Τοπικές Ειδήσεις

Αθώος ο κατηγορούμενος για την πλαστογραφία στον πρώτο διαγωνισμό αποκομιδής σκουπιδιών στο Δήμο Ρόδου

Η πολύκροτη υπόθεση με κατηγορούμενο εκπρόσωπο εταιρείας που μετείχε στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου «Εργασίες Αποκομιδής και Μεταφοράς Απορριμμάτων και Ογκωδών Αντικειμένων, Μηχανικής και Χειρωνακτικής Σάρωσης και Αποψιλώσεων Κοινοχρήστων Χώρων, περιόδου 2016-2018», με ενδεικτικό προϋπολογισμό 12.681.241,95 € απασχόλησε χθες το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων.
Ο κατηγορούμενος για χρήση πλαστού εγγράφου από υπαίτιο που σκόπευε να προσπορίσει σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτο, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη συνολική ζημία που υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 120.000 ευρώ στρεφόμενη σε βάρος Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και της απόπειρας απάτης με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ στρεφόμενη σε βάρος Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) κρίθηκε με ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου αθώος.
Η Εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε προηγουμένως την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισής του κ.κ. Μιχάλης Καντιδενός και Νικόλαος Βιτώρος κατέστησαν από την έναρξη της διαδικασίας σαφές οτι ο εντολέας τους υπήρξε και ο ίδιος θύμα εκπροσώπου εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων της Κύπρου στον οποίο απευθύνθηκε για να εξασφαλίσει εγκαίρως βεβαίωση πιστοληπτικής ικανότητας μετά από πρόταση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μάλιστα καταμήνυσε, όπως ξανάγραψε η «δημοκρατική», το άτομο αυτό και η υπόθεση απασχόλησε σε πρώτο βαθμό το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών που καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή τον Κύπριο, η έφεση του οποίου έχει προσδιοριστεί για την 24η Φεβρουαρίου 2023.


Η εταιρεία του κατηγορούμενου προκειμένου να μπορέσει να καταθέσει προσφορά στον διαγωνισμό του Δήμου Ρόδου απευθύνθηκε αρχικά στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αιτούμενη την έκδοση εγγυητικής επιστολής ύψους 206.199,06 ευρώ που εξασφάλισε και ακολούθως απευθύνθηκε εν συνεχεία στον Κύπριο εκπρόσωπο ομίλου εταιρειών που παρέχει ελεγκτικές, φορολογικές, χρηματοπιστωτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, για την έκδοση επιστολής πιστοληπτικής ικανότητας μέχρι του ποσού των 3.500.000 ευρώ.
Στον τελευταίο καταβλήθηκε αμοιβή ύψους 15.000 ευρώ και απέστειλε με το από 28.12.2015 ηλεκτρονικό μήνυμά του στην εταιρεία του κατηγορούμενου το πιστοποιητικό που φερόταν να έχει εκδοθεί από την Τράπεζα EURO EXIM BANK.
Με το έγγραφο αυτό πιστοποιείτο ότι η τελευταία έχει δεσμεύσει κεφάλαια ικανά να εξασφαλίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας του κατηγορούμενου μέχρι του ποσού των 3.500.000 ευρώ για την υλοποίηση του δημοσίου έργου και στην πορεία αποδείχτηκε πλαστό.
Θυμίζουμε ότι η προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση παραγγέλθηκε με αφορμή δημοσιεύματα της «δημοκρατικής» και τη διαβίβαση από το Δήμο Ρόδου του Πρακτικού IV της από 18.4.2016 Συνεδρίασης της Επιτροπής Διενέργειας Δημόσιου Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού, που ακολούθησε.
Στο πλαίσιο της προδικασίας ο κατηγορούμενος είχε προσφύγει με μήνυση κατά του Κύπριου και προσκόμισε και χθες στοιχεία που αφορούν στις μεταξύ τους επικοινωνίες και δοσοληψίες.
Η ως άνω μήνυση εκδικάστηκε και ο Κύπριος κρίθηκε ένοχος για πλαστογραφία μετά χρήσεως και απάτη.
Επιπλέον στον κατηγορούμενο αποδόθηκε ότι έκανε χρήση, επισυνάπτοντας ομοίως ως αναγκαία δικαιολογητικά και τα έγγραφα των ισολογισμών της εταιρείας της 31ης. 12.2011 (εταιρικής χρήσης 1.1.2011 – 31.12.2011) και 31ης.12.2012 (εταιρικής χρήσης 1.1.2012 – 31.12.2012), τα οποία όμως έγγραφα ετύγχαναν νοθευμένα αφού εμφανίζουν σημαντικές και πολλαπλές διαφοροποιήσεις/αποκλίσεις σε πλήθος σημείων και οικονομικών στοιχείων και μεγεθών σε σχέση με τους αντίστοιχους δημοσιευμένους στο ΦΕΚ και στην επίσημη ιστοσελίδα του Γ.Ε.ΜΗ.
Προέκυψε ωστόσο, όπως εξέθεσαν και οι συνήγοροι υπεράσπισής τους αλλά και ο ίδιος ο κατηγορούμενος και μάρτυρας υπεράσπισής του, ότι η εταιρεία του κατέθεσε τόσο στην αρμόδια ΔΟΥ όσο και στο ΓΕΜΗ τους ισολογισμούς των ετών 2011, 2012, 2013 και 2014, εντός των τότε προβλεπόμενων προθεσμιών ενώ ακολούθως υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος, διαμόρφωσε τους ισολογισμούς ανάλογα και ακολούθως ανάρτησε τους νέους.
Αυτές υπεβλήθησαν στις 23 Ιουνίου 2015, ήτοι σε προγενέστερη ημερομηνία της κατάθεσης των ισολογισμών στον Δήμο Ρόδου για τον διαγωνισμό.
Προέκυψε έτσι πλήρης συμφωνία των ισολογισμών που κατατέθηκαν στον εν λόγω διαγωνισμό με τους ισχύοντες ισολογισμούς (που αποτελούσαν τους τροποποιητικούς Ισολογισμούς).
Ο ίδιος ο κατηγορούμενος απολογούμενος αναφέρθηκε στην βλάβη που υπέστη λόγω της αδικοπραξίας που τέλεσε εις βάρος του ο Κύπριος, στην ιστορία της εταιρείας και τα έργα που έχει αναλάβει ανά την Ελλάδα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου