκάδες δικαστήρια… Κι όμως, ποτέ κανείς δεν έμαθε τι ακριβώς συμβαίνει στο ακριτικό Καστελλόριζο.
Υπήρξε εξάλλου αναφορά για 1.500 (!) συμβολαιογραφικές πράξεις μέσα σε μία δεκαετία, σ’ ένα νησάκι 200 κατοίκων.
Ο επιθεωρητής είχε απευθύνει έκκληση προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τονίζοντας την ανάγκη αυτοψίας από ειδικούς, προκειμένου να εξακριβωθούν αφενός η σκοπιμότητα και αφετέρου η νομιμότητα των μεταβιβάσεων αυτών.
Ένα από τα βασικά ερωτήματα που έθετε τότε ο επιθεωρητής αφορούσε στο ποιοι ήταν οι τελικοί ιδιοκτήτες της γης και των ακινήτων, αφού από τα συμβόλαια προέκυπτε ότι επρόκειτο στην πλειονότητά τους για ξένους επενδυτές ή εταιρείες, αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Για τον λόγο αυτό ζητούσε από το υπουργείο Οικονομικών να γίνει ειδικός έλεγχος όλων των τίτλων κτήσεων των εκτάσεων, ώστε να διαπιστωθεί ποιοι κρύβονταν πίσω από τις επίμαχες μεταβιβάσεις.
Η συντριπτική πλειονότητα των πράξεων νομιμοποίησης είχε γίνει με τη μέθοδο της «χρησικτησίας». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αρκούσαν οι δηλώσεις δύο κατοίκων της περιοχής πως μια έκταση -σε ορισμένες περιπτώσεις έφτανε μερικά χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα- ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο και μία βεβαίωση από το δήμο ότι η έκταση αυτή δεν οφείλει Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για να γίνουν συμβολαιογραφικές πράξεις και να αλλάξουν χέρια τα οικόπεδα.
Σύμφωνα με το πόρισμα, μετά την αρχική πράξη με τη μέθοδο της χρησικτησίας, ακολουθούσαν γονικές παροχές, δωρεές εν ζωή ή ακόμη και εικονικές πωλήσεις μεταξύ των μελών της ίδιας οικογένειας, ώστε να σβήνονται τα ίχνη της αρχικής -αμφισβητούμενης- οικειοποίησης της έκτασης.
Στις περιπτώσεις που οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των οικοπέδων -κυρίως κάτοικοι του εξωτερικού- επισκέπτονταν το νησί και διεκδικούσαν τις περιουσίες τους, οι ντόπιοι, χωρίς δεύτερη σκέψη, προχωρούσαν σε ακυρώσεις των μεταβιβάσεων με αποποίηση ή ακύρωση των συμβολαίων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου