Αθλητικά

Το μεγάλο ψέμα των πρωτοκόλλων που οδηγεί το βόλεϊ στον εμφύλιο

Εξαιρετικό άρθρο από τον Κώστα Ασημακόπουλο στην αθλητική ιστοσελίδα sport3.gr με το οποίο αναλύει την κατάσταση που επικρατεί στο βόλεϊ.
Αναλυτικά το άρθρο:
H τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα πως ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα ανοίξει μετά τις 7 Ιανουαρίου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του ελληνικού βόλεϊ και ειδικά στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Volley League ανδρών αλλά και στο ερασιτεχνικό των γυναικών. Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αποσαφήνισε το τι ακριβώς εννοούσε, εάν δηλαδή, αναφέρεται στον μαζικό ερασιτεχνικό αθλητισμό ή και στα ομαδικά αθλήματα, ή εάν θα είναι στις 7 Ιανουαρίου ή πολύ μετά από τις 7 Ιανουαρίου, στις τάξεις της πλειοψηφίας των σωματείων, των αθλητών και των αθλητριών υπάρχει πολλαπλή απογοήτευση.
Δεν βλέπουν μόνο τις αθλητικές τους καριέρες να οδηγούνται στην καταστροφή και τα σωματεία στην διάλυση αλλά και επειδή το ίδιο το άθλημα οδηγείται κυριολεκτικά σε εμφύλιο καθώς ο ένας κατηγορεί τον άλλον για αυτά που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν και για εκείνα που έγιναν και δεν έπρεπε να γίνουν διότι έπρεπε να είχαν «προβλεφθεί».
Το ελληνικό βόλεϊ όμως δεν στέκεται μόνο του στην πυραμίδα του αθλητικού κινήματος και για την κατάσταση που έχει οδηγηθεί, έχει μεγάλες ευθύνες η αθλητική ηγεσία. Είναι τουλάχιστον προκλητικό να αναφέρει τόσο ο υφυπουργός Αθλητισμού, όσο και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού πως το άθλημα δεν άνοιξε επειδή δεν είχε υγειονομικά πρωτόκολλα και αυτό πρώτα από όλα προσβάλει τους ίδιους για τον απλούστατο λόγο πως η δική τους δουλειά είναι να καθοδηγήσουν το βόλεϊ και όλα τα σπορ να έχουν αυστηρά και αποτελεσματικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Και φυσικά να τα χρηματοδοτήσουν αλλά μην το κάνουμε λύσσα γιατί ακόμα είμαστε στην «άλφα – βήτα».
Ο υπογράφων είναι σε θέση να γνωρίζει αλλά και να αποδείξει σε όποιον το ζητήσει δημόσια πως υπήρξε εντολή της κυβέρνησης να μείνουν ανοικτοί μόνο τρεις άξονες του ελληνικού αθλητισμού. Πρόκειται για την Super League 1, την Basket League και τα σωματεία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
Και στις τρεις περιπτώσεις οι διοργανώτριες αρχές καθώς και τα εμπλεκόμενα σωματεία (στην περίπτωση των ΑμεΑ) ενημερώθηκαν και καθοδηγήθηκαν από την ίδια την Γ.Γ.Α. για τα αυστηρά πρωτόκολλα που θα πρέπει να έχουν για να παραμείνουν ανοικτοί και να πάρουν έγκριση από τον ΕΟΔΥ. Κανείς δεν γεννήθηκε με το υγειονομικό πρωτόκολλο στο χέρι και μάλιστα το καλοκαίρι η Γ.Γ.Α. μαζί με την Volley League πορεύτηκε και διοργανώθηκε με επιτυχία το μοναδικό πρωτάθλημα εν μέσω της πανδημίας.
Η συνάντηση στο γραφείο Μαυρωτά
Και πάμε στην ουσία. Στις 14 Οκτωβρίου (ημέρα της πρώτης κλήρωσης στο πρωτάθλημα της Volley League) στο γραφείο του γ.γ.Α. Γιώργου Μαυρωτά έγινε ευρεία σύσκεψη των εκπροσώπων των ομαδικών αθλημάτων με μοναδικό θέμα της ατζέντας το υγειονομικό πρωτόκολλο. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως εκείνη την ημέρα στη χώρα ανακοινώθηκαν 435 κρούσματα και 7 νεκροί και την επομένη ημέρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε πως δεν είναι άμεσα ορατό το lockdown. Πάμε παρακάτω…
Ήταν εκτός γραμμής
Προς έκπληξη όλων σε εκείνη τη συνάντηση, η Super League 1 και κυρίως η Basket League εμφανίστηκαν απολύτως προετοιμασμένοι σε αντίθεση με την Volley League που δεν γνώριζε το παραμικρό και δεν είχε καμία προετοιμασία όχι από αδιαφορία αλλά επειδή ήταν εκτός γραμμής Και ότι είχε προετοιμαστεί ήταν από το πρωτόκολλο του Ιουλίου. Τότε δηλαδή που όλοι στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ πετούσαν αετό…
Μέχρι σήμερα όλοι πιστεύαμε πως αυτό ήταν από αμέλεια. Μέγα λάθος. Οι λίγκες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ είχαν ενημερωθεί και πήγαν απολύτως προετοιμασμένες έχοντας κάνει προετοιμασία ημερών μετά από υποδείξεις της αθλητικής ηγεσίας, της Γ.Γ.Α. και του ΕΟΔΥ. Την ίδια ώρα η Volley League ζούσε το… όνειρό της, βυθίστηκε στην εσωστρέφεια, αποφάσισε να μην περάσει τα υποχρεωτικά τεστ και η συνέχεια είναι γνωστή. Κόπηκε από τον ΕΟΔΥ και κλειδώθηκε στην καραντίνα αφού αυτό ήταν και το πλάνο της κυβέρνησης όπως και για τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα που κοιμόνταν τον ύπνο του δικαίου.
Εμείς σήμερα ρωτάμε τον γ.γ.Α. και επειδή σε λίγη ώρα θα βρεθεί σε τηλεδιάσκεψη με τα σωματεία της ΕΣΑΠ θα έχει την ευκαιρία να δώσει μία πειστική και αληθινή απάντηση.
Πήγαν προετοιμασμένες;
Πήγαν ή όχι προετοιμασμένες οι λίγες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ στη συνάντηση της 14ης Οκτωβρίου ή τους ήρθε η επιφοίτηση του πρωτοκόλλου;
Γνώριζαν οι δύο επαγγελματικές λίγκες τις παροχές της κυβέρνησης ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ;
Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ το βόλεϊ εκλιπαρούσε την ΕΡΤ για 220.000 ευρώ χωρίς του Φ.Π.Α., ενώ το μπάσκετ είχε ήδη κλείσει τριετές συμβόλαιο 4,2 εκ ευρώ ετησίως και μάλιστα χωρίς τον Ολυμπιακό την εφετινή σεζόν και με εγγυήσεις πως θα παίξουν σίγουρα ο κόσμος να χαλάσει.
Πράγματι το βόλεϊ δεν έχει τη δυναμική του μπάσκετ στην Ελλάδα (που δυστυχώς και σε αυτόν τον τομέα αποτελεί εξαίρεση από τα διεθνή πρότυπα).
Δεν υπάρχουν Γιαννακόπουλοι και Αγγελόπουλοι
Το βόλεϊ δεν έχει Γιαννακόπουλο, Αγγελοπουλέους, Γιουρολίγκες και δεν ξέρω και εγώ ποιον άλλο διάολο από πίσω που να το σπρώχνει και να κάνει τις «βρώμικες» δουλειές με τους υπουργούς, του Γ.Γ.Ααδες, την ΕΡΤ και γενικά με την διαχείριση του κρατικού χρήματος.
Έχει όμως ανθρώπους γνήσιους και αμόλυντους που ματώνουν για να συντηρήσουν τους συλλόγους, που παλεύουν μόνοι τους, χωρίς οικονομικούς προστάτες και κυβερνητικά γραφεία, έχει αθλητές και αθλήτριες που ετοιμάζονται να ξενιτευτούν για να βγάλουν ένα μεροκάματο και έχει και την αξιοπρέπεια του.
Έχει έναν Καραμπέτσο που παλεύει με το θηρίο του χρέους που κληρονόμησε στην Ομοσπονδία και κοντεύει να πεθάνει από το άγχος του, έχει Ταρνατόρο που τρέχει μόνος του και ακούει μπινελίκια από το πρωί μέχρι το βράδυ Αυτοί είναι. Κακοί, στραβοί. Αυτοί είναι. Εσείς που είστε καλύτεροι βγείτε και τρέξτε. Υπάρχει κανένας άλλος και δεν το ξέρουμε;
Βγήκε κανένας οικονομικός ή κυβερνητικός παράγοντας για να τους λύσει προβλήματα; Τους φτύνουνε όλη μέρα και όλη νύχτα και λένε πως έριξε βροχούλα. Αυτοί είναι στο βόλεϊ και υπάρχουν και πολλοί που κρύβονται και κάνουν κριτική, ανώνυμα, ανέξοδα και οδηγούν το άθλημα στη διάλυση μέσα σε μέρες για να μην αναφέρω ώρες.
Μη τους κοροϊδεύετε λοιπόν και κυρίως μην τους φέρνετε στα πρόθυρα εμφυλίου για να αποκτήσετε άλλοθι. Μην τους βάζετε απέναντι στους λοιμωξιολόγους και απέναντι στην ελληνική κοινωνία ειδικά όταν το βόλεϊ με την Volley League ανδρών έδωσε τις εξετάσεις που έπρεπε με τους τελικούς της σεζόν 2019-20. Και τότε το βόλεϊ πήρε άριστα, με μηδέν κρούσματα ύστερα από 10 αγώνες στο ΟΑΚΑ. Τότε που όλοι οι μπασκετικοί κοιμόντουσαν με τα τσαρούχια και πέταγαν αετό για να βγάλουν τον πρωταθλητή στην επαγγελματική τους λίγκα.
Καταφέρατε την μοναδική αθλητική Ομοσπονδία που παλεύει με ήθος και σεβασμό απέναντι στους αθλητές, στους υπαλλήλους της και στο χρέος που κληρονόμησε να την φέρετε και αυτή στα πρόθυρα διάλυσης.
Η τελευταία σας ευκαιρία να είναι ανοίξετε άμεσα το βόλεϊ για τις προπονήσεις των ομάδων και των αθλητών που έχουν αποδείξει πως προσέχουν πιο πολύ από τον καθέναν για την υγεία τους. Να στηρίξετε τις διοργανώτριες, τους συλλόγους, τους αθλητές και τις αθλήτριες.
Ο Φοίνικας έκανε την αρχή
Και κάτι τελευταίο που θα το επαναλάβουμε πάλι διότι κάποιοι που αντιπροσωπεύουν μόνο την τρέλα τους και την ψυχοπάθεια τους το εκμεταλλεύονται κατά το δοκούν και κάνουν αντιπολιτευτικά παιχνίδια μέσα στο βόλεϊ.
Ο Φοίνικας Σύρου με την ανακοίνωση που έβγαλε έκανε την αρχή. Είχε και αστοχίες η ανακοίνωση αλλά είναι προϊόν αγανάκτησης και κυρίως φέρει την υπογραφή του προέδρου του συλλόγου με την συναίνεση του χορηγού. Τέλος πάντων κάτι έκανε. Κάτι είπε. Που είναι οι υπόλοιποι σύλλογοι και κυρίως που είναι οι υπογραφές των προέδρων των συλλόγων και των χορηγών τους;
Που είναι τα βαριά χαρτιά του ελληνικού αθλητισμού να διατρανώσουν το αίτημα τους να ανοίξει το βόλεϊ ώστε να μπορέσουν τουλάχιστον οι αθλητές και οι αθλήτριες να κάνουν έστω προπονήσεις ώστε να είναι έτοιμοι να παίξουν όταν πάρουν το «πράσινο φως» για την διεξαγωγή αγώνων;
Στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο δεν βγαίνουν μπροστά οι έφοροι, οι αθλητές και οι δημοσιογράφοι αλλά αυτοί που βάζουν το χρήμα.
Γιατί δεν παρουσιάζουν την ζημία που έχουν υποστεί και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις;
Τώρα είναι η ώρα να ειπωθούν και να εξηγηθούν τα πράγματα και όλοι να μείνουν ενωμένοι και δυνατοί μπροστά στον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την σωστή και ενιαία θέση για άνοιγμα των προπονήσεων των επαγγελματιών και ημιεπαγγελματιών αθλητών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου