Ειδήσεις

Σαμαράς ή Τσίπρας: Το δίλημμα των εκλογών

To δίλημμα τουλάχιστον των ευρωεκλογών της 25ης Μαϊου, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια εάν θα γίνουν και εθνικές εκλογές ταυτόχρονα ή νωρίτερα, έθεσε χθες επισήμως ο κ. Αντ. Σαμαράς.
Ο Πρωθυπουργός έσπευσε, συνεπικουρούμενος και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων στο Ζάππειο Μέγαρο, να αναδείξει το δίλημμα των ευρωεκλογών.
Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτατων κυβερνητικών παραγόντων, ανέδειξε ουσιαστικά τον εκλογικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου που αποτυπώνεται στο δίλημμα που θα θέσει η κυβέρνηση: «ναι ή όχι στην Ευρώπη». Παράλληλα, θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως μια καθαρά αντιευρωπαϊκή δύναμη.

Το σκηνικό των ευρωεκλογών και το πολιτικό περιβάλλον κατά το οποίο μπορεί να διεξαχθούν, υπό προϋποθέσεις, και εθνικές εκλογές στήνεται μεθοδικά από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Σαμαράς ήταν σαφής χθες. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαϊου η επιλογή των ελλήνων πολιτών θα είναι μεταξύ του «αν θέλουν την Ευρώπη ή όχι».
Μάλιστα, επέλεξε συνειδητά να στηλιτεύσει την απουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρα από την επίσημη εναρκτήρια τελετή της ελληνικής Προεδρίας το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο Μουσικής στην οποία έδωσε ευρύτερη διάσταση.
Ο Πρωθυπουργός, στα πλαίσια της στρατηγικής του για να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη που δεν επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, χαρακτήρισε την κίνηση του κ. Τσίπρα, όχι μόνο «αντιευρωπαϊκή», αλλά επίσης «αντιδυτική και αντινατοϊκή».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το δίλημμα θα πιάσει τόπο. Μάλιστα ήταν χαρακτηριστική η δημόσια αναφορά του πως ελπίζει πως οι Έλληνες πολίτες, πολλοί εκ των οποίων ασφυκτιούν από τα μέτρα λιτότητας των τελευταίων ετών, θα ψηφίσουν για το μέλλον της πατρίδας τους και των παιδιών τους.
Αναμφίβολα όμως τους όποιους σχεδιασμούς επηρεάζουν και οι αρνητικές δημοσκοπήσεις για τη ΝΔ, παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς είπε πως έχει εμπιστοσύνη στους πολίτες.
Όμως, αναγνώρισε ότι ίσως ψηφίσουν με θυμό, προκαταβάλλοντας ουσιαστικά ότι θα είναι ο θυμός που θα τους οδηγούσε προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ενώ έδειξε ότι στόχος είναι και η αποδυνάμωση της Χρυσής Αυγής, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί, την οποία και χαρακτήρισε ευθέως «αντιδημοκρατικό κόμμα».
Στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στην πορεία προς τις ευρωεκλογές θα σταθεί αρωγός η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το κεντρικό σύστημα των Βρυξελλών. Ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε δημόσια στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και έκανε λόγο για «υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις», οι οποίες πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα», μήνυμα με εμφανείς αποδέκτες.
Η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. ξεκίνησε χθες εν μέσω σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και επισημοποιήθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι η χώρα έχει εισέλθει σε άτυπη πεντάμηνη προεκλογική περίοδο.
Δεν ήταν τυχαία και η κίνηση, άστοχη για αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, από την πλευρά της ΝΔ και η οποία έγινε ανήμερα της έναρξης της ελληνικής προεδρίας, να ταυτιστεί η αξιωματική αντιπολίτευση με την τρομοκρατία.
Η πόλωση κτύπησε «κόκκινο» και υπήρξε σφοδρή σύγκρουση που ενίσχυσε το επιχείρημα πολλών ότι στην πορεία προς τις ευρωεκλογές διαμορφώνονται συνθήκες σκληρής πολεμικής αναμέτρησης, ενώ αναδεικνύεται καθημερινά το μεγάλο χάσμα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Η πολιτική ατμόσφαιρα φορτίζεται επικίνδυνα και είναι σαφές πλέον, ότι διαμορφώνεται το δίλημμα των εκλογών, το οποίο θα είναι «Σαμαράς ή Τσίπρας» και αναμένεται να κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες στην πολιτική ζωή.
Σε αυτό το κλίμα, έμπειροι πολιτικοί αναλυτές αλλά και κορυφαία πολιτικά στελέχη τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ήδη διαμορφώνονται οι συνθήκες της μελλοντικής σύγκρουσης. Ως εκ τούτου θεωρείται δεδομένο ότι στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, αυτή η σύγκρουση θα προσωποποιηθεί στους κκ. Σαμαρά και Τσίπρα.

Τσίπρας: Βρισκόμαστε μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση
Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο είχε σήμερα, στην Αθήνα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Κατά τη συνάντηση ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εκπληρώσουμε την οικουμενική μας αποστολή» και σημείωσε πως συνεχίζει τον διάλογο με τους προκαθήμενους των άλλων εκκλησιών (μάλιστα ανέφερε ότι τον Μάιο θα έχει συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο) αλλά και άλλων μονοθεϊστικών θρησκειών (Ισλάμ, Ιουδαϊσμός).
Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Βαρθολομαίο για τα ζητήματα που θα προτάξει ως υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ειδικότερα για την οικονομική κρίση και την ανάγκη άμεσου τερματισμού της λιτότητας, καθώς και για τη ριζική αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης.
«Ζήτησα από τον Παναγιότατο και τη συνδρομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα ζητήσω και των άλλων Εκκλησιών, στο ουμανιστικό πανανθρώπινο αίτημα να υπάρξει αλλαγή στάσης και αλλαγή της εφαρμοζόμενης μεταναστευτικής πολιτικής, που έχει δυστυχώς μετατρέψει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο ψυχών και τις χώρες υποδοχής σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, σημειώνοντας πως «είναι ένα πρόβλημα που έχει διαστάσεις οικουμενικές, όμως για τις χώρες υποδοχής είναι ένα υπαρξιακό πρόβλημα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, επίσης, πως αν η Ευρώπη δεν δείξει αλληλεγγύη, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει, καθώς «δεν θα μπορέσει να είναι η Ευρώπη που οραματίστηκαν πριν πολλά χρόνια οι ιδρυτές της και που οραματίστηκαν και οι λαοί της στο διάβα των χρόνων».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου