Εντατικούς ελέγχους θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ, στο πλαίσιο εξοικονόμησης νερού και του σχεδιασμού για την νέα σεζόν, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παράνομες συνδέσεις στα δίκτυα ύδρευσης.
Τα συνεργεία θα ξεκινήσουν εντατικούς ελέγχους σε μετρητές ανά το νησί, προκειμένου να εντοπιστούν και να επιβληθούν τσουχτερά πρόστιμα σε όσους ασυνείδητους συνδέουν παρανόμως αντλίες στο δίκτυο ύδρευσης, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το νερό για άρδευση.
Με δεδομένο ότι οι περιπτώσεις αυτές είναι ουκ ολίγες, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν άμεσα έλεγχοι στα δίκτυα ύδρευσης ώστε να εξοικονομηθεί νερό με κάθε τρόπο.
Το καλοκαίρι αναμένεται και φέτος να είναι δύσκολο ως προς την επάρκεια του νερού και για να καταφέρουν να αντέξουν οι υποδομές της ΔΕΥΑΡ, η λελογισμένη χρήση του νερού είναι αδιαπραγμάτευτη, κυρίως από τους επαγγελματίες και τους ξενοδόχους, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση και κυρίως να μην χρησιμοποιείται το νερό ύδρευσης για άρδευση, φαινόμενο το οποίο είναι σύνηθες.
Παράλληλα θα καταγραφούν από την ΔΕΥΑΡ οι ανάγκες ανά δημοτική ενότητα για επιδιορθώσεις και παρεμβάσεις, στο δίκτυο προκειμένου οι εργασίες να ολοκληρωθούν πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, που οι ανάγκες για υδροδότηση θα αυξηθούν κατακόρυφα.
Να σημειωθεί ότι πραγματοποιείται επανέλεγχος όλων των γεωτρήσεων της ΔΕΥΑΡ, ώστε όσες δεν είναι συμφέρουσες είτε να αδρανοποιηθούν είτε το λιγοστό νερό που παράγουν να χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του δικτύου μόνον για λίγες ώρες την ημέρα, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα.
Από την άλλη πλευρά, το πρόβλημα της λειψυδρίας εντείνεται λόγω και της υφαλμύρωσης που παρουσιάζεται στην νότια πλευρά του νησιού, κυρίως, στις τουριστικές περιοχές, όπως η υπεράντληση και η υπερκατανάλωση έχουν επιφέρει τα σημερινά δυσμενή αποτελέσματα, τα οποία δύσκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Η ΔΕΥΑΡ έχει θέσει ως βασική προϋπόθεση για την ομαλή υδροδότηση της Ρόδου την λειτουργία όλων των υποδομών από την μια άκρη του νησιού ως την άλλη, προκειμένου να αξιοποιηθεί ακόμα και η τελευταία σταγόνα νερού.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», οι εξελίξεις για την επάρκεια του νερού και φέτος προδιαγράφονται δυσοίωνες, καθώς όπως όλα δείχνουν το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί αφού σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τις βροχοπτώσεις η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη από πέρυσι ως προς τη στάθμη των υδροφόρων οριζόντων!
Η λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά μπορεί να έχει εξασφαλίσει την επάρκεια νερού στην πόλη της Ρόδου, όμως μεγάλα τμήματα του νησιού απειλούνται εκ νέου με εκτεταμένες διακοπές στην υδροδότηση, αφού πηγές και γεωτρήσεις έχουν «στεγνώσει».
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι ήδη εμφανές σε γεωτρήσεις της ευρύτερης περιοχής της δημοτικής ενότητας Καμείρου πολλές από τις οποίες λειτουργούν οριακά (!) πριν καν βγει ο χειμώνας.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά πάντως για την καλοκαιρινή περίοδο αφού, ούτε το 2017 έβρεξε αρκετά ώστε να γεμίσουν οι υδροφόροι ορίζοντες, γεγονός, που αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά τους πρώτους μήνες του 2018, θα οδηγήσει σε νέες περιπέτειες το νησί κατά την θερινή περίοδο.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ