Ειδήσεις

«Ρεαλιστική πραγματικότητα» ένας σεισμός, μεγέθους 9 ρίχτερ!

«Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά ρεαλιστική πραγματικότητα  η εκδήλωση σεισμού μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σε ένα από τα  σεισμικά  τόξα που υπάρχουν  στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό».

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες που έλαβαν μέρος στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Plaza με θέμα «Μεγάλοι σεισμοί και τσουνάμι στα σεισμικά τόξα του πλανήτη».
«Στο συνέδριο συμμετείχαν επιστήμονες από αρκετές χώρες του κόσμου καθώς και μέλη της επιτροπής της  UNESCO για τα κύματα τσουνάμι. Είχαμε συμμετοχές από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Αφρική. Οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με τα «κτυπήματα» του εγκέλαδου που  προκαλούνται από τα σεισμικά τόξα. Μελετήσαμε τους μεγάλους σεισμούς που παράγονται στα τόξα καθώς και  τα τσουνάμι που ακολουθούν και σκορπίζουν το θάνατο, όπως έγινε στη Σουμάτρα το 2004 και το 2011 στην Ιαπωνία. Συμπεράναμε πως σε όλα τα τόξα του κόσμου και στο ελληνικό, το μέγιστο μέγεθος του σεισμού που μπορεί να γίνει  είναι της τάξεως των 9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ», δήλωσε ο Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών – σεισμολόγος  κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Σε ερώτηση σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης ισχυρών σεισμών ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε:
«Γνωρίζουμε δυο τέτοιους μεγάλους σεισμούς  στο παρελθόν. Ο ένας έγινε  το 365 μΧ στην Κρήτη και ο δεύτερος  το   1303μΧ  μεταξύ Κρήτης και Ρόδου. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε θα γίνει ο επόμενος ισχυρός σεισμός. Μπορεί να γίνεται κάθε 1000 ή κάθε 1500 χρόνια».
Ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε πως οι επιστήμονες θα πρέπει να   ερευνούν τα φαινόμενα και να παρακολουθούν τα στοιχεία που παρέχουν  τα συστήματα παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας.
«Στη Ρόδο έχουμε τοποθετήσει σύγχρονα  συστήματα παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας.  Πρέπει να δίνουμε και συμβουλές προς τις αρχές πολιτικής προστασίας. Χρειάζονται και μέτρα που μειώνουν τον κίνδυνο», δήλωσε ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Σε ερώτηση σχετικά  τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από ένα σεισμό μεγέθους 9 ρίχτερ, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε:
«Μιλάμε για ένα υποθετικό σενάριο που δεν είναι έξω από την επιστημονική πραγματικότητα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάτι  τέτοιο. Οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγάλες. Στον ελλαδικό χώρο δεν έχουμε προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο.  Εχω θέσει το συγκεκριμένο θέμα. Θα πρέπει να δημιουργούμε σενάρια για τις συνέπειες  από ένα πολύ ισχυρό σεισμό. Είναι κάτι που χρειάζεται να καλλιεργηθεί περισσότερο. Πρέπει να ακολουθήσουμε και τα βήματα που κάνουν άλλες χώρες».
Σχετικά με τις επικείμενες συναντήσεις του με το δήμαρχο  Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε:
«Στο τέλος του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ακόμη ένα συνέδριο στη Ρόδο. Θα συζητηθούν και θέματα του τομέα πολιτικής προστασίας. Θα πραγματοποιήσω ομιλία τότε και θα είναι καλή ευκαιρία να συνομιλήσω με το δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο για τα θέματα που σχετίζονται με την προετοιμασία και τη συστηματική παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας».
Σε ερώτηση σχετικά με τη λειτουργία των μηχανημάτων παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας, ο  κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε:
«Αναφέρθηκα στο συγκεκριμένο θέμα στην ομιλία που πραγματοποίησα στο συνέδριο.  Παρουσίασα και το πρόγραμμα  που υλοποιήσαμε  στη Ρόδο. Οι σύνεδροι που ήρθαν από το εξωτερικό εντυπωσιάστηκαν γιατί είναι σπάνιο να λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο τέτοια προηγμένα συστήματα. Αυτό σημαίνει πως στη Ρόδο σημειώθηκε πρόοδος.Δεν  θα πρέπει να παραμεληθεί το σύστημα. Οι τοπικές αρχές θα πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο για να τα αξιοποιήσουν. Θα βοηθήσουμε και εμείς».
Ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε πως είναι πολύ πιθανό  να επεκταθούν τα συστήματα παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας ώστε να υπάρχουν στοιχεία που να σχετίζονται με την έλευση κυμάτων τσουνάμι.
«Οι ισχυροί σεισμοί συνοδεύονται και από παλιρροϊκά κύματα.  Έχουμε τοποθετήσει μηχανήματα και σκεπτόμαστε να επεκτείνουμε τα όργανα. Μεριμνώ για το θέμα αυτό γιατί με ενδιαφέρει. Πιστεύω πως και αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου